Hiljainenkin voi olla rohkea – käännä introverttiys voimavaraksi

Jätätkö vastaamatta tuntemattomiin numeroihin? Pidätkö kahdenkeskisistä juoruhetkistä enemmän kuin ryhmätapaamisista? Oletko hyvä kuuntelija? Ajatteletko ennen kuin puhut? Olet mitä todennäköisimmin introvertti.

Tyypillinen introvertti on eri määritelmien mukaan hiljainen, itseään tutkiskeleva ja varautunut. Usein juuri hiljaisuuden ja ujouden väitetään usein olevan ei-toivottavia luonteenpiirteitä. Ujoa tai hiljaista ei pidetä itsevarmana, koska itsevarmuus ja äänekkyys tulkitaan käsi kädessä kulkeviksi.

Totuus on usein aivan toinen: hiljainen ja ujo voi olla aivan yhtä itsevarma ja pätevä kuin kovaääninen kanssasisarensa, hän ei vain tuo sitä esille samalla tavalla.

Introverttikin voi olla rohkea

Suomessa hiljaisuutta ymmärretään paremmin kuin esimerkiksi Amerikassa tai Italiassa. Kansainvälistymisen myötä monet ulkomaiset käyttäytymismallit ovat siirtyneet myös meille. Sosiaalisuutta korostetaan ja jo alakoulussa pidetään puheita ja esitelmiä. Hiljaisuus ei ole sama asia kuin ujous.

Hiljaisuus ei ole sama asia kuin ujous.

Hiljainenkin ihminen voi olla rohkea ja puhelias ystäviensä ja perheen kesken, mutta näissäkin tilanteissa hiljaisuudesta nauttiva saattaa kaivata omaan rauhaa – aivan kuten yltiösosiaaliset voivat viihtyä hiljaisuudessa helposti muutamia tunteja, mutta kaipaavat sitten taas sosiaaliseen kanssakäymiseen.

Lue myös: Introvertti ahdistuu verkostoitumisesta – Näin luot kontakteja

Vahvuus työelämässä

Moni hiljaisuuteen taipuvainen miettii ennen kuin puhuu, ja vaikuttaa juuri siksi hiljaiselta. Se on todellisuudessa hieno piirre.

Työelämässä hiljainen voi kuitenkin kokea hankalaksi saada omat ideansa esille; ihan vain siitä yksinkertaisesta syystä, että hän haluaa kuulla muiden ideat ennen kuin kertoo omia, mietittyjä ajatuksiaan.

Amerikkalaisessa tutkimuksessa tutkittiin ryhmiä, joiden johdossa oli joko introvertti tai ekstrovertti. Introverttien vetämät ryhmät menestyivät lähes poikkeuksetta paremmin, sillä he antoivat ryhmänjäseniensä ensin sanoa sanansa ja ideoida vapaasti ja vasta lopuksi määrittivät suunnan.

Ekstrovertit ryhmänvetäjät puolestaan lähtivät saman tien ajamaan omia ideoitaan jättäen ryhmän jalkoihinsa. Kaikkia ideoita ei edes kuunneltu.

Lue myös: Yksinäisyydestä kärsinyt Maija perusti Kaverikerhon:”Yksinäisyys on tunne siitä, ettei kuulu joukkoon”

Introverttiys ei ole töykeyttä

Hiljaisia ihmisiä saatetaan myös tulkita väärin töykeiksi ja epäkohteliaiksi, koska he eivät noin vain tule juttelemaan. Sen sijaan he tarkkailevat tilannetta ennen kuin lähestyvät ketään. Jos lähestyvät lainkaan.

Hiljaisen ihmisen lyhyet vastaukset kysymyksiin saattavat myös vaikuttaa nihkeiltä, eivätkä rohkaise jatkamaan keskustelua. Tämä ei kuitenkaan ole ylimielisyyttä.

Toki introverttienkin riveissä on myös oikeasti töykeitä ihmisiä, mutta niin on myös ekstroverttien joukossa. Muut luonteenpiirteet ratkaisevat – tässäkin asiassa.

Vastakohdat täydentävät toisiaan ihmissuhteissa

Ihmissuhdesotkujen selvittämisessä hiljaiset loistavat, sillä he osaavat usein johdattaa toisen keksimään ratkaisun itse. Monelle hiljaiselle on myös helppo purkaa omia huoliaan, sillä he osaavat kuunnella. Heidän täytyy kuitenkin muistaa, että heilläkin on oikeus avautua omista huolistaan ystävilleen.

Monelle hiljaiselle on myös helppo purkaa omia huoliaan, sillä he osaavat kuunnella.

Introvertit ja ekstrovertit ovat usein keskenään hyvää pataa, sillä he täydentävät toisiaan. Tosin moni ulospäin suuntautunut voi kokea kiusalliseksi kaverin hiljentymisen uuden ihmisen tullessa paikalle. Sisäänpäin suuntautunut taas ei voi ymmärtää, miten kaveri onkin jo täysissä puheissa aivan tuntemattoman ihmisen kanssa.

Samaa pätee ystävyyssuhteiden määrään: introvertit pitävät muutamaa lähiystävää riittävänä.

Miten teet luonteenpiirteestäsi valttikortin?

1. Erotu jollain muulla tavalla kuin sosiaalisuudellasi.

Punainen paita, kirkkaanväriset raidat tai jännittävät korut vetävät huomiota puoleesi aivan itsestään. Ne tuovat myös itsevarmuutta.

2. Katso silmiin ja hymyile.

Jos katsot silmiin, se tuo toiselle turvallisuuden tunnetta ja luotettavuutta. Sinun ei tarvitse olla suuna päänä äänessä, pelkkä katsekontakti on usein se, mitä tarvitaan.

3. Ole ylpeä itsestäsi.

Hiljaisuus on hieno piirre tänä jatkuvan itsekorostuksen aikakautena. Hiljaisuutta ei tarvitse hävetä. Se on myös ihanan salaperäistä – sinua ei luetakaan kuin avointa kirjaa!

Lue myös: 

Ella lähti etätöihin kolmeksi kuukaudeksi: ”Halusin tehdä jotain arjesta poikkeavaa”

”Olen liian ujo tekemään sitä” – voiko ujous estää seksielämän?

5 faktaa temperamenteista työelämässä

Teksti
Kuva Fotolia
Julkaistu aiemmin Miss Mixissä 2/2013

Toimitus suosittelee