”Miten niin et juo?” – 7 vinkkiä, kuinka selviät viinan tuputtajista

Viinanhuuruiset kaverit voivat muuttua rasitteeksi, sillä hetkellä kun itse pistät korkin kiinni.

Viina, viini, olut, siideri ja lonkero. Siinä sitä ongelmaa kerrakseen. Harvapa ajattelee, että ongelmaksi voi yhtä hyvin muodostua raittius. Juomisen lopettaminen on monessa suomalaisessa kaveripiirissä yhtä suuri ongelma kuin liika viinan kanssa läträäminenkin.

”Siis mitä?! Miten niin et juo?!”

Äänenpaino saa sinut miettimään, ilmoititko juuri lopettaneesi alkoholin juomisen vai menneesi naimisiin serkkusi kanssa. Selvää on, että edessä on vielä monta kiivasta keskustelua aiheesta.

Mutta miten ystävien kanssa sitten selviää ilman alkoholia? Seuraavassa muutama vinkki raittiuden tielle:

1. Kaikelle on aikansa ja paikkansa

Mieti tarkkaan, missä paljastat ystävillesi shokkiuutisen. Päätöksestä ilmoittaminen juuri ennen perjantaipullon avaamista ei ole paras ratkaisu. Hyvin suurella todennäköisyydellä joudut selventämään kavereillesi koko illan miksi et juo – jokaiselle erikseen ja useampaan otteeseen.

Kannattaa varata mukaan muutama raskaustesti, sillä ilman pissanäytettä et tilanteesta selviä. Vatsan mittailujen jälkeen alkavat tenttaukset uskoontulosta. Varaa matkaan myös pitkä pinna. Illan aikana sinulle selviää muun muassa, että raitis ja tylsä ovat synonyymeja.

Julkista siis asia mieluummin Facebookissa maanantaiaamuna. Näin ystävillesi jää viisi päivää aikaa päästä yli järkytyksestä.

2. Yritä alkuun selvitä järkipuheilla

Oma kanta kannattaa olla selkeä alusta asti. Mikäli pystyt fiksusti ja aukottomasti perustelemaan päätöksesi, saattavat ystäväsi tyytyä selitykseen – jopa se parin promillen humalassa oleva. Jos kantasi ei ole selkeä ja yhtään epäröit, suuhusi tungetaan skumppalasia idästä ja lännestä ennen kuin ehdit silmiäsi räpyttää.

3. Valehtele päin näköä

Aina eivät järkisyyt auta. Silloin täytyy ottaa käyttöön valehtelu. Valehtelu on sallittua etenkin niille, joiden kaverit ovat erityisen ärsyttäviä.

Kerro olevasi allerginen omenalle, viinirypäleille, greipille, mallakselle ja alkoholille. Itke, kuinka krapulasi ovat nykyään niin järkyttäviä, että lääkärin määräyksestä jouduit lopettamaan alkoholin käytön kokonaan.

4. And the Oscar goes to…

Raittiin osa ei ole helppo. ”Miksi et juo, miksi olet tylsä” -ongelmatilanteista selviääkin parhaiten humalaista näyttelemällä.

Levitä meikit poskille, hiero silmiin hieman chiliä ja heittäydy rooliin. Baarissa nappaa käteesi hylättyjä tuoppeja ja drinkkejä. Kukaan ei huomaa, juotko niitä vai et. Tehosta rooliasi heittämällä tuoppiin tupakantumppi. Kukapa ei rakastaisi miestä tai naista, joka on niin humalassa, ettei huomaa edes tuopissaan uivaa röökiä? Legendaarista!

Ja jos vahingossa satut hörppimään tumppituopista, niin ainakin sitä seuraava oksennus on autenttinen. Sananlaskukin sen sanoo: Ilo ilman oksennusta on teeskentelyä.

5. Ota kavereista irti se, mitä on saatavissa

Ajoitus on kaiken a ja o. Kun seuraavan kerran kokoonnutte kavereiden kanssa, pidä huoli, että olet paikalla alusta asti. Näin saat nauttia ystävistäsi edes muutaman tunnin ennen kuin viina ottaa puheenvuoron. Siinä vaiheessa, kun kavereiden kielet menevät rullalle ja muistot vuoden 2002 Goom-risteilyltä heräävät henkiin (jälleen kerran!), on aika lähteä kotiin. Hyvällä tuurilla ehdit näkemään Kympin uutiset.

6. Ehdota muuta tekemistä

Ovatko viina ja juhliminen todella ainut tapa viettää viikonloppua? Miksi et keräisi rohkeutta ja ehdottaisi muuta tekemistä?

Ongelmaksi voi toki nousta sopivan aktiviteetin keksiminen:

Saunailta. Poissa laskuista, sillä kukapa sitä ilman saunakaljaa saunoo?

Spa-viikonloppu. Kuulostaa ihanalta, mutta loppupeleissä se ei juurikaan eroa kosteasta Tallinnan-matkasta. Aamukasin satamatuopin sijaan vedät porealtaassa aamukympin skumpan.

Hyggeilta kotona. Ruoanlaittoa, yhdessäoloa… tissuttelua. Siis ei!

Reipas hiihtolenkki. Metsässä sivakoidessa ei ainakaan käy mielessä kalja saati sidukka. Ai hemmetti, mutta se minttukaakao hiihdon jälkeen! Siitä se taas alkaa…

Leffaan. Miksi leffateattereiden istuimissakin on nykyään pidikkeet viinapulloille!?

7. Luovuta ja etsi parempaa seuraa

Jos yhdessä olo ilman viinaa ja juhlimista ei millään onnistu, etsi muuta seuraa. Kuten kaikki tiedämme, uusien ystävien löytyminen on helppoa kuin heinänteko. Se käy tuosta vain. Kuin leikki!

Lue myös:

Alkoholista luopunut Ilona: “Painoni putosi 25 kiloa vuodessa”

Alkoholin jättänyt Marjo: “Monta vuotta on mennyt hukkaan”

Nämä tekijät vaikuttavat krapulasi kovuuteen

Teksti
Kuva Fotolia

Tilaa Idealistan uutiskirje!

Saat sähköpostiisi suoraan monipuoliset treeni-, kauneus- ja hyvinvointijutut.

Toimitus suosittelee