Täydellinen hiusväri kotioloissa? Kokosimme kattavan hiusvärioppaan kotivärjäykseen!

Hiusten värjäys kotona pelottaa monia - turhaan. Itse värjätty väri onnistuu todennäköisesti hyvin, jos vain tietää muutaman seikan etukäteen. Listasimme tärkeimmät vinkit kotivärjäykseen!

1. Hiusvärisääntö numero yksi

Väri ei vaalenna väriä! Tämä on koko hiustenvärjäysprosessin tärkein sääntö, joka vaikuttaa siihen, miten hiukset värjätään.

Tummaksi värjättyä sävyä ei saa pois laittamalla päälle vaaleampaa kestoväriä. Tumma väri pitää poistaa vaalennus- tai värinpoistoaineella.

Lue myös: Näin värjäät juurikasvun kotona kuin ammattilainen

2. Päätä, minkälaisen lopputuloksen haluat

Ennen värjäyspuuhiin ryhtymistä kannattaa pohtia muutamaa seikkaa: kuinka pysyvän lopputuloksen haluat, onko näkyvästä tyvikasvusta haittaa, ja haluatko hiusväristä omaa väriäsi vaaleamman vai tummemman?

Valitse hiusvärityyppi hiustesi nykyisen värin ja toivomasi lopputuloksen mukaan. Eri tavoin toimivia hiusvärityyppejä on periaatteessa kolme erilaista.

Lue myös: 8 hiusten pikapelastajaa!

3. Eri hiusvärityypit

Hapetevärit eli kesto- ja kevytvärit

Hapeteväreihin lasketaan kesto- ja kevytvärit. Ne tunnistaa paketista,  jonka sisältä löytyy kahta eri keskenään sekoitettavaa ainetta.

Seos saa aikaan reaktion, joka kuljettaa väripigmentit hiuksen sisällä olevaan kuitukerrokseen. Se värjää oman hiuksen pysyvästi.

Kestovärit

Kestoväri ei lähde hiuksista kulumalla, vaan väri kasvaa hiusten mukana pois. Siksi kestoväristä jää näkyvä juurikasvu, etenkin jos hiusväri poikkeaa omasta väristä paljon.

”Kestoväri ei lähde hiuksista kulumalla, vaan väri kasvaa hiusten mukana pois.”

Kestoväreillä voi tummentaa värjättyjä ja värjäämättömiä hiuksia sekä peittää harmaat hiukset.  Kestovärillä pystyy myös vaalentamaan värjäämättömiä hiuksia jonkin verran.

Kevytvärit

Kevytvärien toimintaperiaate on sama kuin kestoväreillä, mutta niiden värjäävä teho miedompi. Siitä syystä kevytväri haalistuu jonkin verran, eikä tyvikasvu ole yhtä selkeä.

Kevytvärit sopivat myös hiusten tummentamiseen ja sävyttämiseen. Niillä saa aavistuksen luonnollisemman lopputuloksen kuin kestoväreillä.

Kalvonmuodostajavärit

Kalvosinmuodostajaväreihin lasketaan suoravärit ja kevytsävytteet. Väri myydään aina yhdessä purkissa, eikä sitä tarvitse sekoittaa toisen aineen kanssa. Kalvonmuodostajavärien pigmentit tarttuvat hiuksen pintaan, värjäämättä hiuksen sisempää kuitukerrosta. Siksi ne näkyvät huonosti tummissa hiuksissa.

Parhaiten suoravärit ja sävytteet näkyvätkin hyvin vaaleissa hiuksissa. Niillä saa luotua erilaisia neon- ja pastellivärejä hiuksiin. Lisäksi kalvonmuodostajaväreillä voi taittaa, syventää tai kirkastaa hiustensävyä.

”Parhaiten suoravärit ja sävytteet näkyvätkin hyvin vaaleissa hiuksissa.”

Väri haalistuu vähitellen noin 5-20 pesussa riippuen hiusten kunnosta. Jos hiuksia on vaalennettu ja käsitelty paljon, suoravärit saattavat jämähtää hiuksiin pitkäksikin aikaa.

Lue myös: Osaatko suoristaa hiukset oikein? Välty näiltä virheiltä!

Vaalennus- ja värinpoistoaine

Nämä tarkoittavat samaa asiaa. Ne tunnistaa usein valkoisesta tai sinisestä jauheesta, joka sekoitetaan emulsiomaisen hapetteen kanssa paksuksi massaksi. Jos hiuksista halutaan todella vaaleat tai toiveissa on iso muutos, käytetään vaalentavia aineita. Myös vaaleisiin raitoihin käytetään samaa tavaraa.

Vaalentaminen ei ole värjäämistä, vaan se poistaa hiuksista kaiken värin. Värinpoisto- ja vaalennusaineet vaalentavat pilkkomalla hiuksista sekä keinotekoista että hiusten omaa väriä. Vaalentaminen on ainoa keino päästä eroon kesto- ja kevytväreistä ilman saksia.

”Vaalentaminen ei ole värjäämistä, vaan se poistaa hiuksista kaiken värin.”

Värinpoisto- ja vaalennusaineet ovat erittäin voimakkaita ja rasittavat hiuksia paljon. Jos hiuksia on käsitelty entuudestaan paljon, vaarana on, että hiukset katkeavat hauraimmista kohdista. Lopputulosta on vaikea ennustaa: on myös hyvin suuri riski, että hiukset jäävät vaalennuksen jälkeen kirjavaksi.

Vaalennuskäsittely kannattaa suosiolla jättää kampaajalle, jos toivoo mahdollisimman ja hellävaraisen lopputuloksen takaamiseksi. Sama pätee raitoihin. Niiden onnistuminen vaatii taitoa, ja raitoja on todella hankalaa tehdä omiin hiuksiin.

Lue myös: Epäonnistunut hiusväri tai kampaajan kämmi – nämä hiusmokat eivät naurata

4. Värin valinta kaupassa

Hiusvärihyllyllä kannattaa tutustua eri tuotemerkkien omiin värikarttoihin. Karttojen ohjeet ja koodeilla merkatut hiustupsut auttavat sävyn valinnassa.

Koodi on usein numeroista tai joskus myös kirjaimista koostuva sarja. Yleisimmin käytetty tummuusasteikko on 1-10. Ykkönen edustaa tumminta sävyä, kymmenen vaaleinta. Väripaketin ensimmäinen numero kertoo tummuusasteen.

”Karttojen ohjeet ja koodeilla merkatut hiustupsut auttavat sävyn valinnassa.”

Toinen numero kertoo sävyn, kolmas vivahteen. Esimerkiksi 5/03 tarkoittaa keskiruskeaa väriä kultaisella vivahteella. 0 tarkoittaa neutraalia, joten värissä ei pitäisi olla lämpimiä eikä viileitä sävyjä mukana.

Joskus koodeista löytyy kirjaimia. Niiden merkitys on yleensä melko helppo päätellä englanninkielisistä nimistä, kuten C = copper eli kupari, A = ash eli tuhka. Eri valmistajien värikoodit vaihtelevat, mutta kaikilla on tarjolla neutraaleja, viileitä ja lämpimiä sävyjä.

Yksi väripaketti riittää kunnolla paksussa ja pitkässä tukassa noin muutaman sentin tyvikasvun peittämiseen, lyhyeen tai erittäin ohuille polkkamittaisille hiuksille. Jos hiukset ovat yhtään pidemmät tai paksut, hanki 2-3 väripakettia, jotta saat varmasti tasaisen lopputuloksen.

Lue myös:

 5 nuorentavaa ideaa hiustenvärjäykseen!

Luonnolliset hiukset ovat kevään trendi – näillä vinkeillä saat oman hiusvärisi takaisin

Tässä ovat trendikkäimmät hiusasusteet – oletko jo kokeillut huivia tai turbaania?

Teksti
Kuva Fotolia

Tilaa Idealistan uutiskirje!

Saat sähköpostiisi suoraan monipuoliset treeni-, kauneus- ja hyvinvointijutut.

Toimitus suosittelee