Henrillä on kaksi tyttöystävää: ”Polyamoriaa ei kannata häpeillä”

Polyamoriasta puhutaan nykyään avoimemmin. Millaista on arki kahden tyttöystävän kanssa?

Henri Halinen, 25, seurustelee kahden naisen kanssa. Polyamorisessa suhteessa osapuolet saavat tapailla muitakin.

Susannan kanssa olen seurustellut 4,5 vuotta, ja Lauran kanssa meillä tuli hiljattain 2 vuotta täyteen. Tällä hetkellä asun Susannan kanssa, mutta vietän aikaa myös Lauran kämpillä, Henri kertoo.

Kun Henri tapasi Susannan, kumpikaan heistä ei etsinyt mitään vakavaa. He päätyivät suhteeseen, jossa muiden tapailu ja suhteen ulkopuolinen seksi oli sallittua. Aluksi se tuntui isolta asialta, eikä ulkopuolisista suhteista puhuttu toisen kanssa.

– Halusimme välttää mustasukkaisuutta, joten emme puhuneet muista suhteista toisillemme. Jossain vaiheessa puhumattomuus alkoi tuntua oudolta ja aloimme puhua avoimemmin.

Polyamorisessa suhteessa osapuolilla voi olla useita rakkaus-, intiimi- ja seksisuhteita. Polyamoriassa avoimuudella on iso rooli ja kaikki osapuolet tietävät, etteivät he ole perinteisenä pidetyssä, kahden ihmisen välisessä suhteessa.

Uusi rakkaus Tinderistä 

Henri tapasi Lauran Tinderissä, ja he alkoivat tapailla. Henri kertoi heti avoimesti suhteestaan Susannaan. Henri ja Laura viihtyivät yhdessä, mutta jonkin ajan päästä Laura alkoikin seurustella toisen kanssa. Suhde Henrin kanssa jäi toistaiseksi.

– Puolen vuoden päästä Laura erosi ja törmäsimme sattumalta kaupungilla. Jälkeenpäin hän laittoi viestiä ja kyseli kuulumisiani. Aloimme taas tapailla. Ajan kanssa juttumme syveni ihastumisen ja rakastumisen kautta seurusteluksi, Henri muistelee.

Mustasukkaisuutta puolin ja toisin

Henrin ja Lauran suhteen syvennyttyä, oli aika keskustella asiasta tarkemmin myös Susannan kanssa. Hän suhtautui asiaan hyvin, eikä suhde Lauraan aiheuttanut paljoakaan mustasukkaisuutta.

– Aika nopeasti he kävivät yhdessä kahvilla, ja joskus vietämme aikaa myös kolmistaan. Yleensä he haluavat kuitenkin nähdä minua kahden kesken, eivätkä he ole romanttisessa suhteessa toistensa kanssa.

Henri pyrkii viettämään yhtä paljon aikaa molempien tyttöystäviensä kanssa.

– Vaikka asun Susannan kanssa, en silti välttämättä näe häntä päivittäin. Hän saattaa joskus tulla myöhään kotiin tai olla yötä jossain. Lauraa pyrin näkemään yleensä kolme kertaa viikossa.

Joskus Laura viettää öitä Henrin ja Susannan kodissa. Tuolloin Henri nukkuu Lauran kanssa, ja Susanna yksin eri sängyssä. Kerran he kokeilivat kolmistaan nukkumista, mutta se ei tuntunut naisten mielestä mukavalta.

Mustasukkaisuuden tunteiltakaan ei ole vältytty.

– Jos olen tehnyt toisen kanssa jotakin kivaa, toinen on välillä kokenut sen takia mustasukkaisuutta. Välillä mustasukkaisuutta on aiheuttanut sekin, jos olen tehnyt molempien kanssa samoja asioita. Kaikki on kuitenkin aina saatu selvitettyä, Henri kertoo.

Henri kertoo itse kokevansa harvoin mustasukkaisuutta. Yleensä nuo tunteet ovat liittyneet uusiin tilanteisiin.

– Jos saan tietää, että jompikumpi tyttöystävistäni on harrastanut seksiä jonkun muun kanssa, se voi hieman säikäyttää, ja saattaa tulla kateellinen fiilis. Olen kuitenkin oppinut, ettei elämä siitä pilalle mene, eikä mustasukkaisuuden tunteet ole niin isoja juttuja, Henri sanoo.

– Aikoinaan monogamisessa parisuhteessa ollessani saatoin kokea mustasukkaisuutta toisen tekemästä asiasta, joka oli itseltäni kielletty. Nykyään sellaista tulee harvoin, koska periaatteessa kaikki on sallittua, hän jatkaa.

Polyamoriassa avoimuus on tärkeää

Polyamorinen suhde on opettanut Henrille tunteiden käsittelyä, sillä tunteista keskustellaan avoimesti. Henrin mukaan se onkin välttämätöntä, jotta polyamorisen suhteen saa toimimaan. Myös seksiin liittyvät asiat ovat olleet tapetilla.

– Joskus on ollut puhetta kolmen kimpasta, mutta kumpikaan tyttöystävistäni ei ole ollut kiinnostunut ajatuksesta.

– Olemme myös sopineet molempien kanssa, että viikoittain keskustelemme suhteestamme vähintään viisi minuuttia – ja enemmänkin, jos on tarpeen. Näin keskusteluyhteys on pysynyt koko ajan hyvänä.

Tulevaisuus herättää kysymyksiä

 Tulevaisuudessa Henri toivoisi heidän kaikkien asuvan yhdessä. Se herättää kysymyksiä, sillä tähän asti Laura ja Susanna eivät ole kokeneet ajatusta yhteisestä asumisesta mielekkäänä.

– Sujuvimmaksi kokisin, että asuisimme kaikki yhdessä ja voisin vuorotellen nukkua kummankin vieressä.

Henri haluaa tulevaisuudessa myös lapsia.

– Sitten kun aika on oikea, uskon että saamme asumisjärjestelyn ja lapset hoitumaan hyvin.

Muiden suhtautuminen yllätti positiivisesti

Henri on kertonut vanhemmilleen tyttöystävistään. Äidille uutinen oli aluksi pieni järkytys, ja hän piti sitä outona.

– Äiti oli huolissaan, onko tällainen suhde varmasti kaikille osapuolille ok. Hän on kuitenkin aina hyväksynyt asian. Isän suhtautuminen oli alusta lähtien, että teen mitä haluan, koska kyseessä on minun elämäni.

Viime jouluna Henrin molemmat tyttöystävät olivat hänen vanhemmillaan päivällisellä. Yleensä vain toinen heistä on ollut mukana kylässä. Sukulaisilleen Henri ei ole kertonut suhteestaan.

– En ole sukulaisteni kanssa niin läheinen, että kertominen tuntuisi luontevalta. Minua ei kuitenkaan haittaa, vaikka he tietäisivät.

Ystävät ovat tietoisia Henrin tyttöystävistä. Asiaan on suhtauduttu pääosin hyvin, ja sitä on pidetty normaalina. Pari kertaa on tullut tilanne, jossa polyamorista suhdetta on pidetty outona.

– Joskus kun olemme olleet kolmistaan samoissa bileissä, on kysytty, että mikä tämä juttu on. Koen kuitenkin, että asiaan on suhtauduttu hyvin, sillä olen kuullut olevan paljon pahempaakin suhtautumista, Henri sanoo.

Vaikka yhteiskunta olettaa ihmissuhteiden olevan pääosin monogamisia, se ei suuresti haittaa Henriä. Hän pyrkiikin omalla suhtautumisellaan näyttämään polyamorian olevan normaalia.

– Jos käyttäydyn normaalisti asian suhteen, annan myös toiselle mahdollisuuden suhtautua siihen neutraalisti.

– Jos asian kertoo kuin jonkin suuren salaisuuden, tietysti siitä tulee kuulijallekin erilainen fiilis. Se onkin suurin syy, miksi halusin tehdä tämän jutun omilla kasvoillani ja nimelläni. Ei kannata häpeillä, koska ei ole mitään hävettävää, hän kiteyttää.

 

Lue myös:

Kumman kaa – kun ihastuminen muodostuukin ongelmaksi.

Seksiä parisuhteen ulkopuolella – voiko avoin suhde toimia? 

Teksti
Kuvat Taru Tammikallio

Toimitus suosittelee