Helsinkiläisperheen tyylikäs sisustus hehkuu ylellisyyttä

Paulan, Jaakon ja Danielin koti meren ja puistojen 
äärellä on ylellisen tyylin ystävän ja suoraviivaisen sisustajan luoma kaunis kompromissi.

MIKÄ: Vuonna 1915 rakennetussa talossa 4 h + k, 98 neliötä

MISSÄ: Helsingin Ullanlinnassa

TÄÄLLÄ ASUVAT: Asianajotoimistossa työskentelevä assistentti Paula 39, media-alalla työskentelevä Jaakko, 38, Daniel, 3, ja kääpiösnautseri Mini.

tyylikäs sisustus
Seinät on maalattu helmenharmaalla Tikkurilan sävyllä lukuun ottamatta makuuhuonetta, johon pariskunta valitsi yhdelle seinälle Tikkurilan Takorauta-sävyn. Lattiat on maalattu vaaleanharmaiksi ja peiliovet valkoisiksi.

Reilut kaksi vuotta sitten Paula ja Jaakko ostivat lähes alkuperäisessä kunnossa olevan huoneiston Helsingin Ullanlinnasta.

Kolmihenkinen perhe tarvitsi lisää neliöitä ja pohti muuttoa kantakaupungista Espooseen, mutta loppujen lopuksi asunto kantakaupungissa houkutti rauhallisen sijaintinsa ja keskustan läheisyyden takia. Remontin suunnitteluun käytettiin aikaa.

– Halusimme kokonaisuuden olevan elegantti ja talon aikakauteen sopiva, Paula kertoo.

Kun ideat olivat kypsyneet, he toteuttivat suunnitelmansa muutamassa kuukaudessa yhdessä tutun remonttifirman kanssa. Lopputuloksena syntyi näyttävä koti ja tyylikäs sisustus.

Lue myös: Katso muutos: Ylellinen koti

tyylikäs sisustus
Paulan ja Jaakon aikaisemmat kodit ovat olleet valkoisia. Nykyään he uskaltavat sisustaa kotiaan runsaammilla väreillä. Furninovan moduulisohva on ostettu Vepsäläiseltä perheen edelliseen kotiin. Osa tyynyistä on tuotu Atlantin takaa, osa on Stockmannilta. Okrankeltainen pellavapeite on Koopernusta.

Kaksi ovea kotiin

Kahteen tasoon jakautuvan 98-neliöisen kodin pohjaratkaisu on persoonallinen. Asuntoon on kaksi sisäänkäyntiä: Toinen sijaitsee ensimmäisen kerroksen sisääntuloaulassa. Toinen on sisäpihan puolella, ovesta tullaan suoraan perheen ruokailutilaan ja keittiöön.

– Sisäpihan sisäänkäynti helpottaa arkea kovasti koiran ja kauppakassien kanssa.

Alakerran eteinen on neliöihin nähden toimiva. Rappusten päässä, asunnon toisessa kerroksessa, on näkymä arvohuoneiston tilavaan erkkeri-ikkunalliseen olohuoneeseen sekä upeilla pariovilla varustettuun tummaan makuuhuoneeseen.

Kulman takana sijaitsevat yhdistetty kirjasto-työhuone ja Danielin leikkihuone.

tyylikäs sisustus
Asunnon toinen sisäänkäynti on keittiöstä suljetulle sisäpihalle. Siitä on paljon iloa: Kulku koiran ja kauppakassien kanssa on helppoa. Aamukahvit voi nauttia pihalla, ja saunaan voi hipsiä pihan poikki kylpytakissa.

Väreillä tunnelmia ja tyylikäs sisustus

Paulan ja Jaakon aiemmissa kodeissa on ollut valkoinen sisustus. Nyt he haluavat ja uskaltavat sisustaa kotiaan runsaammilla väreillä. Valkoisten seinäpintojen sijaan he valitsivat helmenharmaan seinämaalin.

– Se antoi valkoista pehmeämmän hengen koko asuntoon.

Eri huoneisiin haluttiin luoda erilaiset tunnelmat. Makuuhuoneen dramaattisen tummaan sisustukseen he saivat inspiraation ruotsalaisesta sisustuslehdestä.

– Olemme olleet tyytyväisiä rohkean kontrastiseen valintaamme. Tumma seinä ei ole ennakkokuvitelmiemme mukaan synkkä, vaan pikemminkin seesteisen rauhallinen.

Lautalattiat maalattiin vaaleanharmaiksi. Asunnon vanhat peiliovet entisöitiin osittain. Remontti viimeisteltiin leveillä jalkalistoilla, aikakauden katkaisimilla ja vetimillä.

– Myöhemmin olen harmitellut, ettemme toteuttaneet ideaani seinään laitettavista koristelistoista, ne olisivat nostaneet olohuoneen ilmeen astetta ylellisemmäksi, Paula sanoo.

Lue myös: Villa Marjaanan uusi ilme: Perintökalusteet vaihtuivat moderneihin klassikoihin

tyylikäs sisustus
Olohuoneen laskosverhot teetettiin Stockmannilla. Aimo Okkolinin Terälehdet-lasiteos on lahja Jaakon mummin jäämistöstä.

Kompromissien summa

Ylellinen sisustustyyli on ollut aina Paulan mieleen. Jaakko on taas suoraviivaisemman tyylin ystävä.

– Jaakon mieltymykset sisustuksen suhteen ovat aina olleet enemmän selkeän suoraviivaisia, pohjoismaisia ja graafisempia kuin minun, Paula kertoo.

Koti onkin kompromissien summa.

– Jos Jaakko sisustaisi kotiamme, se olisi varmasti Alvar Aalto -henkinen. Olenkin joutunut tekemään muutaman kompromissin sisustuksen suhteen, sillä kotonamme asuu myös mies ja lapsi, Paula naurahtaa.

Leikkimielisestä lausahduksesta huolimatta pariskunta tekee sisustukseen liittyvät päätökset sovussa yhdessä.

tyylikäs sisustus
Danielin huoneen liitutauluseinällä on vaihtuva rakettien, eläinten ja autojen taidenäyttely. Myös äiti, isä ja vieraat saavat osallistua viikoittain vaihtuvan näyttelyn ylläpitoon. Kirjakärry on Jaakon lapsuudesta, ranskalainen Vilacin potkuautoklassikko on saatu joululahjaksi Danielin ensimmäisenä jouluna.

Inspiraatiota amerikasta

Paula ammentaa ideoita tyyliinsä sisustuslehdistä ja myös matkoilta.

– Etenkin amerikkalainen sisustus miellyttää minua. Osa Jaakon perheestä asuu Los Angelesissa, ja vierailemme heidän luonaan kerran vuodessa. Matkoilla on aina paljon aistittavaa.

Hyviä ideoita kodin sisustukseen Paula saa lifestyle-liikkeistä, ravintoloista ja kahviloista.

– Pyrin inspiroitumaan kaikesta uudesta: muodista, ruoasta, taiteesta ja musiikista.

tyylikäs sisustus
Makuuhuoneen tumma sisustus on rauhallinen. Sängynpeitto on Stockmannilta, yöpöydät Ellokselta ja sänky Ikeasta.

Seuraava koti on rohkeampi

Perhe on tyytyväinen kotiinsa.

– Mutta haaveilemme vielä valaistussuunnittelijan luomasta valaistussuunnitelmasta.
Kadun puolella olevat huoneet ovat valoisia.

– Pihan puolen huoneissa valaistuksen suunnittelu on ollut haasteellisempaa. Toimiva lopputulos on saatu hajauttamalla valaistus keittiö- ja ruokailutilassa moneen eri valopisteeseen.

Lisäripaus kimallusta keittiöön on luotu messinkisellä keittiöhanalla ja kauniisti seinille prisman värejä heijastavalla liesituulettimella.

– Olisimme voineet olla vieläkin rohkeampia ja mennä tyylissä pidemmälle, mutta tyyli ja maku kehittyvät koko ajan. Ehkä seuraava kotimme on astetta rohkeampi, Paula pohtii.

tyylikäs sisustus
Matta, valkoinen keittiö on Kvikin mallistosta samoin kuin mustat seinävalaisimet. Hienostunut liesituuletin on Elica Collection Star, joka toimii kristallikruununa ja liesikupuna.

Lue myös:

Tyylikäs kerrostaloyksiö järvimaisemissa

3 x ylellinen kylpyhuone

Näin luot keittiöön ylellisyyttä jopa alle 30 eurolla

Teksti
Kuvat Vuokko Salo

Tilaa Idealistan uutiskirje!

Saat sähköpostiisi suoraan monipuoliset treeni-, kauneus- ja hyvinvointijutut.

Toimitus suosittelee