Putouksen Helmi-Leena Nummela on huolissaan ilmastonmuutoksesta: ”En tiedä, uskallanko tehdä lapsia”

Näyttelijä Helmi-Leena Nummela hauskuuttaa Putous-sketsiohjelmassa viikonloppuisin. Oikeasti Nummelalla on vakavampi missio: hän haluaa pelastaa maapallon.

Uusi Putous-kasvo Helmi-Leena Nummela, 31, ei ole vielä keikkunut viihdelehtien otsikoissa, koska hän on työskennellyt lähinnä teatterin puolella. Google paljastaa näyttelijästä kuitenkin mielenkiintoisen yksityiskohdan: hän haluaisi pysäyttää ilmastonmuutoksen.

– Koen, että tämän lyhyen elämäni aikana ilmastoon liittyvä ilmapiiri on muuttunut, ja ilmastonmuutoksen uhka väijyy vieressä ihan koko ajan. Kaikki tietävät, että kello tikittää, ja jotain pitäisi tehdä.

Herätys tapahtui Aasiassa

Nummela epäilee ihmisten havahtuneen muutokseen viimeisen viiden vuoden aikana, mutta uskoo viime kesän helteiden olleen varsinainen herätys.

– Olihan se lämpö ihanaa, mutta samalla se sai tajuamaan, että olemme jyrkänteen reunalla, emmekä voi enää ummistaa silmiämme ja jäädä lillumaan hyvinvointiimme.

Nummela kokeekin, ettei kykene enää sivuuttamaan ilmastonmuutosta.

– Vaikka toisaalta elämä on ihanaa ja kevyttä, hetkessä elämistä ja olemista, rakkautta, ystäviä ja nautiskelua, mutta toisaalta se on myös tätä isoa vastuuta, joka istuu koko ajan tuossa olkapäällä.

”Meidän hyvinvointimme on revitty niiden ihmisten selkänahoista.”

Nummelan henkilökohtainen herätys tapahtui Aasian-matkalla.

– Lentäminen on toki oma juttunsa, mutta tuo matka oli kokonaisuudessaan oikea ahdistuspommi. Se sai tajuamaan, että meidän hyvinvointimme on revitty niiden ihmisten selkänahoista. Sitten vielä se kaikki muovi ja roskainen meri. Siellä tuli olo, että tällaista ei voi enää tehdä.

Isot teot askarruttavat

Mutta mitä pieni ihminen sitten voi tehdä? Se kysymys askarruttaa myös Nummelaa.

– Olen kivuliaan tietoinen siitä, mitä kulutan ja miten kulutan. Luin juuri kolumnin, jonka mukaan ilmastoahdistus pitäisi valjastaa tekoihin. Kuulostaa hyvältä, mutta vaikka kierrätät kaikki pienetkin korkit ja silput, niin pitäisi tietää, mikä voisi olla sellainen isompi teko.

”En tiedä, uskallanko tehdä lapsia tällaiseen maailmaan, jossa he joutuvat pelkäämään koko ajan.”

Nummela on ajatellut asiaa jo laajemmastakin näkökulmasta ja pohtii, miten ilmastonmuutos vaikuttaa hänen tulevaisuuteensa.

– En tiedä, uskallanko tehdä lapsia tällaiseen maailmaan, jossa he joutuvat pelkäämään koko ajan. Se saattaisi olla itsekäs teko, näyttelijä toteaa vakavana.

Lue myös:

Putous-voittaja Pilvi Hämäläinen: ”Sketsihahmoni auttoi minua ajattelemaan myönteisemmin”

Vihreämpi omatunto parilla kympillä – mikä ihmeen lentopäästöjen kompensointi?

Näin valitset itsellesi sopivan hyväntekeväisyyskohteen

Teksti
Kuva Timo Korhonen

Toimitus suosittelee