Kun kemiat eivät kohtaa – näin tulet toimeen hankalan ihmistyypin kanssa

Hankalat ihmistyypit pilaavat elämäsi, oli kyse sitten ystävästä, kollegasta tai puolisosta. Katso vinkit, miten helpotat kanssakäymistä yleisimmissä pulmatilanteissa.

Hankala ihmistyyppi 1: Valittava kollega

Joudut tekemään työtä tyypin kanssa, jota ei pysty miellyttämään. Kaikki asiat, jotka teet, teet väärin ja jokaisesta asiasta löytyy jotain kritisoitavaa.

Toimi näin: Pyydä valittajalta ehdotuksia, miten hänen mielestään työ hoidettaisiin parhaiten. Jos ehdotuksia ei kuulu, kerro kauniisti, että siinä tapauksessa hän saa tyytyä yhdessä päätettyyn toteutustapaan – valittamatta.

Hankala ihmistyyppi 2: Ystävä, joka ei kuuntele

Tunnetko tyypin, jonka elämässä sattuu ja tapahtuu jatkuvasti ihmeellisiä asioita, mutta joka ei kykene kuuntelemaan, mitä muiden elämään kuuluu?

Toimi näin: Jos henkilö on sinulle läheinen, kysy, miksei tätä tunnu kiinnostavan sinun elämäsi. Ystävyys ei saa olla taakka, jossa toisen rooli on vain kuunnella ja toisen puhua.

Yleensä ihminen havahtuu, kun häneltä kysyy suoraan asiasta. Voit myös pyrkiä tietoisesti kertomaan asioita omasta elämästäsi, ja kysyä niistä myöhemmin, jolloin tyypin on pakko miettiä, mitä asia mahtoikaan koskea.

Lue myös: Kannattaako ystävään rakastumisesta kertoa? Listasimme plussat ja miinukset

Hankala ihmistyyppi 3: Tuppisuu työkaveri

Istut joka päivä samassa huoneessa kollegan kanssa ja välillä menette myös samaa matkaa töihin.  Saatatte myös olla samoissa asiakasprojekteissa. Teillä kahdella on kuitenkin vähemmän yhteistä kuin öljyllä ja vedellä, etkä kerta kaikkiaan saa häntä innostumaan mistään, mitä sanot. Tai jos saat, niin keskustelu ei etene mihinkään.

Toimi näin: Tarkkaile häntä. Onko jokin asia, jossa tyyppi on harvinaisen hyvä? Tunnetteko samoja ihmisiä? Tuletteko samalta pysäkiltä, onko teillä sama lähikauppa? Koeta kepillä jäätä, sillä on varmasti jokin aihe, joka tapaukseen uppoaa.

Jos tilanne ei muutu, on mahdollista, että henkilö on vain ujo, eikä kävely yhdessä vaadi korkealentoista keskustelua. Jos molemmilla on kuulokkeet, voit myös kysyä, sopisiko, että kuuntelisitte musiikkia matkustettaessa – musiikki voi toimia myös keskustelun avaajana.

Hankala ihmistyyppi 4: Väärin ymmärtävä sukulainen

Puhut sujuvasti ironiseen sävyyn kavereillesi, ja jatkat samaan malliin sukujuhlissa. Valitettavasti hauskat juttusi ymmärretään väärin, ja tilanne on kaikille kiusallinen, kun sukusi esimerkiksi luulee sinun todella rakastavan paukkupakkasia, vaikka todellisuudessa vihaat niitä.

Toimi näin: Pystytkö karsimaan ironian minimiin? Se on helpompaa kuin selostaa jälkeenpäin vitsailleesi ja punastella väärinymmärryksen takia.

Jos et kerta kaikkiaan halua luopua sarkasmista, pyri panostamaan ilmaisuun siten, ettei sen käyttö jäisi kenellekään epäselväksi. Voit vahvistaa tätä esimerkiksi ilmeilemällä vahvasti.

Lue myös: Matti Rönkä: ”Huumori on selviytymiskeinoni elämässä”

Hankala ihmistyyppi 5: Tilannetajuton ystävä

Ystäväsi kuuluu niihin onnekkaisiin, jotka eivät paljon mieti, mikä hetki on sopiva minkin asian ilmaisemiseen. Henkilökohtaiset ongelmasi, luottamuksellisesti kerrotut parisuhderiidat ja kiusalliset intiimiasiasi leviävät kulovalkean tavoin työpaikalla ja ystäväporukalla.

Toimi näin: Tarkenna jo kertoessasi tarinaa, ettet halua hänen ottavan asiaa puheeksi missään tilanteessa. Toinen vaihtoehto on välttää arkoja puheenaiheita tämän kaverin seurassa ja keskustella henkilökohtaiset asiat muiden kanssa.

Entä jos olet itse hankala?

Huomasitko olevasi itse vaikea ihminen? Ei se mitään, voit parantaa tilannetta näillä vinkeillä.

1. Jäädytkö keskustelussa heti alkuunsa?

Pidä mielessä muutama aihe, jotka voit heittää kenelle vaan. Mieti, mikä teitä kahta yhdistää, ja jutustele siitä.

2. Hölisetkö muiden asioita väärällä hetkellä?

Pyri pahoittelemaan välittömästi ja opettelemaan tilanteen tarkistusta, ennen kuin otat henkilökohtaisia asioita puheeksi.

3. Viljeletkö sarkasmia kanssakäymisessäsi?

Testaa keskustelukumppanisi jollain helpolla sarkasmin palasella ja lopeta sen käyttö, jos toiseen ei uppoa.

4. Löydätkö joka asiasta jotain valittamista?

Keskity tietoisesti positiivisten puolien korostamiseen ja löytämiseen.

Lue myös: 

Yksinäisyydestä kärsinyt Maija perusti Kaverikerhon:”Yksinäisyys on tunne siitä, ettei kuulu joukkoon”

Suuria tunteita ja manipulointia – tällainen on parisuhde narsistin kanssa

Teksti
Kuva Fotolia
Julkaistu aiemmin Miss Mixissä 2/2013

Toimitus suosittelee