Haluttomuus hiertää parisuhdetta – näin avaat suhdesolmut

Haluttomuus, halujen epätasapaino ja erilaiset toiveet seksin suhteen ovat myös yleisimpiä syitä hakeutua seksuaaliterapeutin vastaanotolle.

Eripariset seksihalut ovat arkipäivää suomalaisten makuuhuoneissa, sillä vain alle kolmanneksessa parisuhteista puolisot haluavat seksiä yhtä usein.

–  Pariskunnan halut ja toiveet voivat olla eripariset niin seksikertojen määrän kuin kestonkin suhteen, kun toinen haluasi harrastaa seksiä usein ja nopeasti ja toinen taas toivoisi pidempää ja perusteellisempaa puuhastelua harvemmin, kuvailee seksuaaliterapeutti Mika Lehtonen.

Stereotypiat voivat hyvin

Vanha mielikuva pihtaavasta naisesta ja vonkaavasta miehestä pitää sikäli paikkansa, että yli puolet parisuhteessa elävistä miehistä haluaisi harrastaa seksiä kumppaniaan useammin, paljastaa Väestöliiton vuonna 2015 toteuttama FINSEX-tutkimus.

Vaikka naisten haluttomuus on huomattavasti yleisempää, ei miestenkään haluttomuus epätavallista ole. Noin 15 prosentissa suhteista nainen on enemmän haluava osapuoli.

–  Naiset myös suhtautuvat usein armollisemmin omaan haluttomuuteensa. Miehillä haluttomuuteen liittyy enemmän pelkoa, ja haluttomuuden ajatellaan helposti olevan lopullista.

Yli puolet parisuhteessa elävistä miehistä haluaisi harrastaa seksiä kumppaniaan useammin.

Miehet saattavat myös puhua haluttomuuden sijaan erektiohäiriöistä, vaikka ongelma ei todennäköisesti ole fysiikassa, jos esimerkiksi aamuerektioita on ja itsetyydytys onnistuu, Lehtonen kertoo.

Alkuhuumasta ruuhkavuosiin

Kiinnostus seksiin saattaa vähentyä tai loppua hetkellisesti kokonaan monesta eri syystä, eikä taustalla aina ole varsinaista haluttomuutta, vaikka niin saatetaan helposti ajatellakin.

Esimerkiksi elämäntilanne vaikuttaa usein myös seksuaaliseen aktiivisuuteen: uuden suhteen alkuhuuma ei jatku ikuisesti, eikä ruuhkavuosien aikana välttämättä riitä aikaa ja energiaa petipuuhiin.

Esimerkiksi elämäntilanne vaikuttaa usein myös seksuaaliseen aktiivisuuteen.

Hiljentyneen seksielämän taustalla saattaa olla paitsi kiireinen elämäntilanne, mutta myös stressi tai väsymys, pariskunnan väliset selvittämättömät riidat, pettymykset ja loukkaukset tai seksin käyttäminen kauppatavarana tai vallankäytön välineenä.

–  Varsinaisesta haluttomuudesta on kyse, kun ihminen haluaa haluta, muttei vaan halua. Joskus taas seksi ei vaan jostain syystä kiinnosta ihmistä, eikä asia oikeastaan edes vaivaa itseä muuten kuin ehkä tilanteesta kärsivän kumppanin takia, sanoo Lehtonen.

Lue myös: Some koettelee parisuhteen rajoja – seksiviestejä ja somesuhteita

Mikä apuun?

Haluttomuus heijastelee helposti muuallekin parisuhteeseen ja kumppaneiden hyvinvointiin, sillä se vähentää usein läheisyyttä, mikä taas vähentää tyytyväisyyttä ja turvallisuuden tunnetta suhdetta kohtaan.

Haluttomuuteen ei ole Lehtosen mukaan ihmelääkettä, mutta apua voi hakea pari- ja seksuaaliterapiasta, sillä usein taustalla on aiemmin elämässä tapahtuneita asioita tai loukkauksia, joita ei ole käsitelty, tai puutteita parisuhteen turvallisuudessa ja tasa-arvossa.

Haluttomuus heijastelee helposti muuallekin parisuhteeseen ja kumppaneiden hyvinvointiin.

Joskus taas kumppaneiden halut vain ovat eripariset, jolloin ei auta muu kuin miettiä, millaiseen kompromissiin puolisot ovat suhteessaan valmiita.

–  Jos pariskunnan halut eivät vain sovi yhteen, voi esimerkiksi pohtia, voisiko toisella olla parisuhteen lisäksi muita suhteita seksuaalisuutensa toteuttamista varten. Jos ulkopuolisia ihmisiä ei haluta hyväksyä, voi ratkaisua etsiä itsetyydytyksestä.

Lähteet: Väestöliitto

Lue myös:

Miten seksi onnistuu pitkän tauon jälkeen?

Miksi vaimon käytös ärsyttää?

Miksi yli viisikymppinen nainen ottaa eron?

Teksti
Kuva Fotolia

Toimitus suosittelee