Näin löytyy halpa lomamatka kesälle 2017

Mitä tehdä, kun matkakuume vaivaa ja kukkarossa on matti? Selvitimme kesän 2017 parhaat budjettilomakohteet konkarimatkailijan ja matkaspesialistin avulla.

Olipa lomamatka minne hyvänsä, se voi järjestyä edullisesti, kun on ajoissa liikenteessä ja joustava matkapäivien suhteen, huomauttavat sekä KILROY:n Tarja Koski ja 70 maassa matkaillut Eveliina Nera.

Omilla valinnoillaan, esimerkiksi majoituksesta tai ruokapaikoista, voi helposti vaikuttaa siihen, kuinka paljon rahaa lomamatkalla kuluttaa. Jos kuitenkin haluaa etsiä budjettilomakohdetta, on hyvä tutkia lentojen ja majoituksen lisäksi yleistä hintatasoa, johon apua tarjoaa esimerkiksi Numbeo ja Price of Travel.

Budjettimatkakohteet Euroopassa

Halpa lomamatka: Budapest, Szechenyi Spa, Unkari
Szechenyi-kylpylä, Budapest, Unkari

Itä-Eurooppa: Ota lento Budapestiin tai Kroatiaan

Unkarin Budapest on historiallinen kaupunki täynnä elämää ja ravintoloita. Tuopin olutta voi saada 1-2 eurolla ja ravintoillallisen 5-9 eurolla, kunhan välttää Tonavan varsia. Miljoonakaupungissa on valinnanvaraa majoituksen suhteen halvoista 13 €/yö maksavista hostelleista viiden tähden luksushotelleihin.

Elokuussa Budapestin läheisellä Tonavan saarella järjestetään viikon mittaiset Sziget-festarit, joissa esiintyy maailmanluokan tähtiä. Aktiivimatkailijalle Balaton-järven monipuoliset harrastusmahdollisuudet purjehduksesta pyöräilyyn ovat vain tunnin päässä Budapestistä.

Lue lisää: Löydä todellinen Budapest – 12 parasta vinkkiä

Halpa lomamatka: Dubrovnik, Kroatia
Dubrovnik, Kroatia

Kroatian rannat ja saaristo ovat hurmaavia, ja hintatasoltaan kohtuullisia, vaikka Kroatia onkin yksi Itä-Euroopan kalleimmista maista. Majoitusyön hinnat ovat alkaen noin 10 €/yö pääkaupungissa Zagrebissa, kun taas turistien suosimassa Dubrovnikissa hinnat ovat alkaen 22 €/yö. Matkustaminen, ruoka ja alkoholi sen sijaan ovat edullisia suomalaisittain.

Lomamatka: Perast city, Montenegro
Perast, Montenegro

Dubrovnikista käsin on helppo jatkaa matkakohteina nouseviin Montenegroon ja Albaniaan. Maiden turismi on kasvussa, mutta hintataso on toistaiseksi vielä erittäin kohtuullinen.

Esimerkiksi Montenegrossa kahden hengen ravintolaillallinen keskivertoravintolassa maksaa 28,50 euroa ja Albaniassa noin 15 euroa. Maista löytyy upeita hiekkarantoja, vuoristoa ja tunnelmallisia kyliä. Tiet ovat huonokuntoisia, joten matkantekoon kannattaa varata aikaa.

Norwegian aloittaa kesäkuussa myös suorat lennot Kosovon Pristinaan, josta käsin on helppo suunnata näihin maihin.

Lue lisää: Montenegro – matka henkeäsalpaavan täydellisiin maisemiin

Halpa lomamatka: Lake Koman, Albania
Koman-järvi, Albania

Kreikka: Ei vain saaret, vaan myös mantere

Kreikka on mahdollisuuksia täynnä. Rantalomaa, saarihyppelyä, historiaa, kulttuuria, ruokamatkailua…

Saarista suurin Kreeta on monipuolinen, ja majoitusvaihtoehtoja löytyy erilaisiin tarpeisiin. Viikon majoitus halvimmassa kolmen tähden hotellissa heinäkuulle 2017 maksaa Booking.com:issa noin 100 euroa (huhtikuu 2017). Lentoja tehdään pääkaupunkiin Iraklioniin (Heraklion) ja lännempänä sijaitsevaan turistien suosimaan Haniaan. Saarelta löytyy upeita rantoja ja luontokohteita, kuten Elafonissin ranta ja Samarian rotko.

Halpa lomamatka: Paros, Kreikan saaristo
Paros, Kreikan saaristo

Entä jos kokeilisit vähemmän tunnettuja ja turistisia kohteita, kuten Paros tai Skiathos? Tai vielä poikkeuksellisempaa: jää Kreikan mantereelle. Ateenaan saattaa saada lennot ja majoituksen edullisemmin kuin saarille. Rannat ovat Ateenastakin vain metromatkan päässä. Hintataso on suurin piirtein sama: illallinen ravintolassa maksaa noin 10 euroa per henkilö ja olut 3,50 euroa tuopilta.

Lue lisää: Turistien unohtama vehreä paratiisi – Kreikan Zakynthos

Halpa lomamatka: Ateena, Kreikka
Ateena, Kreikka

Lennä isolle lentokentälle ja lähde seikkailemaan

Erityisesti Euroopassa suosituimpiin kohteisiin pääsee lentämään ympäri vuoden edullisesti. KILROY:n Tarja Koski suositteleekin buukkaamaan halvat lennot Berliiniin tai muualle Saksaan, ja matkaamaan sieltä eteenpäin vaikkapa junaillen interrail-lipulla.

Myös konkarimatkaaja Eveliina Nera kehottaa tsekkaamaan lentoja suosittuihin kohteisiin, joiden lentolippujen hinnoissa on kova kilpailu. Isoilta kentiltä on yleensä hyvät yhteydet eri puolille maata ja lähialueille.

Euroopassa majoituksessa voi säästää pitkän pennin matkustamalla porukalla. Esimerkiksi talovuokrat ovat Etelä-Euroopan maissa Ranskassa, Portugalissa, Espanjassa ja Italiassa sekä Kroatiassa suhteellisen halpoja, kun summa jaetaan usealle hengelle. Taloissa on usein monta makuuhuonetta ja kylpyhuonetta sekä oma uima-allas. Kokkaamalla itse säästää. Taloja vuokraavat esimerkiksi Interhome ja Homeaway.

Budjettimatkakohteet Aasiassa

Halpa lomamatka: Bali, Indonesia
Bali, Indonesia

Balilla on paras hinta-laatusuhde

KILROY:n Tarja Kosken mielestä Aasian kohteista saa parhaan hinta-laatusuhteen matkoille läpi vuoden. Hänen oma suosikkinsa on Indonesian Bali, josta löytyvät upeat rannat, harrastusmahdollisuudet, kulttuuri ja luonto.

Intia on tunnettu budjettikohde, jonne saa halpoja lentoja Delhiin ja Mumbaihin, mutta hinta-laatusuhde ei ole yhtä hyvä kuin Balilla. Illallinen Balilla kahdelle maksaa keskivertoravintolassa noin 20 euroa ja tuoppi olutta reilut kolme euroa.

Lue lisää: Balille mennään etsimään itseä ja täydellistä hiekkarantaa

Halpa lomamatka: Vietnam
Vietnam

Vietnam ja Kambodza: historian havinaa ja hiekkarantoja halvalla

Kaakkois-Aasian nousevat matkailumaat kiehtovat ruokakulttuurinsa, historiansa ja hienojen luontokohteidensa takia. Kambodza on alueen halvin maa: illallinen kahdelle hengelle maksaa reilusti alle 20 euroa ja olut vähän päälle kaksi euroa. Angkor Watin temppeleiden lisäksi Kambodzasta löytyy rantoja ja muita punakhmerien näyttäviä temppeleitä.

Vietnamissa herkullista (ja terveellistä) katuruokaa syömällä Hanoin kaduilla voi päästä todella halvalla.

Vaikka rannoissa Vietnam ja Kambodza eivät päihitä naapureitaan Thaimaata ja Filippiinejä, niin hinta-laatusuhde nähtävyyksissä, majoituksessa ja ruoassa on kohdillaan.

Lue lisää: Vietnamin helmet Nämä 7 elämystä on jokaisen koettava

Halpa lomamatka: Angkor Wat, Kamputsea
Angkor Wat, Kamputsea

Lue myös:

Lentoemännän 7 vinkkiä: Näin matkustat pelkillä käsimatkatavaroilla

Vireän Vilnan herkkupöydissä viihtyy

Teksti
Kuvat Fotolia

Toimitus suosittelee

Pin It on Pinterest