Vauva-aikana eronnut Sari: ”Mieheni petti minua prostituoidun kanssa”

Jos suhde on koko perheelle tuhoisa, ero voi olla ainoa oikea ratkaisu. Sari teki lopullisen päätöksen nähtyään, ettei mies ole valmis asettamaan häntä ja vauvaa ykkössijalle.

Sari, 25, tapasi lapsensa isän, Mikon, yhteisten tuttujen kautta. Parin vuoden tuntemisen jälkeen pari alkoi seurustella. Mikko oli Sarin ensimmäinen vakava seurustelukumppani.

Sarin mukaan suhde ei silti missään vaiheessa tuntunut läheiseltä ja Mikko laittoi omat menonsa jatkuvasti yhteisen ajan edelle.

– Hän tykkäsi yksinolosta ja suuttui, jos ehdotin, että viettäisimme päivän kokonaan yhdessä. Hänen mukaansa muutkaan parit eivät tee niin, Sari kertoo.

Vauva parantaa parisuhdetta?

Sari ei ollut yhteiseen arkeen tyytyväinen. Mikko pelasi yöt ja nukkui päivä eikä yhteistä aikaa ollut. Hoidettavat asiat kaatuivat Sarin niskaan.

Silti Sari ei osannut ajatella, että suhteessa olisi jotain outoa. Pari menikin naimisiin parin vuoden seurustelun jälkeen. Reilun vuoden päästä Sari tuli raskaaksi.

Yhteinen lapsi oli suunniteltu.

– Kuvittelin naiivisti, että suhteemme muuttuisi paremmaksi lapsen myötä.

Raskausaikana Sari joutui viettämään paljon aikaa sairaalassa runsaan oksentelun takia. Pettymys oli suuri, kun Mikko kävikin katsomassa häntä todella harvoin.

– Perheeni kävi usein katsomassa minua sairaalassa. He ihmettelivät, miksi Mikko ei tullut, Sari kertoo.

Sari oli silti hyvin sitoutunut parisuhteeseen Mikon kanssa. Hän oli tottunut ajattelemaan, että ongelmat selvitetään eikä suhteesta erottaisi kevyin perustein.

– Ajattelin, että jos suhteessa ei ole pahoja riippuvuuksia, väkivaltaa tai pettämistä, kaikki on selvitettävissä. Kuvittelin, että huonosta suhteesta voi saada hyvän, jos vain jaksaa yrittää.

Vauvaonni ei kestänyt kauaa

Sarin ja Mikon lapsi syntyi toukokuussa. Alku sujui hyvin. Onnea ei kuitenkaan kestänyt kauaa.

– Mikko halusi lähteä isyyslomallaan muutaman päivän reissulle poikien kanssa. Ihmettelin, että eikö isyyslomalla kuuluisi olla kotona lapsen kanssa.

Pariskunta riiteli raivoisasti asiasta. Lopulta Mikko lähti hieman lyhyemmälle reissulle.

Sarista erityisen pahalta tuntui se, että lapsi ja hän olivat aina Mikon tärkeysjärjestyksessä viimeisinä. Myös arjen sujuvuudessa oli Sarin mielestä parannettavaa. Mikko hoiti lasta vain pyydettäessä. Ajan kuluessa Sari kyllästyi pyytämään apua.

– Mikkoa ei tuntunut kiinnostavan luoda minkäänlaista suhdetta lapseensa. Jossain vaiheessa vauvalle ei kelvannut hoitajaksi kuin minä tai vanhempani. Lapsemme vieraantui isästään täysin.

Lue myös: Eroon huonosta suhteesta – miksi se on niin vaikeaa?

Pettäminen oli järkytys

Kului muutama kuukausi ja lapsi täytti 7 kuukautta. Silloin Sarin maailma murtui.

– Olin tiskaamassa astioita, kun Mikko yhtäkkiä kertoi pettäneensä minua useampaan kertaan prostituoidun kanssa. Ensimmäinen kerta tapahtui silloin, kun olin raskausaikana sairaalassa tiputuksessa.

Sari halusi silti saada suhteen toimimaan yhteisen lapsen takia. Jo samana päivänä hän kertoi Mikolle antavansa anteeksi ja haluavansa vielä yrittää. He sopivat menevänsä terapiaan yhdessä.

– Keskustelumme kaatui aina siihen, että Mikon mielestä kaikki oli normaalisti ja että vaadin kohtuuttomia. Terapiassakaan hän ei halunnut puhua ongelmistamme.

– Tuntui hirveältä, että Mikko oli valittanut terapian kalleudesta, mutta silti oli pistänyt satoja euroja prostituoidun pussiin. Kaikista pahinta oli kuitenkin saada tietää eläneensä niin pitkään valheessa.

Eropäätös kypsyi

Sari koki tilanteen vaikeaksi. Hän halusi selvittää asiat, mutta Mikko ei suostunut puhumaan. Lopulta hän kertoi Mikolle haluavansa erota, mikäli asia ei muutu.

– Mikko koki sen uhkailuna ja suuttui. Hän lähti viikoksi mökille yksin, jotta saisi omaa aikaa.

Muutaman viikon päästä Sari pakkasi tavarat ja lähti vauvan kanssa vanhemmilleen. Parin viikon jälkeen Mikko kysyi, milloin he ovat tulossa takaisin.

– Vastasin vain, ettemme ole tulossa enää. Mikko suuttui ja väitti, että olen riistänyt häneltä isyyden. Totuus oli se, että häntä alkoi kiinnostamaan isyys vasta kun olimme eronneet.

Lue myös: Tuliko ero shokkina? Näillä 10 vinkillä pääset eteenpäin

Uuden arjen haasteet

Sari koki eron helpotukseksi. Uusi arki sujui hyvin ja hän sai tukea perheeltään ja ystäviltään.

– Kaikki sujui todella hyvin. En ole katunut eroa hetkeäkään. Huomasin myös, että lapsemme alkoi heti nukkumaan paremmin ja puheenkehitys otti ison harppauksen eteenpäin. Varmasti häntäkin oli stressannut jatkuva riitelymme, Sari sanoo.

Uusi arki ei silti ole sujunut täysin ongelmitta. Aluksi kaikki meni hyvin ex-puolisoiden välillä, ja Mikko hoiti vauvaa joka toinen viikonloppu. Kun Sari löysi uuden parisuhteen, Mikko ilmoitti haluavansa viettää lapsen kanssa yhä enemmän aikaa.

–  Nyt hän haluaisi tasavertaisen yhteishuoltajuuden, vaikka lapsellamme on hyvä olla ja hän kokee uuden puolisoni isäkseen. Tilanne on kärjistynyt ja olemme menossa asian takia oikeuteen. Välillä en tiedä, haluaako Mikko luoda suhdetta lapseensa vai tehdä kiusaa, Sari miettii.

Sari haluaa kannustaa muita miettimään etukäteen, mitä kaikkea on parisuhteessa valmis sietämään.

– Silloin kun tilanne on päällä, voi eropäätöksen tekeminen tuntua liian raskaalta, hän sanoo.

Lue myös: Onko ero oikea ratkaisu? Näistä merkeistä sen tiedät

Vauvavuosi kärjistää parisuhteen ongelmat

Väestöliiton perhesuhteiden asiantuntija Minna Oulasmaan mukaan vauvan tulo voi kärjistää parisuhteen jo olemassa olevia ongelmia.

– Usein ongelmat ovat olleet läsnä parisuhteessa jo ennen vauvan tuloa. Vauvavuotena ollaan usein väsyneitä ja vanhemmat joutuvat totuttautumaan uuteen rooliinsa. Tällöin ongelmat voivat kärjistyä. Toiset parit taas hitsautuvat yhteen tiiviimmin vanhemmuuden myötä, Oulasmaa kertoo.

Oulasmaan mukaan keskusteluyhteyden ylläpitäminen ja aito läsnäolo ovat tärkeitä parisuhteessa.

– Täytyy muistaa, että ollaan edelleen parisuhteessa, vaikka ollaan myös vanhempia. Parisuhdetta ei voi laittaa vuodeksi hyllylle.

Ongelmat kannattaa myös ottaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa esiin neuvolassa. Oulasmaa muistuttaa, että pienet riidat ja väsymyksestä johtuvat erimielisyydet ovat normaaleja terveessäkin parisuhteessa.

– Joskus tilanne on kuitenkin se, että suhde on kaikille tuhoisa. Silloin ero on oikea vaihtoehto. Jos suhteessa on paha olla, se ei ole vauvan eikä perheen etu, hän sanoo.

Lue myös: 

Jatkatko suhdetta vääristä syistä?

Näin selviät erosta – tämä on tehokkain tapa käsitellä sydänsuruja

Puolisoitaan pettänyt Raimo: ”Pettäminen kuului työnkuvaan”

Teksti
Kuva Fotolia

Toimitus suosittelee