Tiia, 27, kärsii rajusta endometrioosista: ”Välillä oksensin kivusta ja taju lähti”

Tiia Ennalan endometrioosi on ollut niin raju, että kipuja on jouduttu hoitamaan sairaalassa. Kivutonta aikaa kuukaudessa on noin viikko. Endometrioosin vuoksi Tiia kärsi myös vuosia lapsettomuudesta.

Ennalan kuukautiset alkoivat 13-vuotiaana. Kivut olivat heti epänormaalin kovat verrattuna kavereihin.

– Makasin kotona vessan lattialla hirveissä kivuissa parikin päivää putkeen. Välillä oksensin kivusta ja välillä lähti taju. Mietin aina, mikä minussa on vikana, kun en kestä näitä kipuja, Ennala kuvailee.

Ennalan äiti käytti häntä lääkärissä ja asiaa selvitettiin. Lääkärit kuitenkin kuittasivat asian vain koviksi kuukautiskivuiksi.

– Kukaan lääkäreistä ei sanallakaan puhunut endometrioosista mitään. Minulle sanottiin, että pitää vaan kärsiä ja ottaa särkylääkettä ja että kivut kuuluvat asiaan.

Itsekin kovista kuukautiskivusta kärsinyt Ennalan äiti lopulta taisteli tyttärelleen e-pillerireseptin. E-pillerit hillitsevät monilla endometrioosipotilailla oireita.

– E-pillerit ehkäisivät endometrioosin leviämistä alkuvaiheessa, mutta eivät ne kipuja poistaneet, Ennala sanoo.

”Endometrioosi on mahdotonta poistaa kokonaan”

Endometrioosissa kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy kohdun ulkopuolella ja pesäkkeet aiheuttavat kroonisen tulehdusreaktion.

Ennala sai virallisen endometrioosidiagnoosin vasta joulukuussa 2015, kun hänelle tehtiin laparoskopia, jossa poistettiin pesäkkeitä muun muassa vatsakalvosta, suolistosta ja virtsarakosta.

– Lääkäri sanoi, että se on kuin jauhopussi olisi heitetty ilmaan ja tuuli puhaltanut sen sisuskaluihin. Sitä on mahdotonta poistaa kokonaan leikkauksessa.

Vaikka virallisen diagnoosin saaminen oli helpotus, on itse sairauden hyväksyminen ollut rankkaa.

– Endometrioosi on ollut isku vasten kasvoja, koska se on parantumaton sairaus. Tämä on hautaan asti kanssani. Siksi on tärkeää asennoitua oikein ja nauttia esimerkiksi kivuttomista hetkistä, hän miettii.

Viikko kivutonta aikaa kuussa

Ennala on joutunut teini-ikäisestä lähtien suunnittelemaan menonsa kuukautiskierron mukaan. Hän ei voi sopia tapaamisia ovulaation ja kuukautisten aikaan, sillä kipuja on silloin liian paljon.

– En ole toimintakykyinen kuukautisten aikaan. Opiskeluaikana ja työelämään siirryttyäni olen yrittänyt ajoittaa kuukautiset esimerkiksi lomiin tai pyhiin.

Ennala kertoo, että kivutonta aikaa kuukaudessa on vain noin viikko.

– Kovat kivut alkavat ovulaatiosta ja kestävät kuukautisten loppuun asti. Kivut ovat lisääntyneet iän myötä, hän kuvailee.

Vaikka Ennalalla on ollut vuosien mittaan erilaisia kipulääkkeitä ja hormoniehkäisyjä käytössä, ovat kivut silti välillä liikaa kestää.

– Olen joutunut useasti sairaalaan hoitoon akuutin kipukohtauksen vuoksi, kun en ole pärjännyt kotona kovien kipujen takia.

Kuva: Viivi Huuska

”Tuntui siltä, että minussa on jotain rikki”

Ennalalla endometrioosi aiheutti myös lapsettomuutta. Ennala ja hänen miehensä yrittivät lasta neljä vuotta. Pariskunta kävi lapsettomuushoidoissa kaksi vuotta. Lasta yrittäessä endometrioosi ehti pahentua, koska mitään hormonivalmistetta ei luonnollisesti ollut käytössä.

– Endometrioosia ei voi hoitaa samaan aikaan kuin lapsettomuutta. Ne ovat juuri niitä hormoneja, jotka pahentavat endometrioosia. Se oli todella rankat kaksi vuotta.

IVF- eli koeputkihedelmöityshoidot eivät tuottaneet tulosta, ja Ennala keskusteli lääkärin kanssa jatkosta. Oma jaksaminen oli äärirajoilla ja lääkäri ehdotti vaikean endometrioosin hoidoksi jo laajempaa leikkausta, jossa poistettaisiin mahdollisesti kohtu ja ehkä myös munasarjat kipujen ja endometrioosin lievittämiseksi.

Ennala valmistautui henkisesti siihen, että tänä vuonna leikkaus tehtäisiin.

– Jouduin tuolloin käsittelemään paljon sitä, etten kykenisi täyttämään perinteistä naisen roolia: olemaan hedelmällinen ja tuottamaan jälkeläisiä tähän maailmaan. Tuntui siltä, että minussa on jotain rikki.

Naiseus on kaikkea muuta, kuin pelkkää äitiyttä ja äitinä olemista.

Luonnonkosmetiikan ja valokuvauksen parissa työskentelevä Ennala on purkanut tunteitaan taiteeseen. Lisäksi vertaistuki onkin ollut Ennalalle tärkeää. Endometrioosiyhdistyksen ryhmätapaamisissa Ennala kuuli muiden tarinoita ja ymmärsi, ettei ole asian kanssa yksin.

– Olen nykyään Endometrioosiyhdistyksen Tampereen vertaistukiryhmän vetäjänä ja hallituksessa. Sitä kautta olen nähnyt, mitä naiseus tarkoittaa: Se on kaikkea muuta kuin pelkkää äitiyttä ja äitinä olemista. Naiseus on voimaa ja periksiantamattomuutta. Naiset ovat ihmeellisiä.

Kauan odotettua raskautta ovat varjostaneet kovat kivut. Kuva: Matti Härö

Äidiksi kaikesta huolimatta

Kohtalo kuitenkin päätti toisin: Kohdunpoiston sijaan Ennala päätyi katselemaan kahta viivaa, jotka piirtyivät raskaustestiin.

– Olin tosin aika skeptinen aluksi, koska minulla oli taustalla kaksi keskenmenoa, Ennala kuvailee.

Yleensä raskaus parantaa endometrioosia. Ennalan tapauksessa asia ei kuitenkaan ole ollut näin suoraviivainen.

Alkuraskaus sujui vielä pahoinvoinnista huolimatta suhteellisen kivuttomasti.

– Kohtuni on endometrioosikasvainten vuoksi kiinni munasarjoissa. Kun kohtu ja vauva kasvoivat, alkoivat kasvaimet repeilemään. Lisäksi olin juuri 10 vuorokautta sairaalassa ja minut leikattiin kaksi kertaa, koska munuaiseni pettivät ja minulle tehtiin avanne, hän kuvailee.

Kun kohtu ja vauva kasvoivat, alkoivat kasvaimet repeilemään.

Nyt Ennala on aivan raskauden loppusuoralla. Hänen ja hänen miehensä poika syntyy lähiviikkoina. Ennala sanoo, että tunne on aivan uskomaton.

– Saamme ihan oikeasti vauvan tähän maailmaan. En vieläkään käsitä täysin, mitä on tapahtumassa, hän iloitsee.

Päivä kerrallaan eteenpäin

Raskauden loppumisen myötä endometrioosi ja kivut todennäköisesti palaavat entiselleen. Ennala on jo raskausaikana keskustellut raskauden jälkeisestä hoidosta lääkäreiden kanssa.

– Menemme päivä, kuukausi ja kuukautiskierto kerrallaan. Suunnitelma on, että koitamme pitää kuukautiset poissa. Lääketiede onneksi kehittyy koko ajan. Uskon, että kymmenen vuoden sisään hoidot kehittyvät entisestään.

Vaikka kipu on läsnä koko elämän, kieltäytyy hän katkeroitumasta tai masentumasta.

– Teini-ikäisenä mietti, että mitä pahaa olen tehnyt, kun joudun kärsimään näin. Mutta nyt koen, että en olisi näin vahva, jos minulle ei olisi ollut näin kivikkoista tietä. Se on tehnyt minusta minut, Ennala summaa.

Endometrioosia ei voi parantaa

Endometrioosissa kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy kohdun ulkopuolella, kuten vatsakalvon ja munasarjojen pinnalla. Levinneet limakalvopesäkkeet reagoivat kuukautiskierron aikana samalla tavalla kuin kohdun limakalvo. Tästä johtuu endometrioosiin liittyvä kipu.

– Kivut alkavat yleensä pari päivää ennen kuukautisvuotoa ja pahentuvat kuukautisten aikana. Lisäksi voi esiintyä ulostamiseen, virtsaamiseen liittyvää kipuoiretta tai yhdyntäkipuja, synnytys- ja naistentautien erikoislääkäri Teija Lehmonen Mehiläisestä kertoo.

Noin 10 prosenttia suomalaisnaisista kärsii endometrioosista. Yleensä sairaus puhkeaa viimeistään 28 ikävuoteen mennessä.

– Sairastumisriski on jopa 6-9 kertainen naisilla, joiden äidillä tai sisarella on todettu endometrioosia. Lisäksi jopa 50 prosenttia endometrioosipotilaista kärsii lapsettomuudesta.

Endometrioosia ei voi parantaa, mutta oireita pystytään hoitamaan esimerkiksi hormoneilla, kipulääkkeillä tai jopa leikkauksella.

– Endometrioosi on krooninen sairaus, jonka takia lääkityksen pitäisi olla pitkäkestoista. Lääkityksen keskeyttäminen palauttaa kipuoireet entiselleen. Hoito onnistuu myös parhaiten, mitä varhaisemmassa vaiheessa lääkitys on aloitettu, Lehmonen sanoo.

Lisätietoa ja tukea endrometrioosista löytyy Endometrioosiyhdistyksen sivuilta.

Lue myös:

Alavatsa kipeä? Endometrioosi iskee joka kymmenenteen

Karita Tykän matka hyvinvointiin: ”Raskaaksi tulemisen vaikeus herätti minut”

Teksti
Kuvat Matti Härö, Viivi Huuska

Toimitus suosittelee