Ella lähti etätöihin ulkomaille kolmeksi kuukaudeksi: ”Halusin tehdä jotain arjesta poikkeavaa”

Monet haaveilevat siirtävänsä toimistonsa aurinkorannalle palmujen alle. Ella lähti esimiehensä siunauksella etätöihin Espanjaan kolmeksi kuukaudeksi.

Ella, 29, oli haaveillut jo pitkään työskentelystä ulkomailla. Kipinä eksoottisempiin ympyröihin lähti alun perin vaihto-oppilasvuodesta Madridissa Espanjassa.

– Olin jo vuosia kaivannut takaisin pidemmäksi ajaksi. Olen aina halunnut nähdä, millaista työelämä on toisessa maassa, viestintäalalla työskentelevä Ella kuvailee.

Otollinen hetki tuli viime syksynä, kun Ellan elämäntilanne muuttui. Pitkä parisuhde tuli päätökseen ja Ellan mielessä alkoi kyteä ajatus siitä, että nyt voisi olla erinomainen hetki irtiotolle normaaleista ympyröistä. Ella oli lisäksi ollut samassa firmassa töissä jo neljä vuotta, ja uudet haasteet kiehtoivat koko ajan enemmän.

– Se herätti ajatuksen, että olisi kiva tehdä jotain tavallisesta arjesta poikkeavaa, jotain uutta ja avartavaa.

Lue myös:Yhdessä työskentelevät siskokset Paula ja Pirjo Suhonen: ” Muita työkavereita ei voisi vetää tukasta”

”Tein kirjallisen selvityksen kaikesta”

Haaveesta oli aika tehdä totta. Ella rohkaistui ja laittoi työpaikkansa HR-johtajalle viestiä.

– Firmassamme eräs työntekijä oli monta vuotta aiemmin viettänyt useamman kuukauden etätöissä ulkomailla. Itse en ollut vielä silloin talossa, mutta kyselin asiasta kollegalta. Hän puhui asiasta todella positiiviseen sävyyn, ja se vahvisti omaa kipinääni.

– Joten kokosin perustelut, miksi myös minä haluaisin käyttää tällaisen mahdollisuuden, Ella jatkaa.

Ella ehdotti suoraan Barcelonaa, koska kaupunki oli Madridin vaihtovuoden aikana tullut tutuksi, siellä oli ystäviä ja hän puhui espanjaa sujuvasti.

–Minulla oli siellä valmiiksi verkostot. En siis edes miettinyt tai ehdottanut muuta vaihtoehtoa.

Lue myös: Introvertti ahdistuu verkostoitumisesta – Näin luot kontakteja

Etätyökin pitää tehdä aikataulussa

Pomot suhtautuivat asiaan kiinnostuneena, mutta varauksella.

–Esimiehet tarvitsivat ymmärrettävästi sulatteluaikaa ja pyysivät selvitystä moniin asioihin. Tein kirjallisen selvityksen kaikesta. Lopullisen päätöksen kanssa meni useita viikkoja. Asiaa käsiteltiin pariinkin otteeseen johtoryhmässä ja vastailin välissä matkan varrella heränneisiin kysymyksiin, Ella kuvailee prosessia.

”Esimiehet tarvitsivat ymmärrettävästi sulatteluaikaa ja pyysivät selvitystä moniin asioihin”

Onneksi Ellan työpaikalla oli joustava etätyökulttuuri ja uudenlaisiin työntekotapoihin kannustettiin.

– Työntekijöihin luotetaan ja työntekijät haluavat myös itse olla luottamuksen arvoisia – eli tärkeintä, että työt tulevat tehdyiksi ja vuorovaikutus pelaa, Ella kiittelee.

Lue myös: Näin teet tehokkaan etätyöpäivän

Toimiva nettiyhteys etätyöntekijän tärkein työkalu

Kun esimies näytti lopulta vihreää valoa, oli aika alkaa toteuttaa suunnitelmaa käytännössä. Ella kertoo, että selvitteli asioita paljon etukäteen ja suunnitteli lähtönsä hyvin. Ennen Espanjaan lähtöä hän teki asiaan kuuluvia paperihommia ja etsi itselleen asunnon. Kämppä löytyi nopeasti paikallisten ystävien avulla Gracian kaupunginosasta.

– Etätöihin lähtöä ylipäätään helpottaa huomattavasti, kun kaupungissa on jo valmiiksi paikallisia ystäviä, ympäristö on entuudestaan tuttu ja aikaero on pieni, Ella miettii.

Työnantajan kanssa päätettiin, että Ella tekisi töitä muutaman päivän viikossa työnantajan kansainväliseen verkostoon kuuluvan kumppanitoimiston tiloissa. Muut päivät hän työskentelisi vuokra-asunnostaan käsin.

– Varmistin etukäteen, että asunnossa on toimiva ja nopea nettiyhteys, jotta etätyöt myös kotitoimistolta sujuvat hyvin. Se ei aina ole itsestäänselvyys täälläpäin.

Lue myös: 6 syytä, miksi toimistotyöläisen kannattaisi harrastaa uintia

”Oman työn suunnittelu kannattaa”

Asiaankuuluvat läksiäiset pidettiin toimistolla tapasten ja espanjalaisten viinien kera, ja tammikuussa Ella laskeutui Barcelonaan. Sopeutuminen oli nopeaa.

– Kaikki lähti sujumaan tosi kivasti, tosin alkuun tuli paleltua kotitoimistolla. Täällä asunnot ovat tähän aikaan vuodesta tosi kylmiä. Kaupunki oli ennestään jo niin tuttu, ettei suurempia haasteita ollut.

Työpäivät Barcelonassa koostuvat hyvin samoista elementeistä kuin Suomessakin. Ella ja hänen esimiehensä katsoivat ennen lähtöä hänelle tietyt projektit.

” Alkuun tuli paleltua kotitoimistolla. Täällä asunnot ovat tähän aikaan vuodesta tosi kylmiä”

Ella osallistuu Suomen toimiston viikkopalaveriin Skypen välityksellä ja lisäksi juttelee akuutit asiat esimiehen kanssa puhelimitse, tekstarilla, Skypellä tai chatissa. Lisäksi sähköposti laulaa säännöllisesti.

– Asiakkaani ovat suhtautuneet todella kannustavasti. He luottavat siihen, että hoidan hommat myös täältä käsin aikataulussa.

Itsensä johtaminen on kuitenkin erittäin tärkeää, kun tekee etänä kaikki työpäivät.

– Aikatauluista kiinni pitäminen sekä aktiivinen yhteydenpito kollegoihin ja asiakkaisiin ovat tärkeitä. Myös oman työn suunnittelu etukäteen kannattaa, Ella kuvailee.

Lue myös: Ota kaikki irti kehityskeskustelusta – näin nappaat unelmiesi tittelin ja etenet urallasi

Etätöissä on irrallaan yhteisöstä

Parasta etätöissä ulkomailla on Ellan mielestä ehdottomasti uusiin kulttuureihin ja tapoihin tutustuminen.

– On ollut mahtavaa päästä kurkistamaan paikalliseen työelämään ja ammentamaan oppeja ja vaikutteita paikallisesta viestintämaailmasta.

Etätyössä on kuitenkin irrallaan fyysisesti työyhteisöstä. Mökkihöperyyden Ella on onneksi välttänyt sillä, että hänellä on ollut mahdollisuus istua muutamana päivänä viikossa paikallisessa toimistossa.

–Jos olisi koko ajan itsekseen, etätyö alkaisi varmaan ahdistaa. Lisäksi pidän paljon yhteyttä Suomen kollegoiden kanssa.

”Olisihan se ihanaa lähteä toistamiseenkin ulkomaille töihin”

Ella on etätöissä enää muutamia viikkoja, sillä paluu normiarkeen Suomessa häämöttää huhtikuun puolivälissä.

– Mielelläni olisin ollut vielä pidempäänkin, Ella huokaa.

Hän kuitenkin ymmärtää, että työnantaja haluaa nähdä työntekijänsä välillä konttorillakin.

–Olen kiitollinen, että sain tämän mahdollisuuden. Onneksi tänne pääsee aina moikkaamaan ihmisiä, koska tulee ikävä monia tyyppejä. Mutta olisihan se ihanaa lähteä toistamiseenkin ulkomaille töihin vielä joskus.

Lue myös: Aina huonolla tuulella? Näin pääset siitä eroon

Vinkit ulkomaille etätöihin lähtijöille

1. Ota selvää kaikesta etukäteen
Kannattaa ottaa asioista itse mahdollisimman paljon selvää etukäteen ja miettiä valmiiksi, kuinka kaikki käytännössä toteutuisi.

Euroopan unionin alueelle ei tarvitse työlupia tai viisumeita, mutta  jos haluat Euroopan ulkopuolelle, on hyvä miettiä etukäteen mahdollisia työlupa-, viisumi- ja aikaeroasioita.

2. Valitse kohde huolella
Kohde kannattaa valita sen mukaan, että tuntee kaupungin tai edes maan jo suhteellisen hyvin ennestään. Esimerkiksi vaihtarikokemus on arvokasta, kun tuntee maan tavat jo valmiiksi.

On myös ehdottomasti plussaa, jos osaa maan kieltä jo valmiiksi ja jos tuntee kaupungista entuudestaan ihmisiä. Heiltä voi saada käytännön asioissa apua ja lisäksi seuraa työpäivän jälkeen.

3. Mieti työnkuvaa
Kannattaa miettiä jo ennen esimiehen puheille menoa, miten järjestäisit oman työsi ulkomailla. Millä tavoin pitäisit yhteyttä esimieheesi ja mahdollisiin asiakkaisiisi? Millä tavoin työtä tehdään ja missä? Pystytkö olemaan tavoitettavissa ulkomailta?

Myös omaa ajankäyttöä kannattaa etätöissä suunnitella mahdollisimman tarkkaan ja pistää itselleen esimerkiksi kaikki deadlinet heti ylös.

4. Älä luovuta, vaikkei asiasta heti innostuta
Ole sinnikäs, vaikka pomo ei heti innostuisi etätyöideasta. Jos saat täystyrmäyksen ideallesi, mieti, miten voisit itse tulla vastaan asiassa. Ehdota esimerkiksi lyhyttä kokeilujaksoa tai parin viikon pätkää.

5. Muista nauttia uudesta kokemuksesta täysillä!

Lue myös: Suoritatko sinäkin arkea? 6 vinkkiä, miten pääset eroon suorittamisen kierteestä

Teksti
Kuva Fotolia

Toimitus suosittelee