Eläkeikä lähestyy – työstä kannattaa edelleen innostua päivittäin!

40 vuotta työelämässä ollut Anne Laakso, 57, suhtautuu lähestyvään eläkeikään positiivisin mielin.

Yhä useampi suomalainen jatkaa työntekoa eläkeikään asti ja sen jälkeenkin. Monilla riittää tarmoa ja innostusta työhön eivätkä lisätulotkaan ole pahitteeksi. Nykyään eläkkeelle jäämistä voi lykätä tai halutessaan käydä töissä eläkkeen ohella. Media-alalla työskentelevä Anne Laakso, 57, on ollut työelämässä 40 vuotta. Hän toivoo, että saisi jatkaa eläkeikään saakka.

– Olen työskennellyt saman työnantajan palveluksessa 32 vuotta. Noihin vuosiin on mahtunut monenlaista, muun muassa useammat yt-neuvottelut on koettu. Aina se surettaa, kun työkavereita joutuu lähtemään, ja toisaalta mielen valtaa helpotus, että sain vielä jatkaa. Koskaan ei voi tietää milloin yt:t osuvat omalle kohdalle, Anne pohtii.

Virallisesti Annen eläkeikä alkaa 64-vuotiaana. Hänen suurin toive onkin, että terveyttä riittäisi, jotta työnteko voi jatkua sinne saakka.

”Erosin puoli vuotta sitten. Pitkä avioliitto on takana ja rakennan nyt elämää yksin.”

Muutosten vuosi

Annella on ollut elämässään muutosten vuosi. Positiivinen asenne kantaa vaikeuksista, surusta ja menetyksistä huolimatta. Hän uskoo, että elämällä on jatkossakin hyvää annettavaa.

– Erosin puoli vuotta sitten. Pitkä avioliitto on takana ja rakennan nyt elämää yksin. Minulla on kaksi lasta ja kolme lastenlasta, jotka ovat minulle kaikki kaikessa, Anne kertoo.

Anne ottaa ikääntymisen tuomat haasteet rennosti ja osin huumorilla. Hän on luonteeltaan sosiaalinen ja vilkas, ystäväpiiri on laaja. Kavereiden ja kahden siskon kanssa voi jakaa elämänmuutoksiin liittyvät asiat.

– Ikääntymisen huomaa, kun katsoo peiliin, mutten näe sitä niin kamalana asiana. Olen jalat maassa -tyyppi, jolle ikä on tuonut rauhallisuutta ja luottamusta siihen, että asiat järjestyvät. Nuorempana tein ratkaisuja hätiköiden, nyt päätöksentekoon on tullut tietynlaista hitautta ja harkintaa, mikä on hyvä, Anne sanoo.

Eläkeikä ei pelota – asenne kohdallaan

Vastoinkäymisistä huolimatta Anne Laakso osaa kääntää hankalatkin asiat osaksi elettyä elämää. Jatkuva asioiden vatvominen ja sureminen eivät kuulu vauhdikkaan naisen tapoihin.

– Totta kai pitkän avioliiton särkyminen surettaa ja se tuli omalla tavallaan yllätyksenä. Tässä iässä sitä osaa kuitenkin jo katsoa asioita monelta kantilta. Olen oppinut vuosien kuluessa, että elämä kantaa – vaikeuksista huolimatta.

”Nuorempana tein ratkaisuja hätiköiden, nyt päätöksentekoon on tullut tietynlaista hitautta ja harkintaa.”

Asenteella Anne on toiminut myös työelämässä. Pitkä ura saman työnantajan palveluksessa, vaihtuvissa työtehtävissä ja -yhteisöissä on ollut antoisa ja mielenkiintoinen.

– En ole koskaan kokenut työpaikallani ikäsyrjintää. Tiedän, että sellaista on olemassa, mutta saan olla kiitollinen, että minuun se ei ole kohdistunut. Osastollamme työskentelee tälläkin hetkellä sekä nuoria, iäkkäämpiä että kaikkea siltä väliltä, Anne kiittelee.

Tulevaisuuttaan Anne ei erityisemmin suunnittele, vaan elää realistisesti hetkessä.

– Uskon unelmiin ja niitä pitää aina olla. Elämällä on minulle vielä paljon annettavaa. Tärkeintä minulle on terveys ja se, että saan olla mahdollisimman pitkään työelämässä. Aikuiset lapseni ja lapsenlapseni tuovat onnea ja iloa arkeeni. Ja kun seuraan omia yli 80-vuotiaita vanhempiani, en voi kuin toivoa, että saisinpa elää ikääntyessäni yhtä hyvinvoivana kuin he, Anne hymyilee.

(Huom: Pääkuvassa ei ole artikkelia varten haastateltu Anne Laakso)

Annen vinkit ikääntyneelle työntekijälle:

 • Pohdi asennettasi työtä kohtaan ja pyri siihen, että töihin on mukava mennä – joka päivä.
 • Säästä itseäsi turhalta kuormitukselta. Älä osallistu jokaiseen asiaan ja keskusteluun työpaikalla. Joskus on hyvä vetäytyä sivuunkin. Viisas vaikenee.
 • Älä ala suorittaa, vaikka työpaikalle palkattaisiin yhä nuorempaa väkeä.
 • Luota omaan ammattitaitoosi ja osaamiseesi.
 • Muista, että olet merkityksellinen.
 • Esitä asiat rauhallisesti ja muita kunnioittavasti. Viestin perille menon kannalta on tärkeää miten asiat esittää.
 • Älä riitele. Riiteleminen ei hyödytä ketään.
 • Jaa kokemustasi muille. Vastaa, kun sinulta kysytään ja tarjoa apuasi.
 • Ole avoin ja puhu mieltä askarruttavista asioista työkavereiden ja esimiehesi kanssa.
 • Uskalla olla näkyvä. Uskalla innostua iästä huolimatta.
 • Ikä ei ole este uuden oppimiselle.
 • Elämä vie ja kuljettaa. Rohkene mennä virran mukaan ja nauti uusista kokemuksista ja mahdollisuuksista.

Mutta, loppuuko työnteko eläkeikään?

Eläketurvakeskuksen tilastojen mukaan vuonna 2014 kaikista vanhuuseläkettä saaneista 63–67 -vuotiaista lähes joka viides kävi eläkkeen ohella töissä. Työkuukausia kertyi keskimäärin seitsemän vuodessa. Työssäkäyvistä 63–74 -vuotiaista naisista lähes joka viides työskentelee hoiva-alalla, ja miesten ryhmästä yhtä suuri osa on kuljetustyöntekijöitä. Asiantuntijatehtävissä on yleisempää lykätä eläkkeelle jäämistä, kun taas työntekijäammateissa eläkkeelle jäädään heti eläkeiän täytyttyä ja työskennellään eläkkeen ohessa.

 

Lue myös:

Liikunta parantaa viisikymppisen elämänlaatua – näillä ohjeilla pysyt kunnossa!

Miten itsetunto vaikuttaa elämään?

Toimitus suosittelee