Muista nämä 10 asiaa matkustaessasi Ranskassa

Ensimmäinen pidemmän matkan junakokemus Ranskassa sujui sekalaisin tunnelmin. Alunperin ajatus olisi, että lentäisin edes-takaisin Nizzaan ja viettäisin lomaa vain Etelä-Ranskassa. Mutta koska keksimme Sohvin kanssa, että tulisinkin hänen kanssaan vielä Pariisiin, tuli matkoissa hieman sumplimista – yhdensuuntaisista lentolipuista viime hetken junamatkoihin. Eikä kaikki mennyt tälläkään kertaa kuten Strömsössä… Joten muista Ranskassa matkatessasi ainakin nämä:

1. Edes-takaiset lentoliput ovat aina melkein edullisempia kuin yhdensuuntaiset. Kun pelkkä menolento on tuplahintainen verrattuna menopaluuseen, miksi ihmeessä kukaan maksaisi pelkästä yksisuuntaisesta? Kannattaa myös tarkistaa aina läheiset päivät – itse löysin vain yhtenä päivänä suorat lennot, kun toisina olisin joutunut tekemään yhden välilennon jopa näinkin lyhyellä matkalla. Ja jos et käytä meno-paluu lennossa meno-lentoasi, perutaan paluulentosi samantien. Eli jos olet käyttämässä vain toista lennoistasi, valitse AINA se meno-lennoksesi!

2. Niin kurjalta kun tuntuukin sanoa, on hyvä varautua mutkiin matkassa. Itselläni se oli menomatkan viivästys, kun lento lähtikin reilu 4h myöhässä (koska, Ranskassa lakkoillaan aina!). Onneksi tällä kertaa ei ollut jatkolentoa tai sen kummempia suunnitelmia, mutta olihan se kurja vasta yömyöhään saapua perille Villefrancheen.

3. Ranskassa et voi luottaa, että mikään toimii, että mitään voi tilata digitaalisesti tai mikään välttämättä on auki. Kuten vaikka juna-aseman lipunmyynti. Villefranchessa oli luukut kiinni, eikä tietoa, milloin ne avattaisiin. Eikun ajomatka Nizzaan.

4. Älä tee niinkuin me, vaan varaa junaliput ajoissa. Jonotettuamme ensin lippuautomaatille ja sitten vielä lipunmyyntiin Nizzan juna-asemalla, saimme ensin vain pudistelevia päitä vastaukseksi. No no, vain yksi paikka vapaana, vain ykkösluokan paikka vapaana jne. Jostain löytyi sitten paikka myös omalle pepulleni, 200 euron hintaan.

5. Tilaa aina autopalvelu turhankin ajoissa. Sillä mikään ei ole sen kurjempaa, kuin saada viimeiset ja kalleimmat paikat junasta – ja sitten myöhästyä siitä. Meillä onneksi kuljettaja odotteli pihalla jo varmaan puolisen tuntia etuajassa, mutta parempi niin päin.

6. Jos vain voit vaikuttaa istumapaikkaasi, älä laita itseäsi istumaan neljän hengen loossiin. Itse sain sen viho-viimeisen paikan ko. sunnuntain junasta Pariisiin, joten valinnan varaa ei ollut. Näin ollen sain matkaseurakseni ranskalaisen lapsiperheen eväineen, joten työrauhasta tai mahdollisuudesta nukkua osan 6h junamatkasta ei ollut tietoakaan.

7. Eväistä puheen ollen, osta mukaan eväitä! Tai ota mukaan käteistä! Me söimme kaikessa rauhassa aamiaista juna-asemaln kahvilassa, joten mieli ei silloin tehnyt mitään pikkupurtavaa. Mutta kun olimme istuneet alle tunnin junassa, iski älytön herkutteluhimo. Onneksi ravintolavaunusta löytyi jotain, kunhan oli käteistä. Sinne meni meidän viimeisetkin pennoset – suklaaseen!

8. Hieman sama kuin lentomatkoillakin – varaa mukaan jotain tekemistä. Ellei juttukaveria ole matkassa mukana. Oma juttukaverini istui jossain ihan muualla, joten itse olin kiitollinen, että laukusta löytyi blogijuttujen tekoa varten tietokone ja puhelimesta lentomatkaa varten lataamani biisilista. Gotta love offline-listat!

9. Wifi-kyltistä huolimatta: ”ei internet-yhteyttä”. Koska juna seikkailee niin vuoristossa kuin keskellä ei-mitään matkalla Nizzasta Ranskaan, ei netistä ole tietoakaan. Junassa kuulemma piti olla nettiyhteys, mutta sellaista ei ykkösluokastakaan löytynyt. Oma liittymäkin ilmoitti vähän väliä vain ”ei internet-yhteyttä”.

10. Pakkaa mukaasi vain sen, mitä pystyt itse (tai jonkin herrasmiehen apuvoimalla) kantamaan myös rappusissa. Kaikilla juna-asemilla (kuten vaikka Nizzassa) ei ole nimittäin rullaportaita – ja taas Pariisin päässä jokaisessa kohdassa on automaatit portteineen. Mene nyt näistä läpi useamman matkalaukun kanssa!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*