10 parasta vinkkiä työnhakuun

Viime syksynä jouduin yllättäen tilanteeseen, jossa 8 työvuoden jälkeen jouduin lyhyellä varoitusajalla hakemaan uutta päivätyötä. Kun putoaa aika lailla tyhjän päälle, oppii sitä pakostakin hieman asioita kantapään kautta. Lupasin tuolloin jakaa omat vinkkini tästä kokemuksesta myös teille täällä blogini puolella. Vinkit painottuvat vahvasti oman alani töiden hakuun, vaikka työnhakuvinkkini aika yleisiä ovatkin. Mutta aloitetaan ihan alusta:

1. Ennen työnhakua, pistä perusasiat kuntoon

Ensimmäinen vaihe kuuluu oikeastaan mistä pitäisi huolehtia jo edellisen työsuhteen aikana – onko työsopimus kunnossa ja tallessa, mikä on irtisanomisaika (tosin YT-neuvotteluissa tai vaikka konkurssitilanteissa säännöt ovat sitten eri), kuulunko toimialasi kannalta oikeaan kassaan ja onhan arkisella säästötilillä AINA muutaman kuukauden tai mielellään puolen vuoden palkka hätävarana? Jos johonkin näistä vastaus on ei/en tiedä/en ole varma/ei vielä tms., kannattaa asia hoitaa kuntoon asap. Aina sitä ajattelee, että ei se tapahdu minulle, mutta voin kertoa, joskus se kyllä voi tapahtua.

Jos et usko, lue vaikka postaukseni: Kun vastaan tulee k o n k u r s s i!

2. Ota täysi hyöty irti LinkedIn:stä!

Pidä AINA LinkedIn päivitettynä ajan tasalle! Tai jos et vielä kuulu LinkedIn:iin, niin liity tästä! Tai mitä parasta: lataa puhelimeesi LinkedIn-applikaatio, niin pystyt selaamaan sivustoa myös tien päällä. Tänä päivänä LinkedIn on erinomainen tapa verkostoitua juurikin uran kannalta – kolleegat, esimiehet, yhteistyökumppanit ja uudet uramahdollisuudet ovat vain yhden klikkauksen päässä. Onhan se nyt vaan maailman suurin ammatilliseen verkostoitumiseen keskittynyt sosiaalisen median yhteisöpalvelu. Profiili kannattaa siis täyttää huolella:

 • otsikko: hyödynnä tämä 150 merkin pituus kuvailemaan osaamistasi – työttömänä pelkkä looking for new opportunities ei kerro sinusta mitään
 • myyvä yhteenveto: joka kuvailee sinua, osaamistasi ja herättää lukijan (mahdollisesti tulevan työnantajasi) mielenkiinnon
 • jos olet rohkea: julkaise LinkedIn:ssä avoin työhakemus -artikkelin muodossa!
 • listaus työkokemuksesta, opinnoista ja kielitaidosta (vinkki miksi tämä kannattaa: monet netissä täytettävät työnhakusivut toimivat yhteydessä LinkedIn:iin – sinun ei tarvitse täyttää kaikkea, vaan sivu hakee tiedot profiilistasi!)
 • seuraa itseään kiinnostavia yrityksiä: yritykset postaavat usein työpaikkailmoituksia – tätä kautta saat niistä ensimmäisenä tiedon!
 • ole aktiivinen – kommentoi, tykkää, onnittele, jaa, keskustele…!
 • älä unohda pyytää kanssasi työskenneiltä niin kirjallisia suositteluita kuin myös tykkäyksiä osaamisistasi (ns. endosments)!
 • lyhennä oman LinkedIn-sivusi URL (update your public profile settings), niin sinun on helpompi jakaa sivuasi kun perässä ei ole 1539-numerosarjaa ;)

3. Miten luoda 7 sekunnissa erottuva CV?

CV, eli curriculum vitae, on helppo LinkedIn-profiilin päivityksen jälkeen kasata kokoon. Tosin kun LinkedIn, jossa tietoa voi rustailla enemmänkin, kannattaa CV:ssä tiivistää tieto mielellään vain yhteen, maximissaan kahteen sivuun. Nykypäivänä yhtä pestiä hakee helposti sadat henkilöt, ei kenelläkään yksinkertaisesti ole aikaa selata monisivuisia CV:tä. CV:ssä valttia onkin strukturoitu layout, jossa pääasiat ja eri osiot hahmoittaa helposti yhdellä silmäykselläkin. Edellisessä työpaikassa eräs henkilö lähetti hieman vanhanaikaisen näköisen CV:n (perus word johon oli listattu asioita…) ja sai siitä palautetta, että sisältö hyvä, mutta ulkoasun voisi updateta nykypäivään!

Kylmä fakta: Kuulemma keskivertoaika silmäillä CV:tä on 7 sekuntia – aika brutaalia, eli pitää erottautua.

Klikkaa paikkaan nimeltä Etsy *! Jos graafinen suunnittelu ei kuulu omiin vahvuuksiin, löytyy Etsystä ihan mieletön valikoima CV-pohjia *, joita voi ostaa parilla kympillä! Pohjat toimivat kätevästi wordissa, ja niihin tulee mukaan helppolukuiset käyttöohjeet! Pakko tunnustaa, minäkin ostin omani, ja voisinkin laittaa teille omat Etsy-vinkkini tulemaan seuraavaksi? Paras mahdollinen tapa käyttää vaivaiset 17 euroa panostuksena omaan tulevaisuuteen jos minulta kysytään!

Digi-vinkki: Word pro:ssa voit lisätä klikattavat linkit CV:si – LinkedIn-profiiliisi, blogiisi tai vaikka sosiaalisen median kanaviisi, jos ne ovat julkisia!

4. Hae, hae ja hae – ja auta myös muita matkalla!

Uutta työpaikkaa hakiessa kannattaa hyödyntää jokaista kanavaa ja keinoa. Perinteisin on selata yritysten verkkosivuilla (tai kuten kohta 2. neuvoo, yritysten LinkedIn-sivuilla) avoimia työpaikkoja, täyttää avoimia hakemuksia ja laittaa hakuvahti päälle työnhakusivustoille. Aina ne parhaimmat työt eivät kuitenkaan ehdi hakuun asti, joten suosittelen verkostoitumaan – kuka voisi olla linkkisi haluamaasi yritykseen? Aina kannattaa avata suunsa, ei koskaan tiedä mitä auttavia käsiä voi matkasi varrelle ilmaantua. Muista myös kovassakin kilpailutilanteessa, että muiden onni ei ole omasta pois. Toisia kannattaa aina auttaa ja jakaa tietoaan – uskon, että hyvät teot vielä palkitaan, ainakin siten, että itselle tulee hyvä mieli.

Case: Entinen kolleegani A kertoi hakevansa työtä yritykseen B, no siellähän sattui olemaan ystäväni C:n äitiyslomasijaisuus  -> laitoin heti suositteluviestiä ystävälleni C:lle, joka välitti yrityksen B:n rekrytoijalle vinkin työnhakija A:sta!

5. Työhakemus ja sen luettavuus myös mobiilissa

Digitalisoituminen ei pysähdy työhakemuksiin. Siinä missä työhakemuksien ns. cover letter (Etsy:ssä * myytäviin CV:hin kuuluu usein samalla layoutilla varustettu cover letter!) oli perinteisesti yhden A4 sivun pituinen aina samalla kaavalla menevä tekele, tulisi hakemuksen nykyään toimia myös mobiilissa! Kiireiset johtajat selaavat usein kännykästään sisääntulevat meilit – huolehdi, että herätät mielenkiinnon ja tuot esille asiasi jo mobiilissa luettavassa muodossa. Näin ollen koko rakenne ja sisällön pituus menee uusiksi! Ja vaikka tämän kaikki jo varmasti tietävätkin, niin räätälöi jokainen hakemus (ja myös CV!) hakemaasi paikkaan. Kuulemma yksi päivä per yksi työhakemus ei ole laisinkaan liioiteltua!

Yksi asia ei muutu – nosta se luuri: Kun hakemus on laitettu menemään, niin muistathan osoittaa oma-alotteisuutta soittamalla perään? Puhumalla edes hetken rekrytoijan kanssa, muistaa hän sinua paremmin kuin hakijat jotka eivät nostaneet puhelimen luuria.

6. Valmistaudu työhaastatteluun – se voi alkaa jo puhelimitse!

Ennen vanhaan työtä haettiin perinteisellä paperihakemuksella ja haastattelu käytiin tavanomaisesti kasvotusten. Nykyään hakemusprosessit ovat monikanavaisia ja niihin kuuluu erilaisia karsintaprosesseja. Kun puhelin soi, ei asia välttämättä ole niin helppo kuin ”kiitos hakemuksestasi – tulisitko haastatteluun”, vaan ensimmäinen haastattelu voi alkaa siinä puhelimitse. Tämän takia työhaastatteluun kannattaa valmistautua jo ennen kuin sellaiseen on kutsua tullutkaan. Kun puhelinhaastattelu on vedetty läpi, voi väliaskel ennen itse one-to-one haastattelua (tai ryhmä-sellaista) olla jonkinlainen esitehtävä – kuten minuutin pituinen videoesitys (ai olenko iloinen, että olin editoinut iMoviella edes jokusen videon ennen tätä!).

Epäonnistunut tilanne: Lähetin työhakemuksen, mutta en valmistautunut tutustumalla yritykseen. Puhelimen soidessa ja yllättäen puhelinhaastattelun alkaessa sain tehtäväkseni arvioida erään kampanjan toimivuutta tietyllä budjetilla, joutuen tunnustamaan etten ”muista” tarkkoja firman lukuja, kiskoen tulokset ihan hatusta. Arvaa sainko paikkaa – no EN!

7. Unohda vanha jakkupuku, ja esittele oma itsesi!

Okei, tämä on ehdottomasti kohta joka on todella alasidonnainen. On työpaikkoja, jossa sitä persoonaa ei ehkä niin tarvitse (saa) korostaa, ja jossa se jakkupuku sellaisenaan on must. Mutta, jos kyse on jostain hieman luovemman alan paikasta, niin tuo esille haastattelutilaisuuteen oma itsesi, siistittynä versiona toki. Mikä tekee sinusta sinun ja mitkä ovat (työn suhteen) vahvuutesi? Monissa työhaastatteluissa blogin esille tuominen voisi olla ehdoton nounou, mutta nykyistyä työtäni hakiessa se oli ehdottomasti valttikortti. Kuka paremmin tietää blogibisneksestä kuin monivuotinen (ammatti)bloggaaja?

8. Onko sinulla kysyttävää -kysymykseen ainoa oikea vasta on KYLLÄ!

Kysymys joka poikkeuksetta aina kysytään haastattelun lopussa, on onko sinulla jotain kysyttävää? Tähän ainoa oikea vastaus on kyllä. Ja niitä kysymyksiä kannattaa miettiä etukäteen. Esittämällä haastattelijalle kysymyksiä osoitat, että olet oikeasti kiinnistunut yrityksestä ja tehtävästä? Mitä kysymyksiä sitten on hyvä esittää? Tässä muutama oma lempparini, jotka oikeasti kiinnostavat minua:

 • Mitä haluaisitte, että saisin vuoden aikana aikaiseksi?
 • Minkälaisilla mittareilla työtäni tullaan mittaamaan?
 • Voisitteko kuvailla miltä tyypillinen työpäivä tässä roolissa voisi näyttää?
 • Mitkä ovat ne ominaisuudet joita vaaditaan, jotta tässä tehtävässä voi menestyä?
 • Missä näette minut/tämän position/yrityksen viiden vuoden päästä?
 • Oletteko itse työskennelleet kuinka kauan yrityksessä ja mikä on teidän mielestänne parasta täällä työskennellessä?
 • Voisitteko kertoa työympäristön ja yleisesti yrityksen kulttuurista?
 • Mitkä ovat yrityksen lyhyt- tai pitkäaikaiset tavoitteet?
 • Onko vielä jokin, mikä teitä askarruttaa? Näettekö jotain puutetta osaamisessani tai kokemuksessani?

Oma kokemus: Itse rohkenin kysyä tätä viho viimeisenä, ja sainkin vastaukseksi yksinkertaisen: Ei, ei mikään. Vaikutat enemmän kuin sopivalta tähän tehtävää ja yritykseen. YES!

9. Pyydä rohkeasti palautetta – siitä opit eniten!

Jotta kehittyisit työhakijana, muista rohkeasti pyytää palautetta! Pyydä hyvää ystävää, kolleegaasi tai muuta alalla olevaa ihmistä lukemaan läpi niin LinkedIn-profiilisi kuin CV:si. Itse sain kullanarvoisia vinkkejä kuin paljon rekrytoiva ystäväni antoi punakynänsä heilua CV:lläni – mitä sait tuossa pestissä aikaiseksi, tämä osio on aivan liian pitkä, korosta tätä kohtaa enemmän jne. Myös työshaastettalun jälkeen kannattaa pyytää rakentavaa palautetta rekrytoijalta tai headhunterilta niin CV:stäsi, hakemuksestasi ja työhaastattelusta – miksi et saanut hakemaasi työtä, puuttuuko sinulta jotain osaamista tai kokemusta? Mihin homma yksinkertaisesti kaatui ja missä voisit yksinkertaisesti parantaa.

10. Kun aloitat uuden työn…

Vaikka työnhakuprosessisi olisikin tältä erää ohi, älä vielä pistä sivua kiinni, vaan lue uudelleen läpi kohdat 1. 2. ja 3. Laita työsopimus hyvään talteen, muista myös muuttaa veroprosenttiasi jos tulosi muuttuvat, liity alan kassaan ja siirrä heti alusta alkaen osa tuloistasi säästötilille huonoa päivää varten. Muista myös uutta työsopimusta neuvotellessasi keskustella läpi niin työsuhde-etuja kuin vuosilomia. Jos joustat itse jossain asiassa, varmasti työnantajasi voi tulla vastaan toisessa. Näin syntyy kummellakin osapuolelle mieluisa sopimus.

Malta vielä hetki: Vaikka juuri olet saanut yhden työnhakuprosessin purkkiin, tee silti tarvittavat muutokset niin LinkedIn-profiiliisi kuin CV:hesi. Näin ollen tietosi ovat ajantasalla JOS joutuisit työnhakutilanteeseen uudestaan!

Tässä ne olivat, omat top 10 vinkkiäni työnhakuun! Toivottavasti tästä olisi jollekin apua, hyötyä tai inspiraatiota – mutta jos luet tätä postausta vuonna 2028, niin hae ihmeessä uudempi lähde. Maailma muuttu jatkuvasti ja niin myös työnhakuprosessit! Olisi myös mukava kuulla minkälaisia kokemuksia tai vinkkejä teillä olisi jaettavana? Ja tätäkin postausta saa vapaasti jakaa (some-panikkeet löytyvät postauksen vasemmasta ylälaidasta!) ;)

* Sisältää mainoslinkkejä / Contains ad-links

 • Minnea/Minnean muruja

  Hei, tosi hienoja nuo Etsyn cv-pohjat! Vau! Täytyypä laittaa linkki talteen, jos työhaku/cv:n päivitys tulee ajankohtaiseksi. Muutenkin tosi hyödyllinen postaus! Kiitos!
  Ja kivaa päivää :)

  • C. and the city

   Hei Minnea,

   Eikä, voi kiitos kommentistasi :) Ja eivätkö olekin! Ne pelastivat kyllä minut kun pähkäilin miten päivittäisin CV:ni nykyaikaan!

   Ihanaa päivänjatkoa sinullekin!

 • Nora

  Kiitos! Ehka hyodyllisin kirjoitus mita vahaan aikaan on saanut suomalaisilta blogisivustoilta lukea. Olisipa blogisivustoja jotka antaisivat päivitystä ja motivaatiota myös ura mielessä. Linkedin on muuten yllättävän maskuliininen suomalaisilla markkinoilla, tarkoitan etta yllattavan vahan loytaa naisnakokulmaa blogikirjoituksiin joita linkedinissa julkaistaan. Kansainvälisillä vesillä naiset uskaltavat kirjoitella linkedinissä enemmän. Kiitos Char! :)

  • C. and the city

   Kiitos sinulle Nora!

   Ja ehdottomasti samaa mieltä, sillä näitä vinkkejä ja kirjoituksia kaipailin itse työnhakuprosessiani aloitellessani, ja kun pähkäilin mitä tekisin urallani seuraavaksi.

 • HannaM

  Aivan mahtava postaus.
  Ei ole varsinaisesti itselleni ajankohtainen asia, mutta JOS olisi, niin tämä auttaisi kyllä. Bra jobbat!
  T. Yksityisyrittäjä Saksasta

 • Merja

  Haastattelin tässä juuri puolitusinaa nuorta miestä, tosin miehiseen kuljetusalan tehtävään. Muuten miksiköhän ei yhtään naista hakenut sinällään myös naisille sopivaan tehtävään? Mutta kauhukseni huomasin hakijoiden habituksen, lihavia, jotkut jopa ylilihavia. Voi tuntua naurettavalta seikalta, mutta vaikka en mitenkään laihuutta ihannoi, niin liikalihavuus saa ihmisen näyttämään tosi passiiviselta, puhui tai kertoi paperit ja cvt mitä tahansa.

  • Silvia

   Tämä on kyllä uskomaton ajattelutapa, josta toivoisin ihmisten pääsevän eroon. Olen kaikkea muuta kuin passiivinen, mutta satun nyt vain pitämään suklaasta vähän liikaa ja ylipainoa on 15-20 kg.
   Lihavuuden takana ainoa syy ei muutenkaan aina ole laiskuus. Ihmeellinen näkökulma asiaan ja aika mustavalkoinen maailma on kommentoijalla.

  • Linda

   Törkeä ajattelutapa. Ihme, että sinä olet päässyt haastattelemaan kandidaatteja, koska haastattelijoiden tulisi olla avoimia ja ”ulkoisen habituksen” läpi näkeviä ihmisiä.

   Itsellänikin on kertynyt ylimääräisiä kiloja, mutta en ole koskaan (huom! koskaan) kuullut olevani laiska tai tekeväni vähemmän. Sen sijaan kaikissa työpaikoissani minä teen jopa enemmän kuin ”langanlaihat” työtoverini. Olen tästä saanut paljon palautetta sekä esimies- että työkaveritasolta, joten ihan pee puhetta se ei voi olla.

   Minusta olisi ainakin ikävää saada työpaikka ulkonäön eikä osaamisen perusteella.

 • Laura

  Kiitos! Sain tästä postauksesta monta hyödyllistä neuvoa ja ideaa pian alkavaan harjoittelu/työnhakurumbaan! Ihana että mainitsit myös tuon kaverin auttamisen mäessä, sillä usein hakijana keskityn nimenomaan siihen että löydän itselleni kiinnostavan paikan ja haen ”salassa” mainostamatta kellekään kaipaavani duunia.. Huono tapa, josta yritän päästä eroon.

  • C. and the city

   Hei ihana kuulla Laura :)

   Ja totta, itsekin joskus tuntuu, ettei halua tai kehtaa tms. paljastaa jotain asiaa, mutta usein olen saanut vain oppia, että kun asioista puhuu avoimesta, voi auttavia käsiä ja uusia ovia avautua yllättävistäkin paikoista!

   Tsemppiä työnhakurumbaasi – hyvin se menee!

 • Nanna

  Heippa! Kiitos tästä postauksesta ja ehdottomasti toivoisin lisää tällaisia ns. Normaaliin arkeen ja työhön liittyviä postauksia. Sisältöä johon oikeastaan jokainen meistä voi jollain tasolla samaistua :)

  • C. and the city

   Kiitos palautteestasi Nanna!

   Koitan raottaa teille myös työarkeani ja muita ajankohtaisia asioita enemmänkin jatkossa :)

 • Mari

  Minusta olisi kyllä silkkaa hölmöyttä makuuttaa useampaa kymmentä tuhatta (mainitsit puolen vuoden palkan) säästötilillä. Muitakin vaihtoehtoja toki on, joista rahan saa tarpeen vaatiessa saman tien käyttöön, mutta jossa sijoitus kuitenkin kasvaa.

  • C. and the city

   Heippa Mari,

   Totta puhut :) Missä hätävaraan säästetty raha majailee on muitakin vaihtoehtoja kuin säästötili, kunhan sen saa sieltä käyttöön nopeastikin tilanteen niin vaadittua. Esim. konkurssi-ilmoituksen tullessa on pari viikkoa työaikaa, ja se oli sitten siinä – myös palkka. Hui.

 • Mervi

  Comppaan Nannaa , pitkästä aikaa postaus jossa sisältöä johon moni voi samaistua . Seurasin aikaisemmin blogiasi enemmänkin mutta sittemmin siitä jäänyt tunne että se tehdään vasemmalla kädellä liian pintapuolisesti . Toivoisin enemmän sisältöä joka puhuttelee sekä kuvakulmat varsinkin sisustuskuvissa jo niin moneen kertaan nähtyjä .

  • C. and the city

   Kiitos palautteestasi Mervi!

   Blogi on aina ollut itselleni sivuprojekti, jotain mitä teen iltaisin ja viikonloppuisin päivätyöni ja muun elämäni ohella… Eli joskus se on aika lailla vain pintapuolta, mutta välillä on mukava istua ihan kunnolla koneen äärelle ja paljastaa jotain syvempääkin. Koitan jakaa sellaista enemmän jatkossa :)

 • Linda

  Kiitos! Sain paljon hyviä vinkkejä!

  Näistä kaikista olen kuullut työnhakuartikkeleissa, mutta tästä sai hyviä konkreettisia esimerkkejä. Esimerkiksi kohta 6 auttaa paljon, koska aina mietin mitä kysyisin ja olen huono keksimään mitään kysymyksiä.

  Tulostin tämän tekstin itselleni talteen, koska haen uutta työtä taas syksyllä niin tästä on varmasti apua!

  Itse pääsin edelliseen työpaikkaani rekryfirman kautta puhtaasti ”tuurilla”. Olin heidän kauttaan aiemmin hakenut toista työpaikkaa, jota en saanut ja tietoni olivat jääneet heille muistiin. Kun toinen sopiva työpaikka aukeni niin sieltä soitettiin ja tarjottiin paikkaa minulle. Pääsin työhaastatteluun alle parin viikon sisällä ja sain paikan! Tämä paikka ei ollut missään vaiheessa avoimessa haussa, joten aikamoinen tuuri kävi! Vaikka kyse olikin vain määräaikaisesta työstä.

  Itse olen juossut monissa työhaastatteluissa. Työhaastatteluun pääseminen on itselle suhteellisen helppoa vielä, mutta työhaastatteluissa en osaa antaa parasta kuvaa itsestäni. Lukuisten pettymysten jälkeen minulla onkin nykyään rennompi asenne työnhakuun ja se varmasti vaikutti siihen miksi sain tämänhetkisen työni. Hain edellisen pestin jälkeen kolmea eri paikkaa, yhteen pääsin haastatteluun ja sain paikan! Melkoinen tuuri, etten joutunut olemaan lainkaan työttömänä :)

  Äidistänikin on ollut paljon tsemppiä työnhaussa, koska hän aina painottaa miten hienoa on päästä haastatteluun ja saada lisää haastattelukokemusta.

 • Merja

  Tietenkään en kommentoinut hakijoille itselleen mitään lihavuudesta, kiloja oli varmaan 30-40kg ylimääräistä. Mutta tässä kerroin vain, minkälaisen vaikutelman se antaa. Niinkuin muutkin ulkoiset seikat, valitettavasti näin on.

 • http://muffinaround.com

  Jättebra inlägg!!

 • Rekrytoija

  Hyviä vinkkejä ja hyödyllinen postaus kokonaisuudessaan, mutta yhdestä asiasta olen kyllä näin rekrytoijana kanssasi täysin eri mieltä: ”Yksi asia ei muutu – nosta se luuri: Kun hakemus on laitettu menemään, niin muistathan osoittaa oma-alotteisuutta soittamalla perään? Puhumalla edes hetken rekrytoijan kanssa, muistaa hän sinua paremmin kuin hakijat jotka eivät nostaneet puhelimen luuria.”

  Älkää IKINÄ soittako perään: ”Hei, halusin vain varmistaa että hakemukseni on tullut perille ja kysellä koska saan tietää pääsenkö jatkoon haussa?” Soittaa voi esimerkiksi ENNEN hakemuksen laittamista, jos on aidosti jotain järkevää kysyttävää työtehtävästä tai firmasta, jotka eivät käy esille nettisivuilla tai työpaikkailmoituksessa, ja joihin haluaa vastauksen ennen hakemista.

  Rekrytoijalle saattaa tulla paikkaan helposti satoja hakemuksia, tai hän saattaa rekrytä useita paikkoja samanaikaisesti: hakemuksia joutuu lukemaan ja käsittelemään nopeassa aikataulussa. On siis tärkeää, että hakemus ja CV on siistejä, kiinnostavia ja niistä selviää hakijan pätevyys tehtävään nopeasti.

  Jos kaikki hakijat (tai edes osa) soittaa höpöhöpö-puheluita perään, ei se aiheuta kuin ärtymystä rekrytoijalle ja hakuprosessin venymistä kohuuttomasti, kun henkilö joutuu puhumaan puhelimessa niitä näitä päivät hakemusten lukemisen sijaan.

  Ei ne rekrytoijat istu yleensä töissä pyörittämässä peukaloita ja odottelemassa puheluita, vaan nykypäivänä (kuten lähes kaikissa töissä) kiire on valtava, eikä oikeasti ole aikaa vastata sataa kertaa puhelimeen ”Kyllä, hakemuksesi tuli perille ja kyllä, tietokoneeni pystyy avamaan doc-tiedoston.”

  Joten: soita AINOASTAAN jos sinulla on todellakin jotain kysyttävää työtehtävästä, ja kysy askarruttavat kysymykset mielellään ENNEN hakemuksen jättämistä: se osoittaa, ettet hae ihan mitä sattuu, vaan todella haluat selvittää onko paikka sinulle sopiva.

  • C. and the city

   Hei Rekrytoija ja KIITOS hyvästä kommentistasi!

   Ehdottomasti samaa mieltä ja itseltäni puoliajatuksella kirjoitettu. En missään nimessä halua suositella soittamaan vaan soittamisen takia – joten tärkeä lisä, ja editoinkin sen postaukseen! Itse olen soittanut juurikin syystä, että minulla on ollut lisäkysymyksiä paikasta.

   Kiitos, että jätit kommenttia :) Tästä on hyötyä monelle!

  • Anzi

   Hyvä kuulla tästä rekrytoijan mielipide. Itse olen tämänhetkisessä työnhaussa ottanut linjaksi että jos kiinnostavassa ilmoituksessa on puhelinnumero ja soittoaika, minä soitan. Siis ENNEN kuin laitan hakemuksen.
   Valmistelen noin 3 kysymystä jotka kysyn ja yleensä tämä on riittänyt. Muutamassa tapauksessa paikasta on selvinnyt jotain todella olennaista joka ei tullut ilmoituksessa ilmi, joten soittaminen kannattaa aina.

 • laina

  Juuri minulle tehty juttu, kun uusi työ on hakusessa! Tosin neuvojen pätevyys osittain vaihtelee alasta riippuen. Esim. nuo Etsyn CV-pohjat on ihania, mutta sopivatko lähetettäviksi kaikkiin yrityksiin vai toimiiko tämä uudenlainen lähestyminen kuitenkin lähinnä vain luovemmalla alalla? Just tällaiset jutut mietityttää – mitään yleispäteviä ohjeita tuskin on olemassa.

 • Rii

  Hei, halusin vain kiittää tästä postauksesta! Valmistuin alkuvuodesta ja olen hakenut uutta työtä nyt kevään ajan. Palaan tähän postaukseen aina aika ajoin, erityisesti jos hakuprosessi on jossain vaiheessa tuntunut puuduttavan ikuiselta, tai ennen haastattelua lukaisemaan kysymykset läpi:) tästä on ollut itselleni apua!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

Toimitus suosittelee