Kun joku siivoaa kotisi (eikä se ole anoppisi)

Malttamattomille tiedoksi, että arvonnan ja alennuskoodit löytää postauksen lopusta.

”Freska kokemuksia”. Niitä minä googlasin kuin viimeistä päivää, kun Freskalta kysyttiin, kiinnostaisiko blogiyhteistyö minua. Oikeastihan asuntomme kunto on sen verran kaaosmainen, että minun olisi pitänyt suostua heti ja empimättä, vaikka vain joku ohikulkija olisi tarjoutunut siivoamaan luokseni vartiksi. Kaikki muut toimet voittavat aina siivoamisen. Teen mieluummin ruokaa, bloggaan, ulkoilen tai ihan mitä tahansa kuin imuroin, moppaan tai pesen ikkunoita. Sovimme Freska-siivousfirman kanssa muutamasta postauksesta kotisiivousjaksoa vastaan ja tämä hyvin realistinen ja rehellinen postaus käynnistää yhteistyön. Sain siis suursiivouksen ja ikkunapesun, joista postauksessa kerron, maksutta tätä postausta vastaan.

Syy, miksi emmin tätä yhteistyötä, on se, että pelkäsin meillä olevan moninkertaisesti sekaisempaa kuin muilla bloggaajilla, joiden luona Freska on auttanut siivoamisessa.  Sisustusbloggaajilla on voinut olla nurkissaan yksi (1) villakoira, ruokabloggaajalla ehkä jauhoja keittiössä maton alla ja äitibloggaajat? No, ainoa heistä, joiden sotkuun hieman samaistuin, oli Krista. Krista (ja tämä postaus) on itse asiassa syy, miksi uskaltauduin kuvaamaan olohuoneemme ennen siivousurakkaa, joten kiitos vertaistuesta. Lupasin kirjoittaa kotisiivouksesta kiireisen perheenäidin näkökulmasta, joten aloitetaan kaunistelemattomalla kuvamateriaalilla olohuoneestamme. Tässä vaiheessa kerron, että osa postauksessa näkyvistä tuotteista on saatu blogin kautta, mutta niiden erittelyyn menisi noin seitsemän vuotta, joten mainitsen asiasta vain yleisellä tasolla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ta-daa! Lattialla on viltti, leluja, paketti pikkuhousunsuojia, joogamatto, donitsi, sohvatyynyjä, villakoiria, kirjoja, hiekkaa, kuolaa, tumput ja sukkahousut. Näitä rojuja keräilen päivän aikana lelukoreihin, kaappeihin ja vaikka minne, mutta jotenkin virtaus on vakio eli sitä mukaa, kun minä siivoan, eräs 2-vuotias hakee olohuoneeseen lisää tavaraa muista huoneistamme. Näin ollen saan imuroitua tasan silloin, kun poika nukkuu tai satun olemaan yksin kotona. Meillä on aivan jumalaton määrä leluja ja vaikka kuinka luovutan niitä eteenpäin ja heitän muutenkin pois, niitä vaan siunaantuu lisää. Sukulaiset ostavat pojalle leluja, ystävät tuovat tuliaisia ja mies, ah rakas avomieheni, hän on sitä mieltä, että BRIO-junanradan pitäisi kiertää koko asunto ja Duplo-palikoista pitäisi voida rakentaa vähintäänkin Kiinan muuri. Ai p*rkele, kun välillä ahdistaa, ettei kaikille tavaroille ole edes omaa paikkaa! Siksipä ostin kolme suurta laatikkoa ennen siivoojan saapumista ja sanoin, että ne saa täyttää millä tahansa roinalla. Ja kyllä, tällaiseen sikolättiin minä päästin Ramonan varttia vaille yksitoista maanantaiaamupäivänä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Meillä kaikilla on kotona varmasti jokin huone, paikka ja asia, joka vaivaa siivousmielessä enemmän kuin mikään muu. Meidän kodissamme on aivan liikaa irtoroinaa ja kuten jo kerroin, kaikelle ei ole olemassa paikkaa. Toinen heikko kohta kodissamme on asunnon ikä, joka näkyy varsinkin huoneiston ikkunoissa. Ikkunaruutuja ja lasipintoja on paljon, mutta vielä pahempaa on se, miten maali lohkeilee ja hilseilee pois. Rättiin jää aina maaliliuskoja, vaikka kuinka hellästi kettaisi puhdistaa puuosia. Puhtainakaan ikkunat eivät siis näytä siisteiltä. Ramona, jonka valitsin siivoojakseni hänen nettipalautteensa kautta selvinneen erityisen lapsiystävällisyytensä vuoksi, hyökkäsi hymyillen ikkunahaasteen kimppuun ja minä luikin häntä koipien välissä kaupungille. Rehellisyyden nimissä täytyy tässä välissä huomauttaa, että monet Freskan siivoojat puhuvat pääasiassa englantia, mutta monet ovat todistetusti pärjänneet rallienglannilla freskalaisten kanssa.

Freskalta ilmoitetaan siivouskohteen asukkaalle siivoojan poistuttua, eli kotona ei tarvitse olla sivousaikana, mutta kotoa ei tarvitse lähteä, jos ei halua. Kaikki sopii. Tällaisesta suorittajasta tuntui moraalisesti arveluttavalta jättää oma koti jonkun muun siivottavaksi, mutta minkäs teet, kun en saa itse aikaiseksi kunnon suursiivousta, vaan hinkkaan kämppää kuntoon läikkä ja huone kerrallaan niin, että koko asunto ei koskaan ole täysin puhdas samaan aikaan. Kun saa viimeisenkin huoneen siistiksi, se huone, josta urakan aloitin, on jo täysi kaaos. Liikaa tavaraa, tähän tulokseen päädyn aina.

freska_eteinenfreska_keittiofreska_olohuone

Saavuin kotiin muskarin kevätjuhlan jälkeen jännittyneenä. Ensimmäinen positiivinen huomio oli se, ettei rappukäytävään asti leijaillut pesuaineen hajua. En kestä sellaisia pistäviä Tolu-hajuja, siistiä voi olla ilman kemikaalilemuakin!  Jos ei tahdo antaa siivoojalle omia pesuaineitaan, Freska käyttää Kiillon kotimaisia, allergia- ja ympäristömerkittyjä siivousaineita. Jopa ikitöhnäisestä lattiastamme, jota useampi ihminen aina omasta äidistäni mieheni äitiin asti on koettanut hinkata puhtaaksi, tuntui kadonneen muutama isompi läikkä suursiivouksen aikana. Aivan täysiä pisteitä siivouksesta ei kuitenkaan tule, sillä ainakin yhdet sälekaihtimet olivat unohtuneet pölyisiksi, mutta lähes kuuden tunnin urakan aikana sitä varmasti aina unohtuu jotakin. Opin tästä suursiivouksesta sen, että siivottunakin asuntomme on todella täysinäinen, koska tavaraa on paljon. Haluan hankkiutua vähintään puolesta eroon ja se tulee olemaan seuraava askel sisustussuunnitelmassani. En tahdo epämääräisiä laatikoita ympäri kotiani enää.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oletteko jaksaneet lukea tänne asti? Hyvä. Nyt nimittäin seuraa se paras osa tästä yhteistyöstä. Vaikka oman kodin siistiytyminen oli ihan heittämällä yksi tämän vuoden parhaista asioista, tiedän, että teidän joukossanne on ihmisiä, jotka tarvitsevat tätä vielä minuakin enemmän. Halusimme Freskan kanssa pelastaa jonkun ahdistuneen siivousvihaajan, kiireisen äidin tai arjen luksusta arvostavan lukijan liristä. Siksi arvon yhden 4 tunnin siivouslahjakortin kaikkien tätä postausta kommentoineiden kesken. Lahjakortin voi käyttää siivoamiseen, ikkunoiden pesemiseen tai vaikkapa molempiin. Arvontakysymyksenä tahtoisin tietää, mikä on SINUN kotisi hankalin, sotkuisin tai vaan ärsyttävin kohta siivota? Vastausaikaa on viikon verran eli sunnuntaihin 29.5.2016 kello 12:00 asti.

Tarkistathan tämän sivun oikeasta reunasta, onko kotisiivouspalvelu saatavilla asuinpaikkakunnallasi. Lahjaksikin tämän arvontavoiton voi toki antaa, jos siivousta ei voi tilata omalle paikkakunnalle. Jos arpaonni ei suosi tai haaveissa on pidempiaikainen siivouspalvelu, sain jaettavaksi muutaman alennuskoodin. Freska-siivouspalvelun kertakokeilusta saa 20 euroa pois koodilla BEBE20. Säännöllisen tilauksen ensimmäisen siivouskerran taas saa puoleen hintaan koodilla BEBE50. Haluamansa siivouksen tarkan hinta-arvion voi tarkistaa ja siivoustilauksen tehdä tällä varaussivulla. Alennuskoodit ovat voimassa heinäkuun 2016 loppuun asti.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(Tiedän, että otsikossa ”se” viittaa kotiin eikä siivoojaan, mutta ihan sama. Yritän olla olematta näin nihkeä kuin mitä oikeasti olen! :D)