Iskikö autokuume? Näin hankit itsellesi sopivan auton

Kesää on vielä jäljellä, eikä autokuume päästä otteestaan. Auto on ihana kesäkaveri, mutta sitä ei kuitenkaan kannata hankkia hetken mielijohteesta.

Kesä nostattaa monelle autokuumeen. Kuinka ihanan huoletonta olisikaan hypätä rattiin ja lähteä hiukset hulmuten päämäärättömästi ajelemaan pitkin Suomen teitä? Auto on kuitenkin suuri satsaus, eikä sitä kannata hankkia hetken mielijohteesta.

Kokosimme 7 kohdan listan helpottamaan auton ostamista.

1. Mieti käyttötarve

Mieti ensin, mihin tarvitset autoa, kuka sitä ajaa ja keitä istuu kyydissä. Haluatko ostaa auton kaupungilla cruisailuun, perheautoksi vai pitkien matkojen työautoksi?

Auton kokoon vaikuttaa se, mitä ja ketä sillä kuljetetaan. Auto kannattaa aina hankkia ensisijaisesti omiin tarpeisiin eikä muiden henkilöiden satunnaiseen kuljettamiseen. Ihmisten lisäksi autossa kulkevat lemmikit, ostokset ja harrastuskamppeet. Tavaratilan tarve kannattaakin miettiä tarkkaan. Mahtuuko kyytiin ostosten lisäksi myös lastenvaunut? Entä koko perheen tavarat mökkiviikkoa varten?

Sen sijaan kysymys tietyn auton soveltuvuudesta tietynlaiseen ajoon alkaa olla jo menneisyyttä. Suomen oloissa ja maanteillä pärjää autolla kuin autolla.

– Tänä päivänä pienemmän segmentin autojen koko on kasvanut ja varsinkin ajo-ominaisuudet ja turvallisuus ovat parantuneet niin merkittävästi, että enää ei voi esimerkiksi sanoa, ettei pienellä autolla voi maantiellä ajaa. Kaupunkiajossa toki pienen auton edun huomaa parkkeeratessa, sanoo Laakkosen myyntijohtaja Ari Kekola.

2. Vertaile ennakkoon

Ennen ostamista autoihin kannattaa tutustua rauhassa kotona. Autojen vertailu on nykyään helppoa: lue autoblogeja ja autolehtiä, vieraile valmistajien ja autoliikkeiden sivuilla sekä kysele käyttökokemuksia lähipiiristäsi.

– Netin ansiosta autoja voi vertailla kotona. Hakukriteereillä pystyy rajaamaan autoja hinnan, kokoluokan, polttoaineen ja vaihteiston mukaan. Autoliikkeeseen tullessa asiakas usein tietää tarkkaan, mitä haluaa ja millä hinnalla. Nykyään ostaja käy keskimäärin vain 1,4 autoliikkeessä, eli kotiläksyt on tehty erittäin hyvin, Kekola toteaa.

3. Tutustu lisävarusteisiin

Auton voi hankkia kaikilla mahdollisilla herkuilla. Lisävarusteet tekevät autoilusta helpompaa, mukavampaa ja turvallisempaa. Pienellä satsauksella voit vaikuttaa niin ajomukavuuteen kuin muihin ajoturvallisuutta lisääviin järjestelmiin, kuten monipuolisiin valojärjestelmiin. Navigaatiojärjestelmät ja bluetooth-tekniikka tekevät nekin ajamisesta mukavampaa.

Nykyautojen varustelut ovat kuitenkin valmiiksi jo sitä luokkaa, että toimivan ja turvallisen auton saa ilman lisäpanostustakin.

– Uudet autot ovat valmiiksi jo niin hyvin varusteltuja, ettei lisävarusteita pahemmin tarvitse erikseen ostaa. Ilmastoinnit ja vakionopeuden säädöt löytyvät valmiiksi uusimmista autoista. Suomalaisten suosituimpia lisävarusteita ovat moottorinlämmitin ja sisähaaroitus talveen sekä vetokoukku kesän mökkireissuille. Moni päätyy myös metalliväriin, Ari Kekola kertoo.

Lisäksi automaattivaihteisto on lisävaruste, joka useimpia autonostajia kiinnostaa.

– Kun on kerran ajanut automaattivaihteilla, niin juuri kukaan ei halua enää palata manuaalivaihteisiin, Kekola toteaa.

4. Ole ystävä kukkarollesi

Auton hinnan lisäksi itse autoilu aiheuttaa kustannuksia, jotka kannattaa tiedostaa etukäteen. Tällaisia ovat auton vakuutukset, verot, rahoitukseen liittyvät kustannukset sekä polttoainemaksut. Varsinkin ensiauton ostajalle kulujen suuruus saattaa tulla yllätyksenä.

Vaikka moni kulu on vakio, voi joihinkin kustannuksiin itse vaikuttaa valitsemalla auton oikein. Helposti voi säästää ostamalla käytetyn ja/tai vähäpäästöisen auton. Myös auton moottorin koolla on merkitystä, vaikkakin polttomoottoriteknologia on tänä päivänä niin kehittynyttä, että kovin suuria eroja autoissa tai automerkeissä ei kulutuksen suhteen ole.

Käytetyn auton ostoa on turha pelätä. Ari Kekola muistuttaa, että valtuutetulta myyjältä ostettuna kaikki autot ovat kuntotarkistuksen läpikäyneitä ja käytetyn auton myyntiä valvoo kuluttajasuojalain mukaiset vastuut.

– Usein vaihtoautot ovat 3-5 vuotta vanhoja, eli ne tuntuvat aivan uusilta, kun verrataan siihen, että keskimäärin suomalaiset ajavat 13 vuotta vanhalla autolla, Kekola sanoo.

– Kun auton ostaa autoliikkeestä ei ajettuja kilometrejäkään tarvitse pelätä. Autot huolletaan vaatimusten mukaan ja paljon ajetusta autosta on monesti uusittu niin pakoputket, jarrut, pyörän laakerit kuin ohjaukseenkin liittyvät nivelet, Kekola jatkaa.

5. Vähäpäästöisyys on trendi, joka ei katoa

Auton vähäpäästöisyys on koko ajan tärkeämpää kuluttajille. Tämän ovat huomanneet myös valmistajat, ja autoista pyritään tekemään koko ajan vähemmän saastuttavia. Hybridi-, sähkö- ja kaasuautot ovat kovassa nousussa. Ne ovat halvempia sekä käyttökustannuksiltaan että viranomaismaksuiltaan, sillä Suomen autoverolaki suosii pienempipäästöisiä autoja. Teknologian kehittyessä vähäpäästöisten autojen hinta laskee koko ajan lähemmäksi perinteisten autojen hintoja.

– Hybridi on tällä hetkellä järkituote – joko normaali tai ladattava. Jatkossa autojen ja sähköverkkojen kehittyessä sähköautoilusta tulee koko ajan suositumpaa. Hyundailla esimerkiksi on IONIQ-mallista sekä hybridi-, ladattava hybridi- että täyssähköautoversiot. Myös muilla Laakkosen edustamilla merkeillä on jo olemassa sähköautoja, Kekola toteaa.

Ekologisuuden lisäksi sähköauton käyttömukavuus on omaa luokkaansa. Sähkömoottorit ovat tehokkaampia ja äänettömiä.

6. Autokuume ei tyssää rahoitukseen

Uuden auton ostaja murehtii usein ensimmäisenä rahoitusta. Tänä päivänä rahoitus on tehty kuitenkin mahdollisimman helpoksi, eikä kodin säästöjä tarvitse sitoa autoon. Autoilun kustannukset kannattaa toki laskea ja ennakoida, mutta itse auton rahoitusta ei kannata stressata.

– Harva ostaa autoa enää pankkilainalla, enkä näe sellaista edes tarpeellisena. Tänä päivänä autokauppojen omat rahoitukset ovat kuitenkin niin joustavia, ja niissä on korotkin matalalla. Auton saa ilman vakuuksia ja oman talouden mukaan mitoitettu rahoitus säästää turhilta riskeiltä, sanoo Ari Kekola.

Yhä useampi autonostaja valitsee autokseen kuukausierämaksulla rahoitettavan auton. Laakkosen tarjoama FiksuDiili on toiminut tiennäyttäjänä tässä huolettomassa auton rahoitusmuodossa. FiksuDiilissä sopimus tehdään 2-4 vuodeksi, ja maksat autosta tietyn kuukausierän kuukaudessa. Sopimuksen päätyttyä voit palauttaa auton, tehdä siihen uuden rahoitussopimuksen, vaihtaa auton tai lunastaa sen itsellesi. Halvimmillaan FiksuDiili-auton saa tällä hetkellä 157 euron kuukausimaksulla (heinäkuu 2017).

FiksuDiilli-auton saa myös vakuutuksella ja huoltosopimuksella, jolloin autoilija huolehtii käytännössä vain polttoaineista ja viranomaismaksuista. Näin vältyt yllätyksiltä ja tiedät tarkkaan, miten paljon rahaa autoiluun menee kuukaudessa.

7. Ota kaikki tieto irti myyjästä

Ajoita vierailu autokaupassa oikein, sillä merkkiliikkeissä on usein hyviä tarjouksia ja kampanjoita. Kun kotiläksyt on tehty kunnolla, tiedät tarkkaan, mitä olet hakemassa ja mihin hintaan.

Auto kannattaa aina koeajaa istuinmukavuuden ja ajo-ominaisuuksien testaamiseksi. Piipahda vaikkapa kotona, ja testaa, kuinka helppoa autoon on lastata lapset, rattaat ja harrastuskamat.

Autokauppiaan tietämys ja kokemus kannattaa myös aina hyödyntää. Hän on siellä palvelemassa sinua ja esittelemässä kaikki auton hienoudet. Molemmilla on sama päämäärä, eli saada sinulle tarpeisiisi sopiva auto.

– Auton ostaminen on iso päätös, ja luottamus myyjän ja ostajan välillä tulee olla kunnossa. Asiakkaan kannattaa rohkeasti kertoa omat toiveet ja tarpeet, Ari Kekola muistuttaa.

Luovutuksen yhteydessä kannattaa myyjän kanssa kertaalleen käydä läpi auto ja sen ominaisuudet. Monesti ostajalla on niin suuri into päästä tien päälle, että tarkkaavaisuus on herpaantumassa, kun myyjä esittelee kaikki hallintalaitteet autoa luovuttaessaan. Saat kuitenkin enemmän irti uudesta autostasi, jos maltat hiukan opiskella sen ominaisuuksia.

 

LUE MYÖS:

Oikeat varusteet vaihtoautoon

Onko tässä kotimaan kauneimmat maisemareitit?

Toimitus suosittelee