6 täsmävinkkiä asuntomessuille Mikkeliin

Vuoden 2017 asuntomessut järjestetään Mikkelissä Saimaan rannalla 14.7.–13.8. Kirkonvarkauden alueella, noin kolmen kilometrin päässä keskustasta on 31 kaunista kohdetta.

Yksi tämän vuoden asuntomessujen teemoista on ympäristön ja kodin vaikutus hyvinvointiin. Kodeissa hyvinvointitrendi näkyy joogahuoneina ja mahdollisimman suurina maisemaikkunoina, joista luonto tulee sisälle.

asuntomessut

 1. Kaunein kokonaisuus

KOHDE 6. Harmaja Saimaa 187 m2, 6 h + k, suurelementtirakenteinen omakotitalo. Näytteilleasettaja on Kannustalo Oy.

Kuvankauniin Harmaja Saimaan ovat suunnitelleet Kannustalon arkkitehdit yhdessä perheen kanssa. Pintamateriaalit ovat Kirsi Valantin käsialaa, stailauksen on tehnyt Susanna Vento. Päätähtenä on tietenkin itse Saimaa, joka tulee osaksi kotia suurista Tiivin maisemaikkunoista.

Suurelementtiomakotitalon ikkunoita suurennettiin niin paljon kuin rakenteet sallivat. Sisätilojen sydän on korkessa olohuone-keittiössä. Perheen äiti toivoi, että koti olisi niin levollinen, että kuiskauksenkin kuulee. Siparilan valkolakattu saarninen Vire-paneeli tuo puun sisälle. Harmaa lattia on kuin vakaa kallio. Sisustus on levollinen, materiaalit lämpimiä. Stailaus on sopiva sekoitus tyylikkäintä Ikeaa, samettia ja Ilmari Tapiovaaran Dominoklassikkosohvapöytää, joka tasapainoilee kiiltävällä Northern Light Bark -viskoosimatolla. Adean sohvat ja nojatuolit ovat samettia.

asuntomessut

 2. Levollisin makuuhuone

KOHDE 11. Kontio Toive, 125 m2, 3 mh + oh, massiivihirsirakenteinen omakotitalo. Näytteilleasettaja on Kontiontuote Oy.

Kaunis hirsitalo, 125 m², metsäisellä tontilla on Tiina Eskelisen ja Marko Seppäsen tuleva koti. Avoin alakerta on suurien ikkunoiden ansiosta valoisa ja maisema metsäinen. Portaat johdattavat yläkertaan, josta avautuu näkymä järvelle. Sisustussuunnittelija Piia Kalliomäki auttoi Tiinaa sisustussuunnitelman tekemisessä ja stailasi asunnon messuja varten. Luonnonmateriaaleja ja laadukkaita kalusteita on käytetty paljon, sillä tilasta haluttiin rauhallinen.

Pehmeästi sisustettu makuuhuone on romanttinen. Hirsipinta on käsitelty kuultavanvalkoisella öljyvahalla kahdesti, jotta hirrestä saatiin halutun vaalea. Matrin laadukkaassa sängyssä on yksinkertainen, verhoiltu sängynpääty ja valkoiset pellavalakanat. Kontio Livingin vaatekaappi on tilava. Marokkolainen matto ja Fritz Hansenin Eggnojatuoli tuovat hillitysti väriä. Makuuhuoneen yhteydessä on pieni ylellinen kylpyhuone, jonka seinät ja lattia ovat kaunista Tulikiven Carrara-marmoria.

asuntomessut

3. Komein pesutila

KOHDE 24. Minun VALO, 188 m2, 5 h. Uudenlaisella teräsrakennustekniikalla rakennettu omakotitalo. Näytteilleasettaja on Minun LOFT oy.

Rantatontille sijoitettu teräsrakenteinen Minun VALO on arkkitehtitoimisto Kaija ja Petri Eerikäisen käsialaa. Sisustuksen ja tilasuunnittelun toteutti Anita Koponen. Ajattoman talon tyylikäs ilme jatkuu kylpyhuoneessa, josta on näkymä järvelle. Kylpyhuoneen lattia ja seinät ovat vaaleaa ja samettimaisen eläväistä mikrosementtiä. Tilaa jakaa pieni seinä, jossa on aukko, niin että shampoopullot säilyvät piilossa, mutta ulottuvilla.

Siparilan musta struktuuripaneeli tekee saunasta tyylikkään. Piilokiinnitys viimeistelee ilmeen. Lauteet on toteuttanut Rakennuslevy Pöyhönen Varkaudesta. Lauteisiin upotettu kiuas on Narvin. Suuren lasiseinän ansiosta saunasta voi katsella järvelle ja tila tuntuu suurelta. Oraksen Optima-sadevesisuihku ja Unidrainin seinän viereen sijoitettavat linjalattiakaivot ovat tyylikkäät. Ammeen edessä on lattiakaivona Vieserin neliökansi. Valaistus on toteutettu Winledin mustilla ledeillä, jotka on upotettu mustaan paneelikattoon. Paneelien reunoja korostaa epäsuora valaistus, jota voi myös himmentää tunnelman mukaan.

 

asuntomessut

 4. Kotoisin keittiö

 KOHDE 10. Honka Ink, 156 m2, 3 h + tk, kaksikerroksinen massiivihirsinen pienomakotitalo. Näytteilleasettaja on Honkarakenne.

Honkarakenteen pienomakotitalon pohjaratkaisun ja ulkonäön ovat suunnitelleet asukkaat Marjo ja Eetu. Sisustuksessa on auttanut sisustussuunnittelija Jonna Kivilahti. Kompaktin kokoinen keittiö, ruokailutila ja olohuone ovat yhtä suurta tilaa, jota jakaa kapea keittiösaareke ja kaunis takka. Vasemmalla on lattiasta kattoon ulottuva lasiseinä, joten kunttainen metsä näkyy keittiöstä. Liukuoven kautta on kulku terassille ja pihalla olevaan kasvihuoneeseen.

Nixi-keittiön modernit vetimettömät ja pelkistetyt tummanharmaat kaapinovet ovat yhdessä hirren kanssa skarppi yhdistelmä. Seinän yhtenäinen kaapisto on selkeä. Harmaiden ovien taakse kätkeytyvät integroidut kodinkoneet ja käytännöllinen aamiaiskaappi, joka säästää tilaa laskutasoilta. Keittiön tasot ovat Dektonin Domoos-sarjaa. Takaseinän alakaappiratkaisu jättää kauniin hirsiseinän näkyviin.

 

asuntomessut

 5. Vieraanvaraisin messukoti

 KOHDE 26. Kotikontti, 108 m2, 5 h + 1 h, skandinaavinen moderni puutalo. Näytteilleasettaja on Mammuttikoti.

Johanna ja Pasi rakensivat modernin puutalon kahdelle. 70-luvun hengessä toteutettu selkälinjainen Kotikontti majoittaa usein aikuiset lapset ja laajan ystäväpiirin. Päätalossa on työvierashuone, jossa on parin itse tekemä vierassänky, joka tarjoaa nukkumapaikan tarvittaessa useammallekin. Lisäksi Pasi ja Johanna rakensivat erillisen mökin takapihalle. Se toimii sekä vieras- ja saunatupana.

Tontti päättyy metsään, ja piha tuntuu intiimiltä. Kesäkeittiö ja saunamökki rajaavat alueen. Mökissä on paljon lasiseinää ja kauniit näkymät metsään sekä sisäpihalle. Parolan rottingin korituoleissa nautitaan maisemasta, kun Uuniseppien kamina luo lämmintä tunnelmaa. Kiteen huonekalutehtaaan koivuinen laveri aukeaa kaksimetriseksi sängyksi. Pyöreä matto on Mattotalo-Helmasta. Artekin tarjoilukärry on helppo työntää sivuun, kun sänky levitetään. Seinällä on hollantilaisen Judith Maria Kleintjesin teos Aikaa etsimässä.

 

 

asuntomessut

6. Veistosmaisin arkkitehtuuri

KOHDE 5. Wave, 174 m2, 4 h + k, uniikki hirsirunkoinen omakotitalo. Näytteilleasettaja on Honkatalot.

Wave on upea ilmestys, joka jakaa varmasti mielipiteitä veistosmaisuudellaan. Arkkitehti Seppo Mäntylä on saanut inspiraation taloon autojen ja veneiden virtaviivaisesta muotoilusta. Massiivisesta kuusenlamellihirrestä rakennettu hyökyaalto istuu hyvin upealle rantatontille. Maisema on kuin maalauksesta, kun terassi työntyy pitkälle järvelle päin.

174-neliöinen Wave on maltillisen kokoinen ilmestys. Talosta löytyy kuitenkin niin joogahuone kuin pieni parvi yövieraille. Kuvauksellisessa kylpyhuoneessa viivähtäisi mielellään. Tinkimätöntä timpurin työtä täytyy vain ihailla. Sisätilojen hirsiseinät taipuvat kaarelle ja listoja ei ole käytetty missään. Listattomuus on vaatinut tarkkaa käsityötä timpurina toimivalta Arto Piispalta. Vaativa toteutustapa on selkeästi innostanut rakennustiimiä parhaimpaansa.

Lue myös:

Älä matkusta Englantiin vaan Etelä-Savoon -7 upeaa kohdetta

Seinäjoen Asuntomessujen 32 sisustusvinkkiä

Näin tilaat talon arkkitehdilta

Teksti
Kuvat Fabian Björk

Toimitus suosittelee

Pin It on Pinterest