Älä ole nettikiusaaja – ”Verkossa asiat pysyvät ikuisesti”

Netissä tieto leviää nopeasti. Vaikka kiusaamisen tarkoittaisi vitsiksi, seuraukset voivat olla vakavat.

Ennen vanhaan teininä kiusaaja saattoi kirjoittaa käytävän seinään tai vessankoppiin ”Tiina antaa kaikille” ja laittaa perään lankapuhelinnumeron.

Internetin ja sosiaalisen median aikakaudella tapahtuva kiusaaminen ei ole kuitenkaan vain teinien juttu – se koskee myös aikuisia ja kaikenikäiset voivat joutua uhriksi.

Mitä on nettikiusaaminen?

Nettikiusaaja voi välittää uhristaan kuvia tai perättömiä tietoja. Kiusaaja saattaa myös levitellä tahallaan henkilökohtaisia kännykkänumeroita tai salasanoja keskustelupalstoille, josta ne saattavat levitä loputtoman pitkälle.

Nettikiusaamista on myös esiintyminen toisen ihmisen nimellä, sähköpostin lähettäminen hänen tililtään tai keskustelupalstalle osallistuminen jonkun muun nimissä.

Sekin on nettikiusaamista, jos haukut keskustelupalstalla julkkiksia ja bloggareiden blogien kommenttikentässä kirjoittajaa.

Lue myös: Vaivaako viha ja kateus? Käännä pahe vahvuudeksi

Hupijutuista harmia

Miksi ihmiset kiusaavat netissä? Kiusaaminen ei tunnu konkreettiselta verkon anonymiteetin suojassa. Siksi se ei tunnu myöskään niin vakavalta asialta kiusaajan näkökulmasta. Moni kiusaaja, joka on jäänyt kiinni, on sanonut, ettei hän nähnyt teossa mitään väärää. ”Sehän tapahtui vain netissä.”

”Sehän tapahtui vain netissä.”

Netissä tapahtuvalla kiusaamisella voi kuitenkin olla uhrin elämään yhtä voimakas vaikutus kuin tosielämän kiusaamisella – tai pahempikin, sillä netissä aineisto on olemassa ikuisesti. Kun nettiin kerran laittaa jotakin, ei voi ikinä olla varma, että sen saa sieltä pois.

Lue myös: Ulkopuolisuuden tunne lamauttaa – näin opit siitä eroon

Netti on julkinen

Netin keskustelupalstat eivät ole sama asia kuin ystävän kanssa jutteleminen. Ne ovat julkisia. Joskus voi tuntua hassunhauskalta ajatukselta säikytellä puolituttua tai exää lähettelemällä uhkauksia tai törkykuvia. Vastaanottajasta se ei kuitenkaan tunnu koskaan hauskalta!

Sama pätee rumien kommenttien jättämiseen. Jos jonkun blogi ärsyttää, anna asian olla. Ilkeily, uhkailu tai kostaminen netin kautta voi vahingoittaa sekä sinua, että uhria. Vaikka kirjoittaisit nimettömänä, henkilöllisyytesi voidaan selvittää. Muista, että netissä kuka vain voi olla mitä vain. Jos tutustut netissä kivaan mieheen, voi hän paljastua joksikin ihan muuksi, mitä väittää.

Älä käytä nettiä vihaisena

Vihaisena tulee helposti tehtyä tyhmyyksiä tai kirjoitettua rumasti. Älä koskaan lähetä saamiasi viestejä tai kuvia eteenpäin ilman lupaa. Muista, että sinunkin viestejäsi on helppo lähettää eteenpäin – luotatko vastaanottajaan?

Muiden uhkaaminen, halventaminen ja loukkaaminen voi olla rikos. Tekijä voidaan tuomita sakkoihin, vahingonkorvauksiin tai jopa vankeuteen, jos uhri ottaa yhteyttä poliisiin. Pahimmassa tapauksessa hupaisaksi tarkoitettu teko aiheuttaa uhrille paljon vahinkoa.

Muiden uhkaaminen, halventaminen ja loukkaaminen voi olla rikos.

Et voi tietää, miltä kohteesta tuntuu; mitä jos hän tekee itselleen jotain? Onko hetken hupi sen arvoista? Entä jos joudut itse rikosoikeudelliseen vastuuseen? Muista myös tekijänoikeusasiat: et voi levittää toisen ihmisen ottamia kuvia tai hänen kirjoittamiaan tekstejä ilman lupaa. Silloin saatat syyllistyä tekijänoikeusrikkomukseen.

Psykologit ovat huomanneet, että kostamisen tuoma tyydytys menee nopeasti ohi. Kun aikaa kuluu, kostaminen tuntuu vain pahalta ja kaduttaa. Netissä kostohyökkäyksesi on olemassa ikuisesti. Vaikka poistaisit tuotoksesi itse, ne ovat voineet levitä kauas.

Lue myös: Oletko sosiaalisesti kömpelö? Näin pääset epävarmudesta eroon

Jouduitko nettivihan uhriksi? Toimi näin

1. Tallenna kaikki todisteet: tallenna ja tulosta sähköpostit tai keskustelupalstan sivu. Ota kuvakaappaukset sivuista, joilla sinua vastaan hyökätään.

2. Älä vastaa loukkaaviin viesteihin.

3. Puhu ystäville tai puolisolle asiasta. Älä häpeile sitä, että olet nettikiusaamisen uhri!

4. Ota yhteys sivuston ylläpitoon. He voivat poistaa loukkaavat viestit.

5. Ota yhteys poliisiin. Poliisi voi selvittää, kuka kiusaamisen taustalla on.

6. Nettikiusaamisen taustalla on usein muita syitä, kuten itsetunto-ongelmia tai jopa vakavia mielenterveysongelmia. Vaikka kiusaajat olisivat nimettömiä, luultavasti tunnet heidät.

Lue myös: 

Työpaikkakiusaaminen jättää aina jäljet – olenko minä kiusaaja?

”Kiusaaminen teki minusta vahvan”

Teksti
Kuva Fotolia
Julkaistu aiemmin Miss Mixissä 2/2013

Toimitus suosittelee