Strictly Style -Hanna siskostaan Kirasta: ”Suren sitä, etten tiennyt hänen kokemastaan kivusta”

Bloggaajasiskokset Hanna Väyrynen ja Kira Kosonen kertovat, miten koulukiusaaminen, vanhempien ero ja bloggaaminen ovat vaikuttaneet heidän suhteeseensa.

Hanna Väyrynen ja Kira Kosonen ovat paitsi suosittuja bloggaajia myös sisaruksia. Idealistassa Strictly Style -blogia pitävä Hanna tunnetaan klassisesta tyylistään, kun taas Kira on rennon boheemi rokkimimmi. Sisarusten mukaan he ovat myös luonteeltaan kuin yö ja päivä, mutta vuodet ovat pehmentäneet eroavaisuuksia.

Hanna Väyrynen, 33:

”Me ollaan oltu Kiran kanssa ihan erilaisia jo lapsesta asti. Minä olin stereotyyppinen esikoinen, jolla oli aina vastaus kaikkeen. Kira puolestaan on aina ollut sellainen haaveilija, jolle kaikki ei ole niin justiinsa. Hän on minua paljon herkempi ja aistii muiden tunteita ja ottaa niitä kantaakseen.

Kiralle koulukaan ei ollut niin justiinsa. Meiltä kysellään paljon, onko meidän välillämme kilpailua, koska se on ilmeisesti aika tyypillistä sisaruksille. Meillä ei kuitenkaan ole koskaan ollut minkäänlaista kilpailua. Kira on mulle enemmänkin voimavara, jolle haluan vain parasta.

Meidän koulukokemus oli aika erilainen. Minä viihdyin koulussa, mutta Kiran muistot eivät ole yhtä iloisia. Kaksi vuotta oli siinä vaiheessa iso ikäero enkä minä ollut niin herkkä ja tulkitsevainen, että olisin huomannut jotain. Suren sitä, etten silloin tiennyt hänen kokemastaan kivusta.

”Minussa asui sellainen leijonaemo, että jos joku poika satutti Kiraa, niin minähän kävin sanomassa sille kundille, että anti olla viimeinen kerta.”

Meidän teinivuodet eivät olleet mitään helpointa aikaa vanhemmillemme, kun oli bileitä ja poikia. Kira oli varmaan 14- tai 15-vuotias, kun hän oli ensimmäistä kertaa kimpassa pojan kanssa. Minussa asui sellainen leijonaemo, että jos joku poika satutti Kiraa, niin minähän kävin sanomassa sille kundille, että anti olla viimeinen kerta.

Meidän vanhemmat erosivat, kun minä olin 16-vuotias ja Kira 14. Olihan se meidän elämämme suurimpia käännekohtia ja sääli, että perhe hajosi. Kira oli silloin sen verran nuori, ettei hän ehkä vielä osannut käsitellä asiaa. Minä toimin äänitorvena ja ilmaisin ne vääryydet, joita minun mielestäni oli tapahtunut.

Luulin nuorena, että Kira hankkii ensimmäisenä lapsia

Minulla on mieheni Mikan kanssa kolme poikaa, ja Kira on heille todella läsnä oleva ja rakastava täti. Hän on aina ollut hyvä lasten kanssa. Nuorena me kuviteltiinkin, että Kira hankkii ensimmäisenä lapsia ja minä teen vain uraa, mutta tämä menikin ihan päälaelleen.

Parisuhteessa Kira on todella myötäilevä ja ymmärtäväinen. Joskus niinkin paljon, että hän unohtaa oman hyvinvointinsa. Aikuisiällä hänellä on ollut kivoja poikaystäviä, niin en ole kokenut mitään tarvetta puuttua asioihin. Erot ovatkin aina harmittaneet, mutta ne ovat Kiran päätöksiä ja ymmärrän häntä paremmin kuin hyvin.

Kiran bloggaaminen lähti liikkeelle siitä, kun kuvasin hänen tyyliään blogiini. Pian ihmiset alkoivat kommentoida, että Kirankin pitäisi perustaa blogi. Hänellä oli silloin vielä opinnot kesken ja toinen työ, joten hän jarrutti asian kanssa. Vakuutin, että suotta hän hermoilee, koska minä olen hänen rinnallaan. Blogin aloittamisesta meni varmaan kaksi viikkoa, kun häntä pyydettiin Ellen bloggaajaksi. Vaikka alkuun opetin Kiralle kaiken, niin nykyään hän opettaa minulle paljon.

”Hän on nykyään ihan bisnesnainen, eikä mikään pikkusisko, jonka perään pitäisi katsoa.”

Kira onkin kehittynyt bloggaajana hurjasti. Hän on nykyään ihan bisnesnainen eikä mikään pikkusisko, jonka perään pitäisi katsoa. Vaikka Kira on muuten herkkä, niin työasioissa hän on raudanluja ammattilainen ja hirveän skarppi.

On ihanaa työskennellä rakkaan kanssa

Me puhutaan päivittäin ihan valtavasti ja kuvataan yhdessä. Yritämme täydentää toisiamme, että emme esimerkiksi hanki samoja linssejä kameroihin. On ihanaa työskennellä rakkaan kanssa, koska tietää hänen pysyvän vierellä. Siinä voi olla brutaalinkin suora toiselle, kun tietää, ettei toinen ota itseensä. Siskolta saan heti suoraa palautetta niin hyvässä kuin pahassa.

Uskon, että olemme aikuisiällä muovaantuneet enemmän samankaltaisiksi. Kira on opettanut minulle hirveästi sitä, että osaan nykyään tunnistaa ja pehmentää teräviä kulmiani.

Tiedän, että perhe on Kiralle hirvittävän tärkeä asia. Minun ja Mikan lapsiluku on nyt täynnä, joten koen jo nuorimmaisen kohdalla pientä haikeutta vauva-aikaa kohtaan. Nyt odotankin, että meidän pojat saisivat serkkuja myös minun puoleltani sukua. Toivon, että Kira saa vielä hyvän miehen ja juuri sellaisen perheen, jonka hän haluaa.”

Lue myös: Näin lapsuutesi kiintymyssuhde vaikuttaa aikuisenakin

Strictly Style

Kira Kosonen, 31:

”Minä olen ollut lapsesta asti haahuilija ja oman tien kulkija, kun taas Hanna on ollut toiminnan mimmi. Hän harrasti paljon ja oli hyvä koulussa. Hannasta olikin apua läksyjen kanssa, jos minä vaan jaksoin keskittyä.

Neljänteen luokkaan asti olin koulussa aika lailla Hannan suojassa, mutta sen jälkeen ala-aste oli minulle vaikeaa aikaa. Silloin koin paljon kiusaamista ja olin yhtä kaveria lukuun ottamatta aika yksin. Jossain vaiheessa tämäkin ystävä sanoi, ettei voi olla kanssani, ettei häntäkin aleta kiusata.

Olen kertonut kiusaamisesta Hannalle vasta muutama vuosi sitten. Meillä oli asiat kotona niin hyvin, että olisi ollut vaikea myöntää, etten pärjää ilman siskoa. Hanna on nyt myöhemmin varmasti miettinyt, että olisiko hän voinut auttaa jotenkin, mutteihän hän tiennyt asiasta. En oikein tiedä, miksi olin asiasta silloin niin hiljaa.

Hanna on ollut meidän vanhempien silmissä tienraivaaja eli hänen kanssaan on käyty keskustelut esimerkiksi kotiintuloajoista. Minä en ole joutunut käymään niitä taisteluja ja minulla olikin enemmän vapauksia, kun energia oli jo käytetty Hannaan.

”Katsoin läheltä Hannan ensimmäiset sydänsurut ja niin hänkin minun. Se aika varmasti lähensi meitä.”

Se aika varmasti lähensi meitä

Hannalla oli teininä monen vuoden ajan poikaystävä, johon liittyi paljon draamaa. Katsoin läheltä Hannan ensimmäiset sydänsurut ja niin hänkin minun. Se aika varmasti lähensi meitä. Hanna myös puuttui paljon minun suhteisiini ja tekee sitä vieläkin, mutta isosiskon juttuhan on pitää huolta. Kerran ala-asteella joku poika töni minua ison poikaringin ympäröimänä, niin Hanna kävi nappaamassa sen rinnuksista seinälle.

Reagoimme kumpikin omalla tavallamme, kun kuulimme vanhempiemme erosta. Hanna huusi ja raivosi, ja minä olin vain hiljaa, koska mulla kestää pidempään prosessoida asioita. Pidimme silloin huolta toisistamme, mutta menimme myös omiin maailmoihimme, koska meillä oli niin erilaiset tyylit käsitellä tunneasioita.

Hannan miehen Mikan tapasin ylioppilasjuhlissani. Hannan ensimmäinen suhde oli todella myrskyisä, mutta tämä on aivan toisesta päästä. Minun ja Mikan välisen suhteen luominen kesti hetken, koska he asuivat ulkomailla, mutta hyvin me ollaan kasvettu yhteen. Mika on kuin veli minulle.

Hanna ja Mika ovat aivan mielettömän ihania toisiaan kohtaan. Heidän välillään on ainutlaatuinen kunnioitus, jollaista en ole nähnyt kenelläkään muulla. On etuoikeus saada seurata sellaista rakkautta läheltä. En toivoisi siskolleni tai itsellenikään mitään sen vähempää. Ja ainahan Hanna antaa minulle parisuhdevinkkejä, kun niitä tarvitsen.

Muistan olleeni kyyneleet silmissä, kun Hanna kertoi olevansa raskaana. Tiesin heidän halunneen lasta jo jonkin aikaa, joten se oli iso ilouutinen. Hanna on rakastava äiti, mutta samalla myös järjestelmällinen ja kontrolloiva. Sen kyllä näkee, että pojat rakastavat ja kunnioittavat äitiään.

Hanna on myös äärimmäisen lämmin ja on kiva nähdä, että äitiys on pehmentänyt häntä. Hannan äitiys on myös lähentänyt meitä, koska pojat ovat minulle äärimmäisen rakkaita. Pienenä me ajateltiin, että minä olen se, joka hankkii ison perheen, mutta elämä veikin eri tavalla.

Vuosien kuluessa meistä on tullut enemmän samanlaisia

Alun perin Hanna alkoi pitää blogia vain meidän perheelle. Jossain vaiheessa havahduin siihen, että hänen harrastuksestaan olikin kasvanut iso juttu. En minä ollut edes ajatellut blogin aloittamista, kunnes Hannan lukijat alkoivat kannustaa siihen. Meillähän on todella erilainen tyyli, kun Hanna on niin klassinen ja minä olen sellainen rokkisisko. Silloin alussa Hanna opetti minulle ihan kaiken ja oli minun mentorini, niin kuin aina kaikessa.

Työasioissa olemme tosillemme raa’an rehellisiä, mutta sillä tavoin saavutamme parhaan lopputuloksen. Kenellekään kaverille ei voisi sanoa kuvauksissa, että hei sun mahasi pömpöttää.

”Työasioissa olemme tosillemme raa’an rehellisiä, mutta sillä tavoin saavutamme parhaan lopputuloksen.”

Hanna on kehittynyt bloggaajana ihan hirveästi. Viime aikoina hän on tehnyt syvällisempiä juttuja, jotka ovat todella fiksua tekstiä. Meistä kumpikaan ei halua jakaa liian henkilökohtaisia juttuja, joten joskus asioita jää kertomatta. Se on tietynlaista pintaa, mutta se heijastuu oikeista asioista. Kyllä se kuitenkin on minun siskoni, joka siellä blogissa puhuu.

Vaikka olemme tyyliltämme ja persoonaltamme erilaisia, niin meistä on tullut vuosien kuluessa enemmän samanlaisia. Hanna on nykyään rennompi ja armollisempi, koska lasten myötä hän on ymmärtänyt, ettei voi aina pitää kaikkia ohjia käsissään.

Toivon, että Hannan perhe pysyy aina yhtä dynaamisena ja ihanana. Hannalla ja Mikalla on paljon omia ja yhteisiä unelmia, ja toivon heidän pääsevän toteuttamaan niitä.”

Hanna ja Kira kertovat suhteestaan myös AVA-kanavalla pyörivässä Siskot-ohjelmassa. Jakso löytyy Katsomo-palvelusta. 

Lue myös:

Yhdessä työskentelevät siskokset Paola ja Pirjo Suhonen: Muita työkavereita ei voisi vetää tukasta

Miksi sisko saa kaiken? Näin pääset eroon sisaruskateudesta

Vanhempien ero ahdistaa aikuisenakin

Teksti
Kuva MTV

Toimitus suosittelee