5 vinkkiä visualisointiin: Näin toteutat unelmasi ajatuksen voimalla

Haaveiletko uudesta työstä, rakastavasta kumppanista, urheilullisemmasta kropasta tai maailmanympärysmatkasta? Unelmat voi saavutta visualisoinnilla.

Visualisointi voi auttaa sinua saavuttamaan unelmasi ja tavoitteesi. Mitä affirmaatio  ja visualisointi on ja miten se toimii?

– Unelmien visualisointi viittaa mielikuvatyöskentelyyn kohti haluttua tavoitetta. Affirmointina voidaan nähdä kaikki ajatukset. Kannattaa olla tarkkana, mitä ajattelee – sehän voi toteutua, kertoo psykologian tohtori ja sertifioitu urheilupsykologi Satu Kaski.

Visualisoinnilla voidaan laajemmin ottaen tarkoittaa kaikkea ihmisen mielessä olevaa myönteistä puhetta, asennetta ja mielikuvia, joita hyödynnetään halutun tavoitteen saavuttamiseksi.

Usko itseesi ja unelmat toteutuvat

Visualisoinnin teho perustuu moneen asiaan. Silloin pyritään näkemään oma tavoite kuvana mielessä ja aistimaan siihen liittyviä asioita, jotta tavoitteesta tulee riittävän houkutteleva ja todentuntuinen. Näin visualisoijalle tulee tunne, että tavoitteen saavuttaminen on mahdollista tai että on jo pystynyt siihen.

Halutun asian kuvittelu on siis tietynlaista itsensä ”huijaamista” – olet toisin sanoen siis kyennyt kuvitelmissasi asioihin, joita et ole oikeasti välttämättä edes ehtinyt aloittamaan. Aivot eivät tunnista, onko asia oikeasti tehty vai pelkkää kuvitelmaa.

– Usko itseensä lisääntyy, kun saa kiinni onnistumisen tunteesta. Näin varsinaisessa tekemisessä tunne kantaa, Kaski kertoo.

Visualisointia voi hyödyntää tavoitteen tai tekemisen näkökulmasta. Tavoitteen näkökulmasta voit esimerkiksi kuvitella itsesi jo hoikkana, voittajana, juoksemassa maratonia. Tekemisen näkökulmasta voit kuvitella siivoavasi hyvän musiikin tahdissa ja saada hyvää fiilistä siitä. Näin tulee kuin ohimennen siivottua.

Lue myös: 31 askelta onnellisuuteen – ota käyttöön tämä positiivisuuskalenteri

Voiko se oikeasti toimia?

Visualisointi saattaa herättää joissakin ihmisissä epäilystä – voiko se muka oikeasti toimia?

– Oman unelman tai tavoitteen visualisointi voi auttaa sen saavuttamisessa, mutta ei takaa mitään. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää aina myös tekoja ja vaivannäköä, Kaski toteaa.

Visualisoinnista on hyötyä, sillä ihmiset kokevat itsensä onnellisemmaksi visualisoidessaan itsensä myönteisissä asioissa. Visualisointi saattaa lisätä uskoa itseensä ja omiin saavutuksiinsa; toisin sanoen, auttaa kulkemaan haluttua polkua. Se voi myös auttaa näkemään mahdollisuuksia siellä, missä niitä ei ilman visualisointia näkisi.

Siihen voi kuitenkin liittyä myös huono puolensa.

– Haitaksi se voi olla, jos realiteetti katoaa ja ihminen on liian sinisilmäinen tai uppoaa liiaksi visualisointiin, eikä pysty nauttimaan läsnäolevasta hetkestä. Silloin jää elämä elämättä. Harvalle tästä kuitenkaan tulee ongelmaa ja vaikutukset ovat pääosin positiiviset, Kaski muistuttaa.

Lue myös: Opi arvostamaan itseäsi – 10 parasta tapaa saada parempi itsetunto

Näin visualisoit unelmasi todeksi:

1.  Jatkuva kehittyminen. Suhtaudu kaikkeen tekemääsi ensisijaisesti onnistuminen ja oppiminen mielessäsi.

2. Affirmoi rohkeasti. Kuvittele näkeväsi itsesi tekemässä haluamaasi asiaa ja välillä kuvittele tekeväsi sitä.

3. Visualisoi monella tasolla. Keskity visualisoidessasi vaihdellen seuraaviin asioihin: tunteeseen, kehoon, ajatuksiin ja tekemiseen. Näin visualisointi on mahdollisimman monitasoista.

4. Rauhoita tila ja mieli. Visualisoi mielekkäässä ja rauhallisessa tilanteessa ilman kiirettä. Hyvä ja rento olotila ovat hyvä lähtökohta visualisoinnille.

5. Muista positiivisuus. Visualisoidessasi ajattele hyviä ja itseäsi kannustavia ajatuksia. Kysy itseltäsi seuraavia kysymyksiä: mitä haluat saavuttaa, millaista silloin olisi, mitä kokisit, miltä näyttäisit, mitä näet ympärilläsi, miksi haluamasi asia on tärkeä ja mikä muuttuisi silloin paremmaksi. Visualisoi tavoitteesi mahdollisimman todentuntuiseksi!

Lue myös:

Onnistu tavoitteessasi: 10 vinkkiä parempaan motivaatioon!

Tässä ne nyt ovat: uudet 10 käskyä!

Teksti
Kuva Fotolia

Toimitus suosittelee