5 vinkkiä: Kantonilainen ruoka tutuksi

Kantonilainen ruoka on lempeää ja herkullista. Anna-Liisa Hämäläinen teki ruokamatkan Kiinan ruokapääkaupunkiin Kantoniin eli Guangzhoun ja ihastui.

Jumalainen ruoka nimeltä dim sum

Kantonilainen ruoka kiteyttyy dim sumiin. Se on hyväily makuhermoille. Se on taikinanyytti, joka höyrytetään kypsäksi erityisessä korissa ja täytetään esimerkiksi äyriäisillä tai possulla.

Dim sum –kattaukseen kuuluu myös jälkiruokamaisia, lämpimiä herkkuja. Hunajakennokakussa on taatelia, tummaa sokeria ja hunajaa. Marmeladimainen punainen taatelikakku oli 200 vuotta sitten Qing-dynastian keisarin lempiruokaa.

 

fooddimsum2EDIT
Kuvassa kokki tarjoilee dim sumeja aamiaisella LN Garden -hotellissa. Nautimme erinomaisia dim sumeja myös illallisella Park Hyatt – hotellissa.

Kantonilaisessa keittiössä on yli 5000 dim sum –reseptiä Perinteisesti se on aamiaisruokaa. Sitä nautitaan aamuvarhaisesta myöhäiseen lounasaikaan.

Gonchi on kuin riisipuurovelliä

gonchiEDIT

Gonchi on ikivanha kantonilainen ruoka. Se muistuttaa riisipuuron ja -vellin välimuotoa. Se on löysänpuoleinen, ehkä limaisenkin oloinen keitos. Riisin joukkoon lisätään lihaa, kalaa tai äyriäisiä. Maku on hyvin mieto. Gonchi on aamiais- tai illallisruokaa, joka tekee hyvää ruoansulatukselle. En ihastunut tähän.

food_kungfusoupEDIT1
”Joimme” kantonilaista Kungfu-keittoa, joka oli älyttömän hyvää. Se tarjottiin pienestä kannusta, kuten tee, ja se oli todella herkullista.

Kungfu-keittoa juodaan

Keitot ovat kantonilaisen keittiön ydin. Kantonilaiset mieluummin juovat keittoa kuin syövät riisiä. Riisiä ei tuodakaan tarjolle aterian loppuvaiheessa kuten koin Beijingissä. Keitot kohentavat terveyttä ja kaunistavat.

 

taroEDIT

Pataruoka pitää kehon lämpimänä

Padassa on tarjolla possua, perunaa muistuttavaa taroa (kuvassa), kaalia sekä riisiä. Lisukkeena on höyrytettyjä vihanneksia, joista tunnistan endiivin. Tämänryyppiset pataruoat poistavat kehosta kosteutta ja pitävät ihmisen lämpimänä. Pata oli tuhtia syötävää ja höyrytetyt vihannekset ihanan rapeita.

 

KIINA-227EDIT

Grilliherkuista löytyy makua, läskiä ja luita

Kantonilaiseen keittiöön kuuluvat grillatut ruoat, siu mei.  Tunnetuimmat valmistetaan possusta ja ankasta, ja ne silataan tahmealla, makealla glasyyrillä. Makean maukkaat grilliherkut ovat rotevaa syötävää; annoksissa voi olla sekä läskiä että luita, mikä on länsimaiseen ravintolakeittiöön tottuneelle pienoinen yllätys, ainakin jos paikka on ylellisen hotellin ravintola.

punainen teeEDIT

Punainen tee maistuu ihanalta

Punainen tee oli minulle uusi tuttavuus. Vain Guangdoun alueella saa litsiluumulla maustettua punaista teetä. Se on todella maukasta.

Ruoka tulee avo- ja katukeittiöstä

Tässä kaksi hyvin erilaista avokeittiötä.

parkkeittioEDIT
Japanilaisen arkkitehtitoimiston SuperPotaton suunnitteleman Park Hyatt -hotellin keittiö.

Ruoan raaka-aineiden tuoreus on todella tärkeää. Minulle kerrotaan, että täkäläiset käyvät ruokaostoksilla kahdesti päivässä, ennen lounasta ja illallista.

lycheebaystreetkitchenEDIT
Lychee Bayn katukeittiö, jossa tarjolla oli ainakin dim sumeja.

 

Vierailin Guangzhoussa Finnairin kansainvälisellä mediamatkalla maaliskuussa.

Teksti Anna-Liisa Hämäläinen
Kuvat Anna-Liisa Hämäläinen

Tilaa Idealistan uutiskirje!

Saat sähköpostiisi suoraan monipuoliset treeni-, kauneus- ja hyvinvointijutut.

Toimitus suosittelee