Skam-huulet ja yksi parhaista kohtauksista

body WOLFORD
pants ZARA
shoes GIVENCHY
earrings THOMAS SABO / saatu
bag YSL

Valtaosa on varmaan kuullut norjalaisesta SKAM-sarjasta? Siitä niin paljon hypetystä kuulleena päätin itsekin katsoa, mikä tässä teinidraaman ympärille rakentuvassa sarjassa niin viehättää. Moni sanoo sen koukuttaneen heti. Minulle ei ihan niin käynyt, mutta silti katsoin jaksoja iltahiljaisilla puoliavonaisin silmin eteenpäin. Hitaasti huomasin tykästyväni sarjan hahmoihin. Erityisesti punahuuliseen Nooraan ja sanavalmiiseen Sanaan. Vaikka kyseessä on teinidraama, mahtuu ohjelmaan paljon hyviä ajatuksia ja tärkeitä sanomia. Se ei olekaan vain sarja ystävyydestä, rakkaudesta, pettämisestä, ryyppäämisestä ja seksistä teinimaailman värittämänä, kuten Yle Areena sarjaa kuvailee. Skam puretuu moniin isoihin ja tärkeisiin asioihin, minkä avulla toivottavasti uusi sukupolvi olisi taas entistä suvaitsevampi. Yksi suosikkikohtauksistani on, missä Sana auttaa Nooraa järkeistämään ajatuksiaan ihastuksen kohdettaan, Williamia, kohtaan. Hyviä ajatuksia, joita ei ihan heti nuorisodraamalta odottaisi.

Noora pelkää, että hän menettää vahvuutensa ja itsenäisyytensä, jos antaa Williamin ajattelutavan muuttaa mielipiteitään.
Sana: Nehän muuttuvat vain jos hän on mielestäsi oikeassa.
Noora: Niin mutta minä yritän vain olla vahva ja itsenäinen. Pitäisikö minun muuttaa kaikki mielipiteeni yhden pojan takia?
Sana: Sinä olet vahva ja itsenäinen kun voit muuttaa mielipidettäsi – riippumatta siitä muuttaako niitä mies vai nainen. Eihän siinä ole mitään pahaa, että haastaa sinun ajattelutapasi.

Noora: Niin mutta William on väkivaltainen. Hän rikkoi pullon jonkun päähän.
Sana: Niin kyllä. Mutta miksi hän sen teki?
Noora: Koska sillä on älytön käsitys, että sota ja väkivalta pyörittävät maailmaa. Me olemme ihan erilaisia. Minä vastustan sotaa.
Sana: Ei se sen takia pulloa rikkonut. Se rikkoi pullon, koska oli vihainen ja peloissaan. Ja minkä takia?
Noora: En minä tiedä.
Sana: Etkö ole kysynyt siltä?
Nora: En.
Sana: Okei. Kiinnostavaa, että sanot vastustavasi sotaa. Sota ei ala väkivallasta vaan väärinymmärryksistä ja ennakkoluuloista.
Nora: Joo. Ja sitten?
Sana: Jos kannatat rauhaa – sinun pitää ymmärtää mikä on toisten ajatusten ja tekojen takana. Ja sinun pitää hyväksyä etteivät kaikki näe maailmaa niin kuin sinä. Et voi kuvitella, että sinä yksin tiedät kaiken, mikä on oikein ja mikä väärin. Jos et edes yrittänyt ymmärtää ihmistä jota rakastat, silloin ei maailmalla paljon toivoa ole.

Kyseinen kohtaus on toisen tuotantokauden 8. jaksosta. Kolmannessa tuotantokaudessa pureudutaan taas erilaisuuteen ja rohkeuteen olla oma itsensä. Pakko todeta, että oman kankean alun jälkeen SKAM on ehdottomasti katsomisen arvoinen.

Everyone you meet is fighting a battle you know nothing about. Be kind. Always.

Kuvat Metti Forssell