13 vinkkiä Venetsiaan

1. Huokausten silta
Huokausten silta (Ponte dei Sospiri) on yksi Venetsian tunnetuimpia nähtävyyksiä. Kyseinen silta yhdistää tuomareiden toimitilat ja väliaikaiset sellit vankilaan. Sen romanttinen nimi viittaa huokauksiin joita tuomitut vangit päästivät nähdessään vapauden viimeistä kertaa. Vanha uskomus onkin, että kaikki sillan alta gondolilla kulkevat pariskunnat ovat ikuisesti yhdessä.

2. Pyhän Markuksen aukio
Vanhan Venetsian keskipiste on Pyhän Markuksen aukio, joka on kesäaikaan täynnä turisteja ja puluja. Aukio on tuttu monesta elokuvasta, kuten Italian Jobista ja Da Vinci -koodista. Vedenpinnan nousun ja laskun takia kyseinen aukio tulvii vuodessa jopa 60 kertaa. Korkeimmalle vesi nousee talvikuukausina voimakkaimpien nousuvesien aikaan. Meidän käydessä aukiolla siellä oli suuria lätäköitä, joiden syvyys oli n. nilkkaan asti. Aukiolla on paljon kahviloita. Tunnetuin niistä lienee vuonna 1720 vuonna perustettu Caffé Florian. Kyseinen kahvila on myös huomattavan kallis. Terassilla saa nauttia live -orkesterista, mutta lisämaksu terassipaikasta lisää laskuun 6 euroa per henkilö! Jos esimerkiksi nautit perus latet terasilla puolisosi kanssa, on laskun summa jo pelkästää siitä 32 euroa. Huh. Itselleni on vuosien saatossa kehittynyt lievä torikammo enkä tästä syystä mielelläni istahtanut alueen kahviloihin vaan kuljimme melkoisen nopeasti torin poikki sinne tullessamme.

3. Rialton silta
Kolmas tunnettu turistinähtävyys on näyttävä Rialton silta. Itse silta kuhisee turisteja, mutta suosittelisinkin näkemään sen vedestä käsin. Se onnistuu esimerkiksi kaupungin monista vesibusseista. Me pysähdyimme kahville Rialton reunalle. Ruoka ei ollut kummoista, mutta näkymä oli kaunis. Sillalla on kymmeniä pikkukauppoja, mutta me emme tutustuneet niihin tarkemmin valtavan turistimäärän takia.

4. Varaudu turistimassaan
Venetsian päänähtävyyksien alueella kuhisee aina turisteja. Eniten keskipäivän aikaan. Joten on hyvä kasvattaa pinnaa jo etukäteen ja varautua ihmispaljouteen. Mutta koska valtaosa vierailevista viipyy kaupungissa vain päivän, keskittyy turismi pitkälti vain päänähtävyyksille. Kauhean kauas ei tarvitse vaeltaa, että saat kokea Venetsian kapeita pikkukatuja ja kuvankauniita siltoja kaikessa hiljaisuudessaan.

5. Älä pelkää eksyä pikkukaduille
Meidän mielestä parasta Venetsiassa oli vaellella päämäärättömästi sen pikkukaduilla. Jokapuolella oli näyttäviä rakennuksia, sympaattisia siltoja ja idyllisia kanaaleja. Suosikkikuviani on kuvat jotka on otettu syrjäisemmillä alueella hurmaavilla pikkusilloilla. Alue on hyvin kompakti, joten kauhean kauas et edes voisi ”eksyä”. Päänähtävyydet kuten Rialto ja Pyhän Markuksen aukio on hyvin merkitty katujen kulmiin osoittamaan tietä turisteille. Perille löytää vaikka karttaa ei olisi mukanakaan. Fiiliksen mukaan pysähdyimme nauttimaan kahvit, gelatot tai hedelmiä kanaalin varsille. Valitsimme hyvältä näyttävän kahvilan kivalla paikalla, tai otimme mukaamme gelatot ja siirryimme nauttimaan niitä läheiselle sillalle samalla alla lipuvia gondoleja ihastellen. Venetsia on kyllä romanttinen!

6. Koe Venetsia vedestä
Vesi on elementtinä hyvin läsnä Venetsiassa. Siksi suosittelisinkin ehdottomasti kokemaan Venetsian vedestä käsin. Gondoliajelu on tyyristä, mutta ehdottomasti ikimuistoinen kokemus. Gondolin kyytiin suosittelisin hyppäämään Huokausten sillan läheisyydessä. Vesitaksi on nopea tapa liikkua, mutta myös hyvin kallis. Me siirryimme lentokentältä hotellillemme vesitaksilla ja reilun 30 minuutin matka maksoi 130 euroa. Perille olisi päässyt myös vesibussilla eli vaporettolla. Hinta olisi ollut n.15e, mutta matka-aika kaikkine pysähdyksineen olisi ollut pari tuntia. Vaporettoon voi ostaa myös päivälipun (jonka me teimme). 20 eurolla saa käyttää kaikkia alueen vesibussilinjoja rajattomasti vuorokauden ajan.

7. Ruoan huono hinta-laatusuhde
Ainut mihin Venetsiassa petyimme oli ruoka. Hinta-laatuusuhde oli todella heikko. Tämä tosin oli turistialueella odotettavissa. Venetsiasta varmasti löytyy monia helmiäkin, mutta me emme halunneet tehdä matkallemme mitään aikatauluja. Halusimme mennä hetken fiiliksen mukaan kun kerran saimme. Jos haluaa syödä hyvin kannattaa googletella hyviä paikkoja etukäteen ja tehdä varaus hyvissä ajoin. Nauttimamme gelatotkin olivat kovin mauttomia. Mutta mikä oli hyvää oli paikallinen prosecco! Venetsiassa vaihto-oppilaana ollut tuttuni kehottikin nauttimaan Venetsiassa proseccoa ja sprizia! Spritz on Veneton alueella tunnetuin aperitiivijuoma, jossa on 1/3 Aperolia / Camparia, 1/3 proseccoa sekä 1/3 kivennäisvettä.

8. Pakkaa mukavat kengät
Kolmen päivän aikana kävelimme ihan hurjasti. Mieheni puhelimessa olevan appin mukaan peräti 40 kilometriä. Joten kun suuntaat Venetsiaan, pakkaa mukaan mukavat kengät. Korkokenkiä en käyttänäyt matkallamme kertaakaan. Pikkukadut ovat kumpuraisia, vedenylityksiä on paljon ja monet sillat ovat mukulakivisiä. Korkokengillä kävely on kaupungissa haasteellista.

9. Upeat kuvat kaupungista Ponte dell’Accademialla
Suosikkikuvat otimme ensimmäisenä iltana auringinlaskun aikaan Ponte dell’Accademialla, jolta avautuu henkeäsalpaavat näkymät yli pääkanaalin. Osuimme paikalle oikeastaan ihan vahingossa, sillä olimme kävelleet Pyhän Markuksen aukiolta kohti Basilica di Santa Maria della Salutea (kuvan taustalla näkyvät kupolit). Alueella on myös huomattava määrä upeita museoita, kuten Accademia ja Peggy Guggenhaimin museo.

10. Syö aamiaista kanaalin varrella
Me skippasimme oman hotellimme aamupalan ja suuntasimme kaupunkiin. Ensimmäisenä aamuna valitsimme rannasta hotellin, joka tarjosi mielestämme kauneimmat näkymät kanaalille. Alla oleva kuva on otettu Hotelli Bauerin terassilta, missä nautimme aamiaisbuffan. Jälleen kerran ruoan hinta-laatusuhde ei ollut erityinen, mutta näkymät olivat kylläkin sitten sen edestä. Tokana aamuna suuntasimme taas kaupunkiin ja ostimme pikkukojusta hedelmiä sekä takeaway kahvit, mitkä pysähdyimme nauttimaan hiljaiselle laiturille kahdestaan aamun ensimmäisten gondolien lipuessa ohi.

11. Koe Venetsia illalla
Hämärtyvässä Venetsian illassa on jotain erityistä. Illan hiipiessä kaupunki hiljenee turisteistaan, vedessä kimmeltää kaupungin pikkuvalot ja taustalla voi kuulla italialaisia sonetteja. Hyvin, hyvin romanttista.

12. Osta liput museoon etukäteen
Venetsia on täynnä mielettömiä museoita. Accademia, Peggy Guggenheim, Dogen palatsi, Palazzo Grimani ja monia monia muita. Me emme tajunneet varanneet lippua etukäteen vaan jouduimme huomaamaan valtavat jonot museoiden ovilla. Rajallisen ajan vuoksi emme jääneet niihin seisoskelemaan. Olkaa te siis viisaampia ja googletelkaa näyttelyitä ennen matkaa. Osta netistä liput etukäteen sinua kiinnostavimpaan museoon.

13. Käy muilla saarilla
Ympäristössä on monia muitakin mielenkiintoisia saaria. Kuten värikäs Burano, tai lasitaiteestaan tunnettu Morenon saari. Me olimme kohteessa niin lyhyen aikaa, ettemme niille ehtineet, mutta seuraavan kerran Venetsiassa vieraillessamme aiomme juurikin näille saarille suunnata.

Siinä 13 vinkkiäni kaikille Venetsiaan matkaaville. Toivottavasti nautitte kohteesta yhtä paljon kuin mekin. Erittäin romanttinen ja kaunis kaupunki, joka on erityisen sopiva kahdenkeskeiselle lemmenlomalle.