Gluteeniton suklaakakku

Makeat leivonnaiset
Yli tunti
Hieman työläs
10-20 euroa

Kuohkea, gluteeniton suklaakakku syntyy maissitärkkelysjauhoista.

10–12 annosta

Pohja:
150 g tummaa suklaata
250 g suolatonta voita
2 ½ dl sokeria
5 munaa
2 dl maissitärkkelysjauhoja (esim. Maizena)

Lisäksi:
voita tai margariinia
gluteenittomia korppujauhoja

Kostutus:
1 ½ dl omenamehua
(2 rkl rommia tai konjakkia)

Täyte:
1–1 ½ dl vadelma- tai musta-
herukkamarmeladia

Suklaamoussetäyte:
100 g maitosuklaata tai tummaa suklaata
1 dl vispikermaa

Kuorrutus:
125 g suolatonta voita
200 g tummaa suklaata
1 rkl vaaleaa siirappia

1. Voitele ja korppujauhota pyöreä noin 20–24 cm:n irtopohjavuoka.

2. Sulata suklaa vesihauteessa tai miedolla lämmöllä paksupohjaisessa kattilassa ja anna hetken jäähtyä.

3. Vaahdota voi ja puolet sokerista (1 ¼ dl). Vatkaa joukkoon keltuaiset yksi kerrallaan.

4. Vatkaa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi. Lisää loppuvaiheessa vähitellen joukkoon loput sokerista (1 ¼ dl) ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on paksua ja kiiltävää.

5. Sekoita sulatettu ja jäähdytetty suklaa voi-keltuaisvaahtoon. Sekoita sitten joukkoon varovasti valkuaisvaahto ja maissijauho siivilän läpi muutamassa erässä.

6. Levitä seos vuokaan, tasoita pinta ja paista 175 asteessa noin 40–45 minuuttia. Anna jäähtyä vuoassa noin 5 minuuttia ja kumoa sitten ritilälle tai sokeroidulle leivinpaperille ja anna jäähtyä.

7. Valmista suklaamousse. Sulata suklaa paksupohjaisessa kattilassa hyvin miedolla lämmöllä. Anna jäähtyä. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi ja lisää suklaan joukkoon. Anna vaahdon jähmettyä.

8. Halkaise jäähtynyt kakkupohja ja kostuta pohjaa rommilla tai konjakilla maustetulla omenamehulla. Levitä pohjan päälle ensin marmeladi ja sitten suklaamousse. Pane kakun toinen puoli täytteiden päälle ja kostuta kakku pinnalta lopulla omenamehuseoksella. Peitä kelmulla ja anna jähmettyä viileässä pari tuntia tai seuraavaan päivään.

9. Valmista kuorrutus. Sulata rasva kattilassa ja paloittele joukkoon suklaa. Sekoita, kunnes kuorrutus on tasaista. Lisää lopuksi siirappi. Anna jäähtyä hetki. Kaada jäähtynyt, mutta vielä juokseva kuorrutus kakun päälle ja reunoille. Levitä palettiveitsellä. Anna kuorrutuksen jähmettyä viileässä.

10. Tarjoa kakku sellaisenaan tai vaniljalla ja sokerilla maustetun kermavaahdon kera.

Vinkki! Vuoan leivitykseen sopivat myös tattarileseet, kookoshiutaleet, maissisuurimot ja mantelijauhe. Suklaa on gluteenitonta, mutta suklaat saatetaan valmistaa samalla tuotelinjalla gluteenia sisältävien tuotteiden kanssa. On hyvä tarkistaa pakkausseloste.

gluteeniton3

Teksti
Kuva Arto Vuohelainen

Toimitus suosittelee