Olohuone ja lelukaaos

Miltä näyttää lapsiperheen olohuoneessa? Kukat kauniisti maljakossa ja taidokkaasti aseteltu asetelma sivupöydällä. Lehdet siistissä pinossa ja tyynyt pöyhittynä järjestyksessä. Kyllä, unissani ja tuurilla lasten unien aikaan!

lelut-1

Uskoisin, että tämä vaihe jota meidän perheessämme nyt eletään, on sitä elämän sotkuisinta. Aikuisen näkökulmasta katsottuna pian yksivuotias poika sotkee koko ajan. Lapsen näkökulmasta hän tutkii, harjoittelee, kokeilee, testaa ja leikkii. Varsinaiset lelut ovat ympäri huonetta ja useimmiten vielä minä olen se, joka levittämisen aloittaa: ”katso, täällä on kasa palikoita”, ”tulehan leikkimään junaradalla” ja ”heitelläänkö palloa?”. Poika innostuu leikistä ja jaksaa sitä muutaman minuutin, kunnes on taas seuraavan kohteen vuoro. Jos ehdin, tarjoan seuraavia leluja, mutta yleensä pikkuherra on löytänyt jo omatoimisesti seuraavan homman.

lelut-1-3

Lempihommia olohuoneessa on takkaluukun avaaminen. Odotan kauhulla sitä päivää, kun hän keksii, että takkaan voi vaikka kiivetä sisälle ja löydän selkäni sekunniksi käännettyä olohuoneesta nokisen pikkupojan. Pistorasiat kiinnostavat valtavasti. Siis miksi? Luulisi, että vaikka röykkiöllinen värikkäitä palikoita olisi mielenkiintoisempaa, mutta ehei! Hän haluaa rassata seinässä olevaa staattista valkoista pientä mötikkää. Mikä on vauvojen logiikka?

lelut-1-5

Ihaninta on tietenkin siirtää huonekaluja. Painava marmoripöytä ja sohva ovat ainoita huonekaluja, joita lapsi ei saa siirrettyä. Eamesin keinutuoli ja NIkarin December XL siirtyvät muutamalla napakalla työnnöllä eri puolille huonetta. Everyday designin tarjouiluvaunussa on pyörätkin alla ja sitä onkin sitten kiva hirmuisella kitinällä (siis kärry kitisee, ei onnellisena järjestelevä lapsi) työntää edestakaisin. Lundian Soihtua voi vaan huojuttaa, mutta sekin on sen verran hauskaa, että sitä kannattaa pari kertaa päivässä tehdä.

lelut-1-2

Se aika, että lasten lelut ovat ja pysyvät poissa olohuoneesta on vasta joskus paljon myöhemmin. Meillä on olohuone – tv-huone-akselilla kaksi lelukoria, joihin optimistena kerään lelut pari kertaa päivässä sekä illalla pois jaloista. Perobasta ostettu kangaspussi on varsinaisesti pyykkipussi, mutta toimii leluille mainiosti. Kodin Ykköseltä ostettu kori mahduttaa sisäänsä suuren määrän tavaraa.

lelut-1-4

Olen ottanut sen linjan, että mikäli vauvan tutkima esine ei ole vaarallinen tai rikkimenevä, senkun tutkii. Tässä vaiheessa elämää joutuu muutenkin kieltämään aika paljon (ei vessaharjaa, vessanpönttöä, koiran vesikuppia, eteisen mahdollisia pikkukiviä, kenkiä jne…!). Joskus äitikin saa oman kahvi- tai siivoushetkensä sillä, että antaa lapsen levitää ja touhuta. Vaikka hikeä välillä pukkaakin, yritän muistaa, että lapsi ei sotke. Hän tutkii maailmaa, jotta oppii. Ja että tämä sotkuvaihe on vain vaihe, jota myös lapsuudeksi kutsutaan :)

Miten teillä on ratkaistu lelukaaos muualla kuin lastenhuoneissa? 

 • Satu T

  Kyllähän elämä pikkulapsen kanssa on melkoista siedätyshoitoa äidille 😊 Olohuoneen pöydällä on rivissä Hyrre ja Nosse ja muita härveleitä ja ruokapöydän tuoleista on tehty silta, jonka alla asuu kuulemma krokotiili. Eiköhän sitä vakavamielisempää sisustamista ehdi sitten taas muutaman vuoden päästä harrastaa ihan riittämiin 😊

  • Kerttu / Modernisti Kodikas

   No niin on ja eihän se auta kun sopeutua ja laskea siisteyden kriteereitä! Ei tämä aika ikuisesti kestä :)

 • Mintsu

  Lelukaaoksen kyllä kestää mutta minua kirpaisisi mahdolliset muut ”elämän jäljet” joita taaperoikäinen väistämättä tuottaa..! Onneksi muutimme tähän uuteen kotiin vasta kun lapset oli 4 ja 2,5v – edellisen kotimme lattia ei ollut molempien vauva- ja taaperovuosien jälkeen kovin mairittelevassa kunnossa.. :D Päivittäinen autoralli etenkin esikoispojallamme muodossa jos toisessa jätti kyllä jälkensä, heh ;)

  • Kerttu / Modernisti Kodikas

   Elämänjälkiä tulee kanssa ihan varmasti, nyt jo tuo huonekalujen roudaaminen on aikamoista hommaa! Vaikka välillä harmittelen laminaattilattiaa, on se tällä kulutuksella ehdottomasti kestävin ratkaisu. Voin vain kuvitella sitä kolhujen määrää, jota parketissa jo olisi :D

 • Eve

  Ratkaisut meillä: iso lelukassi alakerrassa, johon heittelen aina pitkin päivää leluja olkkarista. Siihen saa myös lapset kerätä tavarat alakerrasta päivän päätteeksi. Perjantaina kannan pussin yläkertaan ja lajittelen kamat lastenhuoneiden lelukoreihin.
  Ratkaisu nro 2: olen opetellut sietämään vähän sotkua ja koitan olla ahdistumatta siitä! :D

  Ps. Kiitos kivoista SC-videoista, aloin seurata vasta ja nyt ihan erillä tavalla lukee tätä blogiakin kun tietää enemmän kuka siellä toisella puolella on :) .

  • Kerttu / Modernisti Kodikas

   Hyviä ratkaisuja sulla, tykkään erityisesti tuosta kakkosesta :D Ja kiitos SC-kommenista myös, se on niin rento kanava, että sitä kautta saa paljon kokonaisemman kuvan ihmisestä. Ja seuraajamäärä siellä on niin pieni suhteessa blogiin, että kanava on siitäkin syytä erilainen :)

 • Lyde

  Kuulostaa tutulta :-D Meillä on ollut niin monta vuotta putkeen näitä pieniä, että en muunlaista aikaa enää muistakaan. Miniväki levittää kamoja huomattavasti nopeammin kuin äiti ehtii kerätä. Pientä vaikeusastetta sisustusbloggaamiseen :-D

  • Kerttu / Modernisti Kodikas

   Juuri näin! Ei kertakaikkiaan voi siivota sitä tahtia kun tavaraa leviää. Onneksi on päiväunet <3 ;D:D

 • suffeli

  Menee vähän aiheen vierestä, mutta huomioni kiinnittyi putipuhtaaseen takkaan. Meillä valkoinen takka on kaikkea muuta kuin valkoinen! Enkä nyt tarkoita lasia vaan takan ulkokuorta, jossa on kaikenlaisia mustia nokijälkiä. Millä ihmeellä saat takan noin puhtaaksi?!

  • Kerttu / Modernisti Kodikas

   Millainen pinta teillä on takassa? Meillä on tuo valkoinen rappaus, joka on superhelppoa puhdistaa Universal Stonella. Lika lähtee pinnasta ihan kokonaan :)

 • Menski

  Saanen kysyä tässä käyttökokemuksia tuosta keinusta? Samanlaista halajaisin, mutta kiinnostaisi tietää, onko se mukava istua? Löhöpaikka vai vain keinuskelua varten..?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

Toimitus suosittelee