Keittiö, eteinen ja kodari

Raksalla hommat on edenneet niin vauhdilla, että meidän oli jo pakostakin päätettävä kiintokalusteiden toimittaja ja saatava tilaus jätettyä. Joulunpyhät sekoittaa projektin edistymistä siinä mielessä, että silloin lähes koko Suomi hiljenee hetkeksi eikä mikään tavara liiku, puhumattakaan siitä että tehtailla olisi ketään valmistamassa yhtään mitään. Taisimme nytkin myöhästyä toimituksessa parilla viikolla suunnitellusta, mutta eiköhän se talo ehdi silti tammikuun loppuun mennessä valmistua. Olemme varanneet muutolle joka tapauksessa muutaman viikon, koska emme missään nimessä halua ottaa siitä itsellemme ylimääräistä stressiä muuttamalla kauheassa kiireessä ellei ole ihan pakko.

Keittiön, eteisen ja kodinhoitohuoneen kalusteet tulevat nyt kaikki Domukselta, johon lopulta päädyimme siksi, että kaappimalli oli meille paras ja hintakin oli kovin kilpailukykyinen. Kriteereinä oli täysin mattavalkoinen vediketön ovi, mutta emme halunneet maalattua vaan pinnoitetun oven. Monilla valmistajilla olisi ollut valittavissa vediketöntä ovea, joka avataan oven omasta urasta, mutta siitäkin olen kuullut jonkun verran huonoja kokemuksia (herkkä menemään rikki ja ura likaantuu helposti), joten hylkäsimme sen vaihtoehdon heti alkumetreillä. Minulle oli myös tärkeää, että kaapinovet olisivat mahdollisimman terävillä reunaviisteillä, ja värin tulisi olla puhtaanvalkoinen kuten seiniemme maalikin on. Kvik olisi muuten voinut olla meidän ratkaisumme, mutta se kaatui lopulta juuri siihen, että puhtain valkoinen heidän valikoimassaan oli melko kermaisen vaalea.

keittio

Keittiöstä tuli hyvin simppeli ja kokovalkoinen, vaikka moneen kertaan kyllä pyörittelimme mielessämme kokomustaakin keittiötä. Ovet avautuu rungon metallilistoista, niemekkeen tällä puolella olevat ovet on pomppusaranoilla. Kylmäkoneet ja astianpesukone tulee integroituna, liesituuletin on kattoon upotettava malli ja vesipiste on ikkunan edessä. Kulmat oli erityisen hankala ratkaista, mutta päädyimme ottamaan niihin molempiin kulmakaapit ulosvedettävillä tasoilla, ja keittiöseinän oikeanpuoleinen kaappi on yläosastaan aamiaiskaappia. Koska meidän yläkerrassa katto on vaneria, ja puunsävyä tulee näkymään jonkun verran muuallakin, niin aamiaiskaapin sisus on muusta keittiöstä poiketen puunvärinen. Tasoja emme ole vielä tilanneet, joten niitä harkitaan vielä, mutta sen taisimme jo päättää ettei budjetti enää riitä kivitasoihin.kodari

Kodinhoitohuone tulee samalla mattaovella kuin keittiökin, mutta vetimillä ja tekniset koneet piilotettuna liukuovien taakse. Meillä ei ole erikseen teknistä tilaa, vaan noiden parimetristen ovien taakse on piilotettu kaikki tarvittavat laitteet, kuten ilmanlämpöpuppu ja keskuspölynimuri. Alunperin olin ajatellut täyttäväni koko seinän liukuovilla niin että niiden taakse olisi jäänyt myös vesipiste ja pesukoneet, mutta teknisten laitteiden takia ovien syvyys on normaalia isompi, ja kovin massiivinen liukuovikokonaisuus olisi peittänyt vasemmalla olevan ikkunan ja vienyt kaiken valon kodinhoitohuoneestamme.

eteinenEteisestä tuli hyvin simppeli, kolme kaappia huomaamattomilla valkoisilla vetimillä. Kahden kaapin sisällä on tankoja takeille ja yhdessä kaapissa vielä koreja, joihin saa pipoja ja huiveja. Eteiseen emme enää tässä uudessa kodissa halunneet peilejä tai liukuovikomeroa ollenkaan, vaan ajattelimme että kokonaisuus voisi olla selkeämpi näin. Eniten on koko rakentamisen aikana harmittanut se, ettei suunniteltu meille arkieteistä, jolloin sisääntulon luona ei olisi kaappeja ollenkaan. Yritimme vielä jälkikäteen ratkaista tätä ongelmaa, mutta lopulta lattiakaivot ratkaisivat asian niin, ettemme enää voineet tehdä muutoksia.

Mutta miltäs tilat näyttää? Tuleeko teille mieleen jotain, mitä olisi ehdottomasti kannattanut huomioida tai mikä teillä on toiminut erityisen hyvin?