Mikrosementin asennus itse

Lattiamateriaali on meidän raksaprojektissa ollut helpoimpia päätettäviä asioita, sillä jo alusta asti oli selvää, että laittaisimme kaikki kuivat tilat mikrosementtiä. Ajattelimme että listattoman talon tyyliin loistavasti sopisi saumaton lattia, ja toisaalta edellisestä kodista olimme oppineet sen, ettei parketti ehkä ollut se paras ratkaisu eläväiseen lapsi+koiraperheeseen. Huoltovapaa on se ajatus, joka enemmän houkutteli kuin lattian varominen arjessa.

Nyktyään tarjolla on useampiakin vaihtoehtoja saumattomiin lattiamateriaaleihin. Vanha perinteinen muovimatto, vinyyli, hartsi, linoleum.. Emme kuitenkaan voineet itsellemme ajatella muovimaton näköistä pintaa (kuten esim vinyylikorkissa on), hartsia en ole kuullut kenenkään tutun käyttäneen eikä siitä ole kokemusta, aito betonilattia halkeilee ja weber-lattia taas kuulema helposti lähtee auringon vaikutuksesta kellastumaan, jos sävy on kovin vaalea. Niinpä mikrosementti tuntui ainoalta oikealta vaihtoehdolta, niin ulkonäkönsä kuin käyttöominaisuuksiensa puolesta.

Mikrosementillä on loistavat ominaisuudet, sillä sitä voi käyttää käytännössä minkä tahansa pinnan päällystämiseen, niin ulkona kuin sisälläkin ja kuivissa tai kosteissa tiloissa. Pinnasta tulee eläväinen ulkonäöltään, kivenkova ja likaahylkivä, mutta kuitenkin pehmeän oloinen jalan alla. Vertaisin tuntumaa jopa muovimattoon, ja yhdessä lattialämmityksen kanssa mikrosementillä on aika mukava kävellä paljaallakin jalalla. Pinnan elävyys riippuu pitkälti siitä, millaisilla vedoilla sementtiä levittää ja kuinka tasaiseksi sen saa hiottua. Kauttaaltaan tasaväristä siitä ei kuitenkaan ole koskaan mahdollista saada, vaan pienet värivaihtelut kuuluvat mikrosementin ilmeeseen.

Ehkä tunnetuimpia mikrosementin valmistajia tällä hetkellä on Suomen betonileimasin, mutta me päädyimme lopulta ottamaan materiaalit Ecolanic-merkiltä*, jonka sementti oli hieman edullisempi ja helpompi työstää. Ennen sementtivalmistajan valintaa suosittelen lukemaan juurikin muiden käyttökokemuksia, koska itse ainakin huomasin joidenkin hyvinkin edullisten mikrosementin valmistajien saaneen keskusteluissa kritiikkiä. Yleensä mikrosementtiä levitetään 2-3 kerrosta, joten omaan korvaani kuulostaa jo lähtökohtaisestikin epäilyttävältä, jos sementin luvataan saavuttavan samat ominaisuudet vain yhdellä levityksellä. Työstövaiheita tulee yhteensä lähes kymmenen, mutta kaikki kerrokset, jotka lattian päälle levitellään, on millinohuita.

Ecolanicin valikoimasta löytyy useita eri sävyjä, joista voi valita itselleen mieluisan lattiavärin, mutta meille tehtiin vielä värikartan vaaleinta harmaata aavistuksen vaaleampi sävy sekoittelemalla oma väri. Ecolanicin Eemeli lupasi meille hyvin vaaleaa harmaata, mutta samalla varoitteli, että tekemällä omia väriseoksia, lopullisesta sävystä ei voi täysin mennä takuuseen. Onneksi jo ensimmäinen sementtikerros osoitti sävyn osuneen juuri oikeaan, vaikka väriä olisi toki toisella levityskerralla voinut vielä halutessaan tummentaa tai vaalentaa.

Lattian työstäminen meillä alkoi betonivalupinnan siivoamisesta eli kaikki pienetkin maalipisarat raaputeltiin pois ja lattia imuroitiin hyvin. Sen jälkeen alkoi itse mikrosementin asentaminen, joka sisältää Ecolanicin materiaaleilla seuraavat vaiheet:

1. primeri Lattian pinnalle levitetään nestemäinen tartunta-aine. Levitys onnistuu tavallisella maalitelalla eikä vie kauaa. Kuivumisaika on noin 6h.

2. grueso Tartunta-aineen kuivuttua päälle levitetään karkea mikrosementti. Tämä tapahtuu lastalla pieni alue kerrallaan, ja kerroksen tulee olla mahdollisimman ohut ja tasainen. Aine jämähtää melko nopeasti, mutta on käsittelyvalmis noin 6h päästä. Mikäli mikrosementti asennetaan betonipohjan päälle, kannattaa tässä vaiheessa halkeamakohtien päälle asetella pala lasikuituverkkoa, ettei halkeamat tule lopullisen mikrosementtipinnan läpi.

3. Hionta Karkean mikrosementin kuivuttua koko pinta hiotaan niin että telan jättämät tasoerot häviää. Seinän ja lattian rajat kannattaa käydä myös tarkasti läpi käsin hioen, ettei rajapinnasta tule epäsiisti.

4. ja 5. mikrosementti Kun lattia on kauttaaltaan hiottu, voidaan alkaa levittää itse hienoa mikrosementtiä. Tämä tapahtuu samaan tyyliin kuin grueson levittäminen eli ohuesti (noin 1mm) lastalla ja pieni alue kerrallaan ennen kuin aine jämähtää ja alkaa paakkuuntua. Lopullisen lattia elävyys määräytyy tässä vaiheessa sen mukaan, kuinka tasaisesti sementin saa levitettyä. Kohdat, joihin sementtiä tulee paksummin, jäävät lopullisessa lattiassa näkymään tummempina kohtina. Ensimmäisen kerroksen levittämisen jälkeen pinta jälleen hiotaan ja päälle levitetään toinen samanlainen kerros hienoa mikrosementtiä. Ennen sementtipintojen levittämistä lattiaa voi halutessaan aavistuksen kostuttaa, jolloin levittäminen helpottuu kun sementti ei kuivu niin nopeasti. Toisen mikrosementtikerroksen jälkeen pinta jälleen hiotaan.

6. primeri Mikrosementin päälle lisätään maalitelalla jälleen primeria, vedellä lantrattuna.

7. lakka Ennen viimeistä vaihetta pinta kannattaa imuroida ja siistiä hyvin, sillä kaikki pinnalla oleva roska jää lakkauksen alle näkyviin. Siivouksen jälkeen lattia lakataan kolmeen kertaan joko maalitelalla tai lastalla, kumpi levitystapa itselle on paras. Yhden lakkapinnan kuivuminen kestää pari tuntia, mutta ennen käyttöä pinnan tulee antaa kuivua vuorokauden verran. Lakkakerroksiin tulee kaikkiin kolmeen oma sekoitus eli lakan määrää seoksessa vähennetään kerrosten lähestyessä loppuaan.

Työvaiheita mikrosementillä pinnoitettaessa tulee useita, eikä isoja pintoja pinnoiteta ihan hetkessä, mutta jos viitseliäisyyttä löytyy, niin itse asentamalla saa säästettyä tuntuvasti rahaa. Ecolanicilta kaikki lattiaan tarvittavat aineet maksaa hieman alle 30€/m2, ja työn kanssa useimmat valmistajat ottaa noin 90-150€/m2. Etenkin pienempiä pinta-aloja suosittelen ehdottomasti pinnoittamaan itse, mutta isommissa kannattaa miettiä, löytyykö itseltä viitseliäisyyttä ja aikaa. Meillä mikrosementillä pinnoitetaan noin 150m2, ja Niko on tehnyt lattioita töiden jälkeen iltaisin suunnilleen kolmisen viikkoa.

Mikäli mikrosementti kiinnostaa lattia- tai seinämateriaalina, suosittelen olemaan yhteydessä Ecolanicin myyjiin, ja tietenkin meiltäkin saa kysyä mitä tahansa lattiaan liittyen. Ecolanicilta saa pinnan valmiiksi saakka tehtynä tai halutessaan asiantuntevaa ohjausta asentamisen avuksi. Meille myyjä Eemeli kävi tuotteen toimittaessaan näyttämässä muutamat vedot esimerkiksi ja muutenkin on ollut tarvittaessa puhelimen päässä neuvomassa. Isoin ongelma meillä oli alkuun se, ettei osannut arvioida kuinka tasaisesti aine on levitettävä ja kuinka tarkasti pintaa hiottava, mutta heti valmista pintaa saatuaan Niko sai homman päästä kiinni, ja työ helpottui. Tekemistä lattiassa on ehkä ollut enemmän kuin aluksi kuvittelimme, mutta jos meiltä kysyisi lähtisimmekö hommaan uudelleen, niin vastaus olisi helppo. Todellakin lähtisimme, sillä lopputulos on käsittämättömän hieno!

*Tuotteesta saatu pieni alennus somenäkyvyyttä vastaan.