Milloin muutetaan?

Talon koko ajan valmistuessa on nyt alkanut vähitellen jo tulla malttamaton olo, eikä enää haluaisi odottaa kuukauttakaan ennen kuin koti on valmis ja pääsemme muuttamaan. Kuun vaihtumisen jälkeen projektissamme alkaa viimeinen kolmannes (hah, koko homma tulee meillä itse asiassa kestämään kutakuinkin saman aikaa kuin lapsen odotus!), joka on varmasti seesteisempää aikaa siinä mielessä, että Nikokin on taas enemmän kotona ja vähemmän raksalla, eikä uusia valintoja tarvitse enää juurikaan tehdä. Oikeastaan jo nyt meillä pitäisi olla kiintokalusteet valittuina ja tilattuna, niin kuin laatat, lattiat, hanat, väliovet ja kaikki muukin, mutta asiat on edelleen suunnitteluasteella. Luulin ainakin keittiön ratkeavan tänään, kun lähdimme yhden yön reissulle Tampereelle, mutta suunniteltu Kvikillä piipahtaminen jäi tekemättä kun liike olikin sulkenut ovensa jo puoli tuntia ennen meidän perille pääsemistä. Oliko se ehkä merkki siitä, ettei meidän enää kannata pyöritellä asiaa? Jossain vaiheessa ehdin innostua Valanti-keittiöistäkin, mutta onneksi satuin törmäämään netissä keskusteluun, jossa useampi keittiön tilannut valitti pintamateriaalien olevan laadultaan kutakuinkin ala-arvoisia. Keittiötoimittaja, joka meillä on tällä hetkellä ykkösenä, olisi sopivan moderni ja vieläpä kotimainen, mikä on meille iso plussa. Onko teillä kenelläkään kokemusta Domuksen kalusteista?

julkkari-img004

Joitain pienempiä kömmähdyksiä on raksalla ehtinyt tässä kuluneen kuukauden sisään tapahtua. Ulko-ovi aukeaa meillä väärään suuntaan, koska emme tajunneet sitä tarkistaa piirustuksista, päämakkariin oli suunniteltu sisäikkuna olohuoneeseen päin, mutta se jätettiinkin pois, koska ikkunaa on muutenkin ihan riittävästi ja kolmantena, meillä on yläkerrassa avautuvia ikkunoita (pakolliset hätäpoistumistiet) muutama ylimääräinen. Heti kun kaikki ikkunat oli asennettu paikoilleen, tajusimme myös, että ikkunoita on yleensäkin suunniteltu taloon kaiken kaikkiaan ehkä jopa liikaa. Olohuoneessa olisi varmasti riittänyt pari ikkunaa vähemmänkin, ja meidän makkarin sekä alakerran tv-huoneen lattiasta-kattoon-ikkunat on mielestäni täysin ylimitoitettuja. Ensin ne taisi kaikki olla aavistuksen pienempiä, mutta arkkitehti suurensi niitä jossain vaiheessa, ja vaikka se silloin tuntui hyvältä idealta, niin nyt voin todeta meidän maksaneen monia tuhansia euroja lisää täysin turhasta. Noh, kaikkea ei voi heti hoksata ensimmäistä kertaa rakentaessaan, ja onneksi kokonaisuus on kuitenkin hyvin lähelle meidän alkuperäistä ideaa. Jos näistä viime kuukausien kokemuksista jotain on oppinut, niin ainakin sen, että kaikki kuvat ja muut lupapaperit olisi pitänyt käydä läpi moneen kertaan (etenkin verrattuna siihen, että itse laitoime paperit menemään eteenpäin suoraan arkkitehdiltä ja rakennepiirtäjältä).

julkkari-img003 julkkari-img001

Talon ulkopuoli on aika lailla valmis, ja nyt raksalla tehdään viimeisiä sisäseinien levytyksiä. Seuraavana työvaiheena on edessä seinien tasoitus sekä työt, joita listattomuus talon sisäosissa vaatii. Käsittääkseni esim seinien kulmia vahvistetaan jonkinlaisilla kulmaraudoilla, ja muutenkin jokainen levynreuna tasoitetaan melko tarkasti, kun mihinkään ei tule listoja peittämään epätasaisuuksia tai koloja. Meille itsellemme kuuluu lattioiden tekeminen, ja niihin olemme suunnitelleet laittavamme mikrosementin, joka pitäisi sekin saada suht tarkasti laitettua lattian ja seinien kohtaamispaikoissa. Löytyykö sieltä ketään, joka olisi laittanut mikrosementtiä itse? Jotkut sanoo, että homma on superhelppo ja onnistuu keneltä vain kunhan kärsivällisyys riittää, mutta joiltain olen myös kuullut, ettei jäljestä saa millään sopivan siistiä mutta rosoista. Säästö on kuitenkin lähes kymppitonnin jos sementin saa itse laitettua, joten me aiomme ainakin kokeilla.

Ihanaa viikonloppua! Me makoillaan tämä yö hotelli Tornissa, ja huomenna suunnataan yksille synttäreille ja siitä suoraan taas raksalle vähintäänkin suunnitteluhommiin. Niko tilasi ison kasan vanerilevyjä, ja niille olisi keksittävä mahdollisimman monta käyttökohdetta. Tv-huoneen seinät ja katto, eteisen seinä, Nooan huoneen seinä, lastenhuoneiden kalusteet – saa nähdä, mitä me vielä keksitään, mutta joka tapauksessa puuta on talon sisäpuolelle tulossa pehmentämään muuten melko pelkistettyä ilmettä.