Aika sanoa hyvästi

Paikka, jossa saa olla oma itsensä. Paikka, johon on aina kiva mennä. Paikka, jossa kollegoihin voi luottaa. Paikka, joka säilyy sydämessä ikuisesti. Paras firma, jossa olen koskaan töitä tehnyt. Tämän firman nimi on Norra (Nordic Regional Airlines) – se entinen Finncomm ja entinen Flybe. On aika sanoa hyvästi.

Kun paikka avautui teatterialan maskeeraajan linjalla viime vuonna tähtäimessäni oli uran vaihdos. Niin kuin tiedätte – olen määrätietoinen ja silloin, kun jotain todella haluan sen myös saan. Mutta tämä toimii vain silloin, jos on mukana täydestä sydämestä ja todella uskoo itseensä. En kuitenkaan arvannut kuinka vaikeaa olisi sanoa hyvästit maailman ihanimmille kollegoille.

On pakko myöntää, että olen aina ollut hieman se erilainen tyyppi. Oman tien kulkija. En ole kuitenkaan kertaakaan tuntenut oloani ulkopuoliseksi Norralla ja minut on otettu avosylin vastaan juuri omana itsenäni. Kymmenen vuoden lentouran aikana eniten olen kehittynyt tässä firmassa. Sain jopa ylennyksen kouluttajaksi, joka on ollut unelmani jo lentourani alusta.

Sydämeni läpättää tuhatta ja sataa, kun kirjoitan tätä. En voi uskoa, että irtisanoutumisviesti on lähetetty ja hyppään täysillä yrittäjän elämään. Miten vaikeaa onkaan jättää taakseen jotain niin ihanaa, vaikka edessä on kaikkea uutta ja jännää. Ehkä se onkin juuri se mukavuusalueen ulkopuolelle hyppääminen. Sinne haluaa kurkkia, mutta hyppääminen saa katseen kääntymään takaisin – kuin olisi hypännyt kynnyksen yli ja huomannut alla olevan huteran sillan. Siinä tulee hetken paniikki ja vanha elämä vilisee silmissä.

Nauru ja ilo on se mitä muistan töistäni. Toki muistan myös pitkät päivät, väsymyksen ja ikävät tapahtumat lennoilla. Ne kuuluvat asiaan ja ne ovat kasvattaneet minusta ammattitaitoisen lentoemännän. Parhaat muistot ovat miehistöautossa raikuva nauru, lentokoneen keittiön parhaat jutut kera ylijääneiden business-ruokien, hauskat matkustajat, ihanat reissut kollegoiden kanssa ja tietenkin se glamour, joka saapuu paikalle silloin kun vetää ylpeänä uniformun päälleen.

Rehellisesti sanottuna työn glamour on siinä, kun saa olla osana ammattitaitoista miehistöä. Ylpeys on se glamour. Saada tehdä työtä, joka on hyvin erilaista kaikesta muusta. Toimia lentokoneen lääkärinä, palomiehenä, turvamiehenä ja pelkäävien matkustajien lohduttajana. Ottaa turvallisuusvastuu omalta osaltaan lennon kulusta ja pahimman paikan tullen pelastaa ihmiset palavasta metalliputkesta.

Vaikka nyt sanon hyvästit, niin sitä ei koskaan tiedä vaikka joku päivä vielä palaisin siiville. Kerran lentoemäntä niin aina sydämessään lentoemäntä. Sydämeni tulee aina kipinöimään ilmailualalle ja niille upeille ammattilaisille maahenkilökunnasta lentäjiin ja tietenkin meille lentäjien silmille ja korville – korvaamattomille lentoemännille.

Jos ikinä osutte Norran lennoille (he operoivat noin 1/4 Finnairin Euroopan liikenteestä), niin voitte olla varmoja olevanne turvallisissa ja ammattitaitoisissa käsissä.

Kiitos Norra – olette sydän täynnä kultaa.