Seksiä ja mielihyvää

kuvat: Juuli Rönkä

Seksi. Tämä mysteerinen sana joka mielellään tulisi sanoa hyvin hiljaa tai vaikka jättää sanomatta kokonaan.  Kuinka moni meistä juttelee avoimesti omasta seksielämästä, saatika niistä villeistä fantasioista? En ainakaan minä.  Mietin pitkään uskallanko kirjoittaa tästä aiheesta, mutta tulin siihen tulokseen että tämä aihe liikuttaa meitä kaikkia ja on yksi iso osa sitä oman kehon hyväksyntää ja sitä kautta hyvinvointia.

Hyvinvointi minulle merkitsee neljän osa-alueen  tasapainoa. Ravinto, uni, liikunta ja suhteet. 

Olen aina kokenut olevani erittäin seksuaalinen ihminen ja tähän vaikuttaa vahvasti nämä yllä mainitut osa-alueet. Minäpä kerron.

Oman kehon kanssa ”työskenteleminen” on minulle jokapäiväistä puuhaa ja  kun suhde omaan kehoon on kunnossa, on helpompaa kuunnella ja aistia niitä omia mielihaluja  – on helpompaa saada enemmän  irti kaikesta tekemisestä.

Kun aistit toimii, on urheileminen helpompaa. Kun aistit toimii, kykenet kuuntelemaan niitä kehon viestejä mm. ravinnon suhteen. Kun aistit toimii, kykenet toimimaan paremmin sosiaalisissa tilanteissa.  Kun stressikäyrät pysyy hallinnassa, nukut paremmin. Kaikki vaikuttaa kaikkeen, kuten olen aikaisemminkin kirjoittanut. 

Meillä kaikilla on varmasti fantasioita ja haluja, jokaisella on oikeus omiinsa.

Seksuaalisuus ja seksi

Seksi ja intohimo on meille elintärkeä asia ja siitä puhuminen ei pitäisi olla niin ”häpeällistä”. Jotta intohimon liekkiä pystyy pitämään yllä, vaatii se paljon. Yksi isoin juttu on se suhde  omaan kehoon ja itseltä lupa fantasioida, sinä tiedät mistä sinä tykkäät, nautit ja uskallat sanoa sen ääneen.

Seksin on tieteellisesti tutkittu poistavan stressiä, kipua ja jopa  masennusta. Seksin aikana keho alkaa vapauttaa dopamiinia ( aivojen tuottamaa hormonia ). Dopamiini aiheuttaa mielihyvän kokemuksia ja osallistuu tunteiden säätelyyn. Dopamiini vaikuttaa elimistöön piristävästi ja energiaa lisäävästi nostaen sydämen sykettä ja verenpainetta.

Mielihyvän tunne näillä neljällä osa-alueella, on selkeästi se juttu, siitä syntyy kokonaisvaltainen hyvinvointi.

Mun suhde omaan kehoon on ollut aina hyvin selkeä, mutta silti asioiden ääneen sanominen vaatii edelleen välillä rohkeutta. Tähän aion tehdä muutoksen.

 

XOXO