Syksylukemista

Alla kuvassa näette maailman parhaimman lukunurkan, joka löytyy, mistäs muualtakaan kuin lapsuudenkodistani. Rakastan tuota upottavan pehmeää tuolia, siihen voi hautautua pakoon ulkomaailmaa, vetää viltin päälle ja heittää jalat lepoasentoon rahin päälle. Tuolin takana piileksii lukuvalo, jonka loisteessa lueskelin kirjoja muun perheen jo nukkuessa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERATänä syksynä  olen pyrkinyt toteuttamaan ajatustani ”viltistä ja kynttilöistä”, muistatteko? Olen tarttunut kirjaan näytön tuijottamisen sijaan  – ja se on kuulkaa tehnyt hyvää, ihan kuin nukkuisinkin paljon rauhallisemmin. Ensimmäinen tänä syksynä lukemani kirja oli paljon hehkutettu, Paula Hawkinsin kirjoittama Nainen junassa -jännitysromaani. Etenin hitaasti, tuntui, että se nainen istuu siellä junassa päivätolkulla, eikä mitään tapahdu, mutta pienen alkukankeuden jälkeen lukeminen lähti luistamaan ja yllätyin positiivisesti. Kirja kertoo naisesta, joka tosiaan matkustaa päivittäin junassa samaa reittiä. Nainen seurailee elämää radan varrella, mutta yhtenä päivänä hän tekeekin järkyttävän huomion, iiks! Kirjasta ollaan tehty hiljattain elokuva, itseasiassa se pyörii parhaillaan leffateattereissa.

Cala Bonan lomalla aloitin Karita Sainion esikoiskirjan, Me emme elä samassa maailmassa kuin te, jonka juoni tempaisi mukanaan niin lujasti, että se tuli luettua loppuun melkein yhdeltä istumalta. Heti kirjan ensimmäsillä sivuilla kuvaillaan veljen kuolema, ja siitä eteenpäin tarinaa kerrotaan takautuvasti, vuorotellen siskon ja veljen näkökulmasta. Teos on synkkä, mutta se ei silti jää kalvamaan, vaan kirjan viimeisen sivun käännettyäni olo oli oudon helpottunut. Siirryinkin siitä suorilta ahmimaan seuraavaa kirjaa, summamutikassa lentokentältä ostamaani Lars Keplerin ”Tulitodistajaa”. Tulitodistaja nosti sykettäni vähän liikaakin, huh! Se alkaa todella raa’asti ja pitää kyllä otteessaan aina viimeiselle sivulle saakka. Kirja kertoo nuorisokodissa tapahtuneesta nuoren tytön julmasta murhasta. Tyttö löytyy oudossa asennossa kädet kasvoille aseteltuna ja tuntuu, että kukaan ei ole syyllinen – tai toisaalta ihan kuka tahansa voi olla syyllinen murhaan. Epäröisin ehkä vähän tarttua tähän kirjaan, jos asuisin yksin – tai no, ajoittaisin lukemisen niihin hetkiin, kun ulkona riittää vielä valoa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERATulitodistaja oli niin koukuttava, että ostin kotiin päästyäni koko boksin Keplereitä, joita luin sitten tärinöissäni menemään. Nyt  olen aloittelemassa Idalta lainaamaani Mia Kankimäen kirjoittamaa, Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin. Parin sivun perusteella en osaa vielä sanoa mitään, mutta ystävältäni kirja sai vahvan suosituksen. 

Ennen joulua ajattelin lukaista vielä ainakin Donna Dartin Jumalat juhlivat öisin, onko teille tuttu kirja? Mä sain niin hyvän myyntipuheen, että on ihan pakko lukaista. Onko teillä mielessä kirjoja, mihin kannattaisi ehdottomasti tarttua? 

-Maj